Jeśli ktoś obserwuje mojego bloga to wie, że uwielbiam wszelkiego rodzaju quiche, tarty i tartaletki. Potrawy te są niezwykle efektowne i w zależności od nadzienia zadowalają nas słodkim bądź wytrawny smakiem:)
Podczas kolacji świętowania mojej obrony magisterskiej podałam quiche z bakłażanem i cukinią, dopełniony smakiem orzecha włoskiego i mojego ulubionego sera pecorino. Palce lizać!:)
Możecie wykorzystać również zieloną cukinię i uzyskać trójkolorowy efekt:)
Składniki:
kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
125g masła
3 łyżki wody
2 duże żółtka
1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
1 bakłażan
1 żółta cukinia
3 duże jajka
ok 300g śmietany 18%
150g posiekanych orzechów włoskich
80g startego sera pecorino
2 łyżki pokruszonej gorgonzoli (opcjonalnie)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wsyp mąkę, sól i masło do dużej miski i zmiksuj (ręcznie, mikserem bądź robotem kuchennym), a następnie dodawaj wodę i żółtka mieszając na wysokich obrotach, aż ciasto zacznie rozpadać się na kawałki. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na min. 1godzinę.
Cukinię i bakłażana umyj i pokrój na plasterki. Plasterki bakłażana posyp delikatnie solą i wyłóż na durszlaku do odsączenia.
W drugiej misce ubij jajka ze śmietaną, serem (zostaw 1 łyżkę pecorino do posypania wierzchu), solą i pieprzem.
Przygotuj formę do tary (ja użyłam tortownicę o średnicy 23cm). Rozwałkuj ciasto na krążek i ułóż w przygotowanej formie. Jeśli ciasto się rozpada i ciężko je rozwałkować umieść je w kawałkach i scal na dnie i bokach tortownicy.
Na dnie wyłóż orzechy włoskie i zalej je masą jajeczną. Następnie układaj na przemian paski bakłażana i cukinii. Całość posyp 1 łyżką pecorino. Piecz ok 35min w rozgrzanym do 200* piekarniku, aż quiche zrobi się złociste.
Podawaj gorące bądź w temperaturze pokojowej:)
Smacznego!:)
Pięknie się prezentuje z tak fantazyjnie ułożonymi dodatkami i wygląda na pracochłonne, ale daje świetny efekt :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda , muszę koniecznie wypróbować , mniam :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda!
OdpowiedzUsuńniesamowicie piękne
OdpowiedzUsuńAle pomysłowa! Wygląda magicznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Wam bardzo i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda - musi być równie smaczne:)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem smaku,wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie!!!! <3
OdpowiedzUsuńsmakowało pewnie też rewelacyjnie, bo przecież połączenie sera i orzechów to niebo, może nie chude, ale trochę zdrowych tłuszczów organizm przecież potrzebuje :p
Oj potrzebuje:)
UsuńPiękna:-), u mnie tarta z bakłażanem, marchewką i cukinią zrobiła furore:-)
OdpowiedzUsuńZa drugim razem też robiłam z marchewką :) Pychotka :)
Usuńuk2v6w648
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet