Od jakiegoś czasu nie jem słodyczy, a przynajmniej bardzo się staram, dlatego było mi turbo ciężko opracować dla Was ten wpis. Ciasto zjadłam osobiście (nie sama!), ale ponad miesiąc temu i niestety wcześniej nie znalazłam czasu na publikację. Przy obrabianiu zdjęć śliniłam się do ekranu wspominając smak ciacha. Dzięki jabłkom placek jest bardzo wilgotny, a jego cynamonowy zapach niesamowicie pobudza apetyt. W dodatku przyrumieniony wierzch przepełniony jabłkami wygląda pięknie :)
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson Nigellissima.
Składniki (tortownica Ø 23cm):
100g masła
250g mąki pszennej (wymieszałam z
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150g drobnego cukru (użyłam trzcinowego)
2 jajka
skórka otarta jednej niewoskowanej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
75ml mleka 3,2% o temp. pokojowej
3 jabłka twarde (ok 500g)
dodatkowo:
1 łyżeczka trzcinowego cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrem ręcznie lub za pomocą miksera. Po uzyskaniu jasnej kremowej masy dodawaj stopniowo jajka. Następnie dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy.
Rozgrzej piekarnik do 200*C.
Jedno z jabłek obierz, pokrój w kostkę i dodaj do ciasta. Pozostałe dwa jabłka pokrój na ćwiartki, a następnie w plasterki. Ułóż je koncentrycznie, zaczynając od zewnątrz.
Cukier trzcinowy i cynamon wymieszaj ze sobą, a następnie oprósz nim jabłka. Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40minut, sprawdzając metodą suchego patyczka.
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńGratuluję samozaparcia. Też miałam nie jeść słodyczy, a wyszło jak zwykle...
OdpowiedzUsuńCynamonu i jabłek w cieście - nigdy nie za wiele! Ten diet nigdy się nie znudzi, a ja zawsze z taką samą przyjemnością będę delektować się takimi "jesiennymi" wypiekami. Jesiennymi, a smakującymi wspaniale o każdej porze roku.
OdpowiedzUsuńRewelacyjne, chcę kawałek! :D
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :) !
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze wrażenie - cieplutki bochenek chleba:)) a tutaj tak rewelacyjnie wyrośnięte ciasto! no smakowite z pewnością musiało być.
OdpowiedzUsuńZaraz wypróbuję :-P jeślii się uda, to uda się każdemu ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, a pachnieć musiało obłędnie kusząco :)
OdpowiedzUsuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak jabłek w cieście - nie bez powodu szarlotka jest moim ulubionym ciastem. Myślę, że Twoje ciasto świetnie współgrałoby z zimnymi lodami (w restauracjach często podaje się ciepłą szarlotkę z lodami).
OdpowiedzUsuńJabłka w cieście są pyszne, wyżej jednak cenię sobie owoce typu porzeczki lub jagody. Dodają ciastu zupełnie innego smaku, głębi :)
OdpowiedzUsuńbirkin bag
OdpowiedzUsuńgolden goose usa
bape
air jordan
kd shoes
goyard outlet
fear of god outlet
goyard bags
bape
yeezy gap hoodie
Konkretne ciasto.
OdpowiedzUsuń