Nie mogę nie piec quiche'a (kisza)! Uwielbiam ten wypiek i robię go tak często jak to możliwe:)
Tym razem w wersji ze szparagami, gorgonzolą, orzechami i papryczką chilli. Z wierzchu posypane serem pecorino. Niebo w gębie:D
W quichu najbardziej lubię to, że jest pyszny na ciepło, ale stanowi też idealną przekąskę na zimno:)
Pięknie się prezentuje i nieziemsko smakuje:) Ja jestem zauroczona tym francuskim wypiekiem, a Wy?
p.s. Przy okazji przypominam o głosowaniu na inny mój przepis (klik) w konkursie "Kulinarny Blog 2012"
Składniki (niska forma Ø 27cm):
Kruche ciasto:1 szklanka mąki pszennej
1szklanka mąki pszennej razowej
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
125g rozdrobnionego masła
ok 4 łyżek wody
Nadzienie:
ok 20 szt białych szparagów
2-3 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki masła
1-2 szalotki drobno poszatkowane
1,5 papryczki chilli
oliwy z oliwek extra vergine marki Monini
2 całe jajka
(1 białko- opcjonalnie)
2/3 szklanki śmietany 18%
1/5 szklanki śmietany 30%
2/3 szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów
80g gorgonzoli
ok 1/3 szklanki mleka (do rozpuszczenia gorgonzoli)
sól czosnkowo-ziołowa
świeżo zmielony pieprz
płatki chilli
Przygotowanie:
Ciasto:W dużej misce zmiksuj ze sobą mąkę, sól i masło, a następnie dodaj żółtka i wodę. Mieszaj na wysokich obrotach, aż ciasto zacznie się rozpadać na kawałki. Uformuj z niego kulę, owiń w plastikową folię i włóż do lodówki na 60minut.
Nadzienie:
Na patelni, na oliwie, podsmaż drobno posiekaną papryczkę chilli, a następnie na tej samej patelni rozpuść gorgonzolę z mlekiem. Po uzyskaniu jednolitej masy odstaw do ostygnięcia.
W drugiej misce zmiksuj jajka ze śmietaną i przyprawami (sól, pieprz, płatki chilli), a następnie dodaj ostygniętą serową masę i ponownie zmiksuj.
Szparagi umyj i obierz, a następnie odkrój główki, a resztę pokrój na 2-3cm kawałki. Główki smaż na 1 łyżeczce masła, doprawione solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Po ok 2-3minutach, jak szparagi się lekko skarmelizują, przełóż do miseczki. Na tej samej patelni dodaj 1 łyżkę masła i podsmaż resztę pokrojonych szparagów, również z solą, pieprzem i 1-2 łyżeczkami cukru. Smaż ok 5min do momentu, aż się skarmelizują.
Po godzinie wyjmij ciasto, rozwałkuj na krążek ok 35cm (większy od naczynia w którym będzie zapiekany quiche - ja użyłam naczynia o średnicy 27cm). Ułóż ciasto w przygotowanej formie, wysyp spód mielonymi orzechami i ułóż poszatkowaną szalotkę i szparagi. Całość zalej masą jajeczno-śmietanowo-serową. Wierzch posyp startym serem pecorino, wstaw do rozgrzanego do 200* piekarnika i piecz przez ok 25-30min.
Podawaj gorące bądź w temperaturze pokojowej przybrane świeżymi ziołami (u mnie tymianek).
Smacznego!:)
Same składniki już powalają! Uwielbiam takie tarty - od razu się wpraszam na taki obiad :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńładna syta tarta
OdpowiedzUsuńps.warto usunąć weryfikację obrazkową
pysznie wygląda;) ja się zraziłam do kiszu, bo kiedyś strasznie przesoliłam ciasto i mam traumę do dziś...;)
OdpowiedzUsuństaraj się używać soli w młynku:) wtedy trudno o przesolenie;)
UsuńChcę kawałek:)
OdpowiedzUsuńDodatek orzechów wyśmienity:)
OdpowiedzUsuńgolden goose
OdpowiedzUsuńair jordan
bape
Golden Goose Deluxe Brand
off white outlet
kyrie irving
kd shoes
a bathing ape
nike dunks
off-white
bapesta
OdpowiedzUsuńsupreme hoodie
a bathing ape
supreme shirt
kyrie 8 shoes
golden goose sneakers women
bape hoodie
off white t shirt
golden goose shoes cheap
off white
efr57u8jcds
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet