7 września 2012

Tartaletki z borówkami amerykańskimi i kremem budyniowym

Kolejna borówkowa odsłona tartaletek, które już wcześniej przedstawiałam na blogu. Poprzednie mini tarty serwowałam z malinami i porzeczkami.
Nie muszę pewnie nikogo zachęcać do wykorzystania borówek amerykańskich, ponieważ nie znam osoby, która by ich nie uwielbiała:)

tartaletki, borówki amerykańskie, krem czekoladowy, krem budyniowy, wanilia

Składniki:
Kruche ciasto:
250g mąki pszennej
1 jajko
120g masła
1 łyżeczka cukru brązowego (u mnie cynamonowego)
3 łyżki wody
1/2 łyżeczki soli

Krem:
3 żółtka jaja
1 tabliczka białek czekolady
280ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej
laska wanilii bądź łyżeczka aromatu waniliowego

ok  250g borówek amerykańskich



Przygotowanie:
Ciasto:
Wsyp do miski mąkę i posiekane zimne masło, a następnie zmiksuj razem dodając sól, cukier, jajko i wodę. Miksuj na wysokich obrotach, aż ciasto rozpadnie się na kawałki (nie za długo). Ulep kulkę z ciasta, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Po godzinie, wyjmij ciasto, rozwałkuj na okrągłe placuszki o grubości 3mm i średnicy nieco większej od foremek*. Wypełnij foremki ciastem zawijając brzegi i odciskając na nich widelec. Dna natomiast podziurkuj, również używając widelca. Ciasto w foremkach przykryj papierem do pieczenia, wysyp fasolki (do obciążenia) i wstaw do rozgrzanego do 180* piekarnika na 20-25min.

* u mnie foremki Ø10,5cm (dno Ø8cm)

Krem:
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze 100ml mleka i ziarenkami wanilii. Przestań gotować i poczekaj chwilę jak czekolada trochę ostygnie, ale będzie jeszcze ciepła (ok 5minut). Roztrzep 3 żółtka w osobnej miseczce do uzyskania pienistej konsystencji i wlej do ciepłej czekolady, cały czas mieszając. Dodaj resztę mleka i ponownie zagotuj masę w kąpieli wodnej. Po doprowadzeniu masy do delikatnego wrzenia, dodaj mąkę pszenna, a po chwili mąkę kukurydzianą, cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Wyjmij miskę z kąpieli wodnej i jeszcze przez chwilę ucieraj.
Krem pozostaw na chwilę do przestygnięcia (ok 1-2min), a następnie napełnij nim kruche foremki. Na wierzchu ułóż wcześniej umyte i osuszone borówki i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Podawaj schłodzone, posypane cukrem pudrem (opcjonalnie).

tartaletki, borówki amerykańskie, krem czekoladowy, krem budyniowy, wanilia

Smacznego!:)







3 komentarze:

  1. Uwielbiam tartaletki!
    Twoje wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie! Ja robiłem podobne, ale zamiast budyniu dodałem krem z bananów i mascarpone. Wyszły tak: http://czlowiekzlyzka.blog.pl/2013/10/09/tartaletki-mascarpone-borowki-banany/

    OdpowiedzUsuń