5 sierpnia 2012

Budyniowo-czekoladowe tartaletki z czerwonymi porzeczkami

tartaletki, babeczki, kruche, tarta, pyszny, deser, owocowy, porzeczki

Ostatnio były tartaletki z malinami (klik), a teraz przyszedł czas na kolejną odsłonę tych pysznych babeczek:) Jako, że u mnie w domu rodzinnym było ostatnio zatrzęsienie czerwonych porzeczek postawiłam wykorzystać ich kwaskowy smak jako przeciwwaga do słodkiego budyniowego kremu z białą czekolada:)
Porzeczka jest owocem, którym nigdy nie zajadałam się na surowo. Robiłam z niej dżemy, konfitury i to wszystko:P Dziś muszę przyznać, że połączenie kruchego ciasta, kremu i świeżych porzeczek to mój zdecydowany faworyt! 

tartaletki, babeczki, kruche, tarta, pyszny, deser, owocowy, porzeczki

Składniki (na 6 tartaletek):
Kruche ciasto:
250g mąki pszennej
1 jajko
120g masła
1 łyżeczka cukru brązowego (u mnie cynamonowego)
3 łyżki wody
1/2 łyżeczki soli

Krem:
3 żółtka jaja
1 tabliczka białek czekolady
280ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej
laska wanilii bądź łyżeczka aromatu waniliowego
ok  300g czerwonych porzeczek

tartaletki, babeczki, kruche, tarta, pyszny, deser, owocowy, porzeczki

Przygotowanie:

Ciasto:
Wsyp do miski mąkę i posiekane zimne masło, a następnie zmiksuj razem dodając sól, cukier, jajko i wodę. Miksuj na wysokich obrotach, aż ciasto rozpadnie się na kawałki (nie za długo). Ulep kulkę z ciasta, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Po godzinie, wyjmij ciasto, rozwałkuj na okrągłe placuszki o grubości 3mm i średnicy nieco większej od foremek*. Wypełnij foremki ciastem zawijając brzegi i odciskając na nich widelec. Dna natomiast podziurkuj, również używając widelca. Ciasto w foremkach przykryj papierem do pieczenia, wysyp fasolki (do obciążenia) i wstaw do rozgrzanego do 180* piekarnika na 20-25min.

* u mnie foremki Ø10,5cm (dno Ø8cm)

Krem:
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze 100ml mleka i ziarenkami wanilii. Przestań gotować i poczekaj chwilę jak czekolada trochę ostygnie, ale będzie jeszcze ciepła (ok 5minut). Roztrzep 3 żółtka w osobnej miseczce do uzyskania pienistej konsystencji i wlej do ciepłej czekolady, cały czas mieszając. Dodaj resztę mleka i ponownie zagotuj masę w kąpieli wodnej. Po doprowadzeniu masy do delikatnego wrzenia, dodaj mąkę pszenna, a po chwili mąkę kukurydzianą, cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Wyjmij miskę z kąpieli wodnej i jeszcze przez chwilę ucieraj.
Krem pozostaw na chwilę do przestygnięcia (ok 1-2min), a następnie napełnij nim kruche foremki. Na wierzchu ułóż wcześniej umyte i osuszone maliny i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Podawaj schłodzone, posypane cukrem pudrem (opcjonalnie).

Smacznego!:)

5 komentarzy:

  1. Mmmm... coś pysznego! Takiego jeszcze nie jadłam, ale wiem, że również i dla mnie zostały faworytem numer 1. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu kwintesencja wakacyjnych wypieków!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniaaaaaaaaaaaaaaaam! super! zapraszam do ciebie recipemilusiowej.blog.pl

    OdpowiedzUsuń