7 sierpnia 2013

Chłodnik z botwinki

botwinka, chłodnik, przepis, zupa, chłodnik litewski,

Chłodnik jak sama nazwa wskazuje jest idealny na upały :) Chłodnik z botwinki, zwany inaczej chłodnikiem litewskim, ubóstwiam i mogłabym go jeść całe lato. I choć z końcem lipca kończy się sezon na te młode buraczki, ja niestety dopiero teraz znalazłam czas, aby pokazać Wam mój przepis. Mam nadzieję, że się przyda, jeśli nie w tym roku to w przyszłym :)

P.S. Pamiętajcie, że buraki są bardzo zdrowe i mają mnóstwo witamin!

Składniki:
1 pęczek botwinki wraz z korzeniem
1 zielony ogórek
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
750ml jogurtu / maślanki / kefiru lub chudej śmietany
ok 1,5l wody
sól, pieprz
1 jajko ugotowane na twardo
sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Botwinkę opłucz pod bieżącą wodą i poszatkuj. Bulwy buraka zostaw w całości. Do garnka wlej 1,5l zimnej wody i gotuj botwinkę razem z burakami do miękkości (ok 15 minut). Całość odcedź pozostawiając cały wywar i poczekaj aż przestygnie.
Ogórka i rzodkiew umyj. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. To samo zrób z ostygniętym burakiem. Rzodkiew natomiast pokrój w talarki lub półtalarki. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj.
Wszystkie składniki przełóż do jednego dużego naczynia i zalej chłodnym wywarem. Dodaj jogurt / maślankę / kefir / śmietanę, sok z cytryny (opcjonalnie), dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Gotowy chłodnik przelej do miseczek i udekoruj ćwiartkami lub ósemkami jajka.

Smacznego :)

botwinka, chłodnik, przepis, zupa, chłodnik litewski,botwinka, chłodnik, przepis, zupa, chłodnik litewski,botwinka, chłodnik, przepis, zupa, chłodnik litewski,botwinka, chłodnik, przepis, zupa, chłodnik litewski,
botwinka, chłodnik, przepis, zupa, chłodnik litewski,
botwinka, chłodnik, przepis, zupa, chłodnik litewski,
botwinka, chłodnik, przepis, zupa, chłodnik litewski,



9 komentarzy:

  1. Twoj chlodnik wyglada pieknie! A zdjecia sa super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię, ale rzadko mi wychodzi idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczniusi. Wygląda rewelacyjnie, aż zgłodniałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. To tak pięknie wygląda a ja tak bardzo nie lubię chłodników... :(

    Pozdrawiam, zapraszam,
    http://ewakuchennie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. sssssssssssssssssssssssssssssuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuupppppppppppppppppppppppppppppppppppppppeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ppppppppppppppppppprrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrzzzzzzzzzzzzzzzzzeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeppppppppppppppppppppppiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiissssssssssssssssssssss!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ktoś woli gęsty chłodnik, to zamiast maślanki nich wybierze jogurt!

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie robię ostatni w tym sezonie z późno wysianych buraczków

    OdpowiedzUsuń
  8. Miło się czyta takie wpisy !

    OdpowiedzUsuń