8 lipca 2012

Razowa pizza na cienkim spodzie ze szpinakiem, fetą i

Niechcący usunęłam przepis na razową pizzę, który dodałam z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy (09.02), więc dodaje go ponownie:)



Przypominam przepis na ciasto:
Składniki:
1/2 opakowania świeżych drożdży
2 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 filiżanki ciepłej wody
szczypta soli
szczypta cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
zioła

Przygotowanie:
Drożdże zalej wodą i odstaw na 10min. Wszystkie sypkie produkty wsyp do miski i wydrąż dziurę. Po 10 min wlej roztwór do wgłębienia i wyrób ciasto. Dodaj oliwę i posiekane zioła. Ciasto musi odchodzić od miski i dłoni, jeśli się tak nie dzieje dodaj mąki. Odstaw na 30min



Dodatki:
80g świeżego szpinaku
1/3 kostki sera feta
2 pomidorki
sól, pieprz, zioła

Sos czosnkowy:
1 kubeczek jogurtu naturalnego 1% tłuszczu
1 płaska łyżka JogoMajo (majonez jogurtowy bądź inny light)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
zioła (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sos czosnkowy mieszam w jednej miseczce i odstawiam, aby się przegryzły.
Na uformowanym cieście nakładam sos, następnie liście świeżego szpinaku, pomidory i ser feta. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 220*C i piekę przez 10-15min.

Smacznego!:)


10 komentarzy:

  1. I słusznie, że dodajesz ponownie - szkoda żeby taki przepis gdzieś zaginął! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne zdjęcia, jak dla mnie pizza na cienkim spodzie jest najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co lubię - czyli musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. srednia wyszla

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To niedobrze. Co było z nią nie tak?
      Pozdrawiam :)

      Usuń