14 lipca 2012

Jajecznica z kurkami na maśle

jajcznica, kurki, masło, grzyby, śniadanie

Cudowny początek dnia:) Jajecznica z kurkami na masełku wywołała u mnie falę kulinarnej rozkoszy co miało przełożenie na świetny humor od samego rana:)
Przepis jak najbardziej prosty i szybki, bo przecież jajecznicę każdy potrafi zrobić:)
Nie mam nic przeciwko zwykłej jajecznicy z cebulką, albo jeszcze bardziej ascetycznej, bez dodatków, ale muszę przyznać, że taką w wersji z kurkami lubię najbardziej:)
Jeden składnik, który zmienia oblicze jajecznicy tworząc z niej wyrafinowane danie.
Kurki możecie śmiało zastąpić innymi grzybami np. prawdziwkami lub smardzami.

Sezon kurkowy uważam za rozpoczęty! Jajecznica z kurkami na maśle to dopiero początek:)


jajcznica, kurki, masło, grzyby, śniadanie

Składniki (na 1 porcję):
2 jajka
ok 8szt kurek
sól
świeżo zmielony pieprz
1-2 łyżeczki masła
natka pietruszki

jajcznica, kurki, masło, grzyby, śniadanie

Przygotowanie:
Umyj i osusz kurki, a następnie możesz je pokroić na mniejsze kawałki (ja zostawiłam w całości).
Wrzuć grzyby na patelnię z 1 łyżeczką masła, dopraw solą i pieprzem i smaż przez około 1minutę, aby pozostały jeszcze jędrne. Przełóż kurki do miseczki, a na patelnię, do kurkowego sosu (którego odrobinę powstało przy smażeniu) dodaj 1 łyżeczkę masła i wbij 2 jajka. Dopraw solą, i smaż, aż jajka się zetną. Kurki możesz dodać do jajecznicy jeszcze na patelni pod koniec jej smażenia bądź na talerzu. Całość udekoruj natką pietruszki:)

Smacznego:)!


27 komentarzy:

  1. Piękne śniadanie:)
    Jeżeli kupiłaś kurki w Poznaniu to napisz mi proszę gdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsza, obowiązkowo z pieprzem (kurki je lubią ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowity taki początek dnia, zjadłabym chyba ze 2 porcje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. o matko uweilbiamy klfodblog.com

    OdpowiedzUsuń
  5. takie śniadanie wynagrodzi to, że dzisiaj jest poniedziałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taką jajecznicę, a właśnie mam w lodówce spory zapas kurek, więc już chyba wiem, co bedę jadła jutro na śniadanie! :) ps. bardzo apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i smacznego:)

      Usuń
    2. kasia jesli masz duzo kurek to polecam cos z nimi zrobic, bo trzymanie grzybow w lodowce nie wychodzi im na dobre. polecam przepis powyzej oraz poledwiczki cielece w sosie kurkowym z mlodymi ziemniakami i natka pietruszki :)

      Usuń
  7. Rewelacyjne! uwielbiam taką jajecznicę :) no i dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyłączam się do kurkowego szaleństwa! Uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ Ty masz duże te kurki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Każdego grzyba przed smażeniem należy gotować w osolonej wodzie przez ok 3 minuty aby pozbyć się niprzyjemnych aromatow oraz metali ciężkich. smacznego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie obgotowuje kurek i nie uważam, żeby było to konieczne:)
      Ważne jest aby nie kupować grzybów z niewiadomego źródła, bo jeśli rosną przy ruchliwych trasach lub w okolicach przemysłowych mogą być faktycznie mocno nafaszerowane świństwem.
      Jeśli i tak boisz się metali możesz zahartować kurki przelewając je na zmianę zimną wodą i wrzątkiem. Jednak nie polecam moczyć ich za długo w wodzie, ani płukać pokrojonych ponieważ tracą aromat, nasiąkają wodą i przestają być jędrne.
      Podobno każda osoba może spożyć 250g grzybów tygodniowo bez zamartwiania się o problemy zdrowotne:)
      W wielu warzywach również mamy do czynienia ze szkodliwymi substancjami np w sałacie. Nikt jednak nie gotuje sałaty z tego powodu:)

      Usuń
    2. Ja też obgotowuję, kiedyś zrobiłam bez obgotowania i gorzkawe te kurki były.

      Usuń
    3. kurki robią się gorzkie jeśli za długo poddajemy je obróbce termicznej. Jeśli krótko gotujemy bądź smażymy na pewno będą pyszne:)

      Usuń
  11. Sorki ! Przepis zacny ale jak widać na zdjeciach to nie jajecznica a wióry ! Za mocno ścieta i nie wymieszana - widac białko a to w dobrej jajecznicy NIEDOPUSZCALNE !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością nie są to wióry:) Poza tym nie wiem skąd pomysł, że białko nie może być widoczne? Miło byłoby jakbym wiedziała komu odpisuje:)
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. a kto powiedział, że jest dobra? :P

      Usuń
  12. No dobra, znalazłem te kurki :)
    U nas chyba kiepsko z kurkami (za wyjątkiem marketów) ale przypomniałem sobie dzieciństwo i jajecznicę z zielonymi gąskami albo z rydzem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zatęskniłam za latem :) Pysznie to wygląda. Próbowaliście jajecznicy z grzankami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam z grzankami, ale kiedyś na pewno sprawdzę:)
      Pozdrawiam

      Usuń