Jeśli nie przepadacie za chrzanowym serkiem, możecie użyć śmietankowego. Jeśli natomiast nie macie chrzanowego w lodówce, wymieszajcie po prostu śmietankowy z chrzanem:)
Przy okazji zachęcam Was do głosowania na inny mój przepis (tutaj) biorący udział w konkursie "Kulinarny Blog 2012"
Składniki (porcja na 1 roladę):
500g szpinaku mrożonego
4 jajka (4 żółtka + 4 ubite na sztywno białka)
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
świeżo mielony pieprz
łosoś wędzony w plastrach 200-300g (w zależności od upodobań)
serek chrzanowy 150-180g (może być też śmietanowy + chrzan bądź sam śmietankowy)
Przygotowanie:
Szpinak usmaż na masełku i dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem. Po ostygnięciu Dodaj żółtka, mąkę, a następnie wmieszaj powoli ubite białka. Jednolite ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz w rozgrzanym do 180* piekarniku przez 15-20minut. Ciepłe upieczone ciasto zwiń wraz z pergaminem w rulon i pozostaw do ostygnięcia.
Ostygnięte ciasto rozwiń, posmaruj serkiem, ułóż na nim plastry wędzonego łososia i ponownie zroluj (tym razem ciasno i dokładnie). Roladę owiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 2godziny, aby się schłodziła. Podawaj pokrojone w plastry.
Smacznego:)
wygląda cudownie! uwielbiam to połączenie
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam:)
UsuńWartość wizualna 5+, wartość zdrowotna 5+, wartość smakowa - podejrzewam, że równie dobrze:)
OdpowiedzUsuńWartość smakowa oczywiście też na 5+ ;)
UsuńDzięki i pozdrawiam:)
wygląda wspaniale...uwielbiam łososia i szpinak...
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam:)
Usuńo tak, rolada klasyczna, ale nie można przejść obojętnie :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie nie można przejść obojętnie:)
UsuńPięknie wyglądają :). Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńmoże ktoś mi powie skąd i z czego to ciasto
Usuńbaaardzo fajny pomysł na łososia!
OdpowiedzUsuńpysznie.
a to moja ulubiona rybka.
moja chyba też:P a na pewno najczęściej przyrządzana:P
Usuńpozdrawiam:)
A jaka duża powinna być blaszka na taką ilość "ciasta" szpinakowego i jak gruba warstwa ma byc rozłożona, czy po prostu ciasto samo się rozpłynie na pergaminie do odpowiedniej grubości?
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie i naprawdę mam ochotę zrobić przy najbliższej okazji...
Anna JG :)
użyłam standardową blachę płaską, która jest zawsze w zestawie razem z rusztem przy zakupie piekarnika:) Nie mogę teraz dokładnie sprawdzić wymiarów, ale podejrzewam, że ok 55x55cm. Ciasto nie jest aż tak płynne i należy go rozprowadzić po całości tak aby zakryło pergamin (bez prześwitów). Jeśli zrobisz z tej porcji, którą podałam, powinno wyjść 1 blaszka = 1 rolada.
UsuńPozdrawiam i życzę udanego pieczenia:)
świetne to! zapisuję do zrobienia:))
OdpowiedzUsuńNie rozumiem po co mąka bo nigdzie w przyrządzaniu potrawy nie jest podana.
OdpowiedzUsuńFaktycznie, mój błąd ;) Już zmieniam :)
Usuńa świeży szpinak oczywiście potem podsmażony jak podane w przepisie też się nadaje?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że się nadaje :)
Usuńco rozumiesz przez serek śmietanowy bądź chrzanowy..?
OdpowiedzUsuńserki twarogowe do smarowania kanapek, typu almette mają takie smaki
UsuńTak, dokładnie. Serek kanapkowy, może być almette, tartare i inne tego typu :)
Usuńmoja mama zrobiła kiedyś coś podobnego! raz z szynka parmeńską, a innym razem z surowym łososiem - serek chyba miał inny smak.. w każdym razie bardzo mi to smakowało!! :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam! :) Z parmeńską nie próbowałam, ale brzmi nieźle! :)
Usuńjak zostawie ją na całą noc w lodowce bedzie ok?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej :)
Usuńpycha
OdpowiedzUsuńsupreme shirt
OdpowiedzUsuńggdb
off white
yeezy 500
off white hoodie
yeezy shoes
fear of god outlet
yeezy
supreme new york
goyard bag
curry shoes
OdpowiedzUsuńsupreme
off white jordan
vfvvui549jq
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet