Dziś w wersji z rozmarynem, parmezanem i oliwkami:)
Składniki:
20g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1 i 2/3 szklanki (250g) mąki razowej
1/2 szklanki mąki pszennej
ok. 80g parmezanu
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
oliwa z oliwek
zielone oliwki
Przygotowanie:
W szklance rozmieszaj drożdże z 1/2 szklanki wody i zaczekaj, aż roztwór się spieni. Do dużej miski wsyp obie mąki i sól, a następnie spienioną zawiesinę i resztę wody. Mieszaj aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 1godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wyrabiaj przez kolejne 3-4minuty dodając większość świeżo startego parmezanu i rozmaryn.
Posmaruj tłuszczem ok 30cm formę (np do pizzy) i ułóż w niej ciasto, rozciągając je palcami. Nakłuj ciasto widelcem, pokrop delikatnie oliwą i ułóż na wierzchu świeżo starty parmezan oraz przepołowione oliwki. Pozostaw do wyrośnięcia na ok 20-30min. Wstaw focaccię do rozgrzanego do 200* piekarnika i piecz przez 30min, aż zrobi się złocistobrązowa.
Podawaj na gorąco bądź w temperaturze pokojowej
Miłego zajadania się:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz