13 lipca 2012

Quiche (kisz) ze szparagami, orzechami, gorgonzolą i papryczką chilli


Nie mogę nie piec quiche'a (kisza)! Uwielbiam ten wypiek i robię go tak często jak to możliwe:)
Tym razem w wersji ze szparagami, gorgonzolą, orzechami i papryczką chilli. Z wierzchu posypane serem pecorino. Niebo w gębie:D

W quichu najbardziej lubię to, że jest pyszny na ciepło, ale stanowi też idealną przekąskę na zimno:)
Pięknie się prezentuje i nieziemsko smakuje:) Ja jestem zauroczona tym francuskim wypiekiem, a Wy?

p.s. Przy okazji przypominam o głosowaniu na inny mój przepis (klik) w konkursie "Kulinarny Blog 2012"


Składniki (niska forma  Ø 27cm):
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1szklanka mąki pszennej razowej
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
125g rozdrobnionego masła
ok 4 łyżek wody

Nadzienie:
ok 20 szt białych szparagów
2-3 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki masła
1-2 szalotki drobno poszatkowane
1,5 papryczki chilli
oliwy z oliwek extra vergine marki Monini
2 całe jajka
(1 białko- opcjonalnie)
2/3 szklanki śmietany 18%
1/5 szklanki śmietany 30%
2/3 szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów
80g gorgonzoli
ok 1/3 szklanki mleka (do rozpuszczenia gorgonzoli)
sól czosnkowo-ziołowa
świeżo zmielony pieprz
płatki chilli



Przygotowanie:
Ciasto:
W dużej misce zmiksuj ze sobą mąkę, sól i masło, a następnie dodaj żółtka i wodę. Mieszaj na wysokich obrotach, aż ciasto zacznie się rozpadać na kawałki. Uformuj z niego kulę, owiń w plastikową folię i włóż do lodówki na 60minut.
Nadzienie:
Na patelni, na oliwie, podsmaż drobno posiekaną papryczkę chilli, a następnie na tej samej patelni rozpuść gorgonzolę z mlekiem. Po uzyskaniu jednolitej masy odstaw do ostygnięcia.
W drugiej misce zmiksuj jajka ze śmietaną i przyprawami (sól, pieprz, płatki chilli), a następnie dodaj ostygniętą serową masę i ponownie zmiksuj.
Szparagi umyj i obierz, a następnie odkrój główki, a resztę pokrój na 2-3cm kawałki. Główki smaż na 1 łyżeczce masła, doprawione solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Po ok 2-3minutach, jak szparagi się lekko skarmelizują, przełóż do miseczki. Na tej samej patelni dodaj 1 łyżkę masła i podsmaż resztę pokrojonych szparagów, również z solą, pieprzem i 1-2 łyżeczkami cukru. Smaż ok 5min do momentu, aż się skarmelizują.

Po godzinie wyjmij ciasto, rozwałkuj na krążek ok 35cm (większy od naczynia w którym będzie zapiekany quiche - ja użyłam naczynia o średnicy 27cm). Ułóż ciasto w przygotowanej formie, wysyp spód mielonymi orzechami i ułóż poszatkowaną szalotkę i szparagi. Całość zalej masą jajeczno-śmietanowo-serową. Wierzch posyp startym serem pecorino, wstaw do rozgrzanego do 200* piekarnika i piecz przez ok 25-30min.
Podawaj gorące bądź w temperaturze pokojowej przybrane świeżymi ziołami (u mnie tymianek).


Smacznego!:)


8 komentarzy:

  1. Same składniki już powalają! Uwielbiam takie tarty - od razu się wpraszam na taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ładna syta tarta
    ps.warto usunąć weryfikację obrazkową

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda;) ja się zraziłam do kiszu, bo kiedyś strasznie przesoliłam ciasto i mam traumę do dziś...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. staraj się używać soli w młynku:) wtedy trudno o przesolenie;)

      Usuń
  4. Dodatek orzechów wyśmienity:)

    OdpowiedzUsuń