18 maja 2012

Razowa Foccacia z rozmarynem, parmezanem i oliwkami

Focaccia na stałe zagościła w moim jadłospisie. Robię ją raz, jem przez kilka dni i jeszcze mogę nią poczęstować znajomych:) Cudowne jest też to, że urozmaicając bazowy przepis można uzyskać przeróżne smaki:)
Dziś w wersji z rozmarynem, parmezanem i oliwkami:)


Składniki:
20g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1 i 2/3 szklanki (250g) mąki razowej
1/2 szklanki mąki pszennej
ok. 80g parmezanu
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
oliwa z oliwek
zielone oliwki


Przygotowanie:
W szklance rozmieszaj drożdże  z 1/2 szklanki wody i zaczekaj, aż roztwór się spieni. Do dużej miski wsyp obie mąki i sól, a następnie spienioną zawiesinę i resztę wody. Mieszaj aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 1godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wyrabiaj przez kolejne 3-4minuty dodając większość świeżo startego parmezanu i rozmaryn.
Posmaruj tłuszczem ok 30cm formę (np do pizzy) i ułóż w niej ciasto, rozciągając je palcami. Nakłuj ciasto widelcem, pokrop delikatnie oliwą i ułóż na wierzchu świeżo starty parmezan oraz przepołowione oliwki. Pozostaw do wyrośnięcia na ok 20-30min. Wstaw focaccię do rozgrzanego do 200* piekarnika i piecz przez 30min, aż zrobi się złocistobrązowa.
Podawaj na gorąco bądź w temperaturze pokojowej



Miłego zajadania się:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz