Po kotletach z kalafiora przyszedł i czas na brokuły:D
W tej wersji smak podkręca papryczka chilli, a orzechy ziemne tworzą pyszną słoną panierkę.
Te kotlety przypadły mi tak do gustu, że robię je przynajmniej raz na 2 tygodnie:)
Składniki (na ok 12 kotlecików):
4 szklanki solonych orzechów ziemnych (2 szklanki do masy i 2 do panierki)
1 papryczka chilli drobno posiekana
1 brokuł
2 ziemniaki
pieprz
brązowy cukier
płatki chilli
Przygotowanie:
Brokuły i ziemniaki ugotuj osobno w lekko osolonej i posłodzonej wodzie do momentu aż będą al dente. Rozgnieć oba warzywa na purée z jedną łyżką masła. 2 szklanki orzechów ziemnych zmiel, a kolejne 2szklanki drobno posiekaj. Ostudzoną masę ziemniaczano-brokułową połącz ze zmielonymi orzechami ziemnym, posiekaną papryczką chilli i dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Panierka: na płaski talerz wysyp posiekane orzechy i wymieszaj je z płatkami chilli.
Formuj masę na nieduże kotleciki (łatwiej się przerzuca na patelni), panieruj i układaj na patelni grillowej lekko wysmarowanej oliwą. Smaż kotleciki obustronnie do momentu, aż uzyskają złotobrązową barwę.
Smacznego:)
Zdecydowanie pasuje do mojego gustu. Warzywa + orzechy na ostro - super!
OdpowiedzUsuńhm, wyglądają bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńpodoba mi się koncepcja warzywnych kotlecików ;]
Cudowne! I do tego moje ulubione chilli! :)
OdpowiedzUsuń