Nie ma się co rozpisywać, gnocchi w sosie pomidorowym jest jednym z tych włoskich dań, których nie trzeba zachwalać:) Jest pyszne i sycące!
Przepis pochodzi z książki Bottari Cristiny "MammaMia".
Składniki (porcja dla 4 osób):
gnocchi:
1kg ziemniaków
200g mąki pszennej
1 jajko
sos pomidorowy:
400g przecieru pomidorowego
bazylia, oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
cukier
płatki chilli
sól, pieprz
tarty parmezan
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj (do miękkości). Następnie jeszcze gorące rozgnieć na purée bądź poczekaj, aż ostygną i przepuść przez praskę. Purée pozostaw do całkowitego ostygnięcia i wymieszaj z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiaj tak długo, aż powstanie elastyczne ciasto. Podziel na mniejsze kule, z każdą z nich zroluj w wałeczek i pokrój na kawałki o długości ok. 2cm. Aby nadać kluskom fakturę, odciśnij na nich wzór widelca oprószonego mąką.
Przygotuj sos. Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek (później go wyjmij). Dodaj przecier pomidorowy i dopraw resztą składników. Gotuj na małym ogniu tak długo, aż sos zgęstnieje.
Gnocchi ugotuj w osolonej wodzie. Zaraz jak wypłyną na powierzchnię przełóż je łyżką cedzakową na patelnię z sosem. Całość smaż przez chwilę na średnim ogniu. Podawaj z listkami bazylii i startym parmezanem.
Przepis bierze udział w akcji:
bardzo ładne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńgnocchi w tej wersji z pewnością by mi posmakowały! ja bym dała jeszcze więcej sosu, posypała serem i zapiekła ;p
zapiekane gnocchi brzmi super:)
Usuńpozdrawiam:)
No ok, danie na pewno smaczne ale jak patrze na ostatnie zdjęcie to przypomina mi się... mydło "biały jeleń"
OdpowiedzUsuńUwielbaim1 A domowej roboty to juz bajka...
OdpowiedzUsuńZajkoś, zawsze masz jakieś "ale"...
OdpowiedzUsuń"Biały jeleń" był pyszny:)
o taaak, w końcu dziczyzna :P
Usuńmmm, pycha:)
OdpowiedzUsuńKupiłam już nawet dynię, żeby zrobić gnocchi dyniowe. I co? Dynię wykorzystałam, a gnocchi jak nie było, tak nadal nie ma ;) Twoje wygklądają przepysznie i mam nadzieję, że w weekend uda mi się je w końcu zrobić!;)
OdpowiedzUsuńnie robiłam nigdy z dyni;P będę zaglądać:)
Usuńpozdrawiam:)
nie znam tej potrawy! - ale wygląda znakomicie i na pewno również dobrze smakuję! koniecznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńhermes outlet
OdpowiedzUsuńhermes outlet
jordan shoes
palm angels
hermes bag
hermes outlet
goyard handbags
off white outlet
jordan travis scott
off white outlet
efr57u8jcds
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet