28 grudnia 2011

Roladki z bakłażana nadziewane fetą, orzechami włoskimi i ziołami

  Roladki z bakłażana nadziewane fetą, orzechami włoskimi i ziołami

Roladki te możecie potraktować jako przekąskę, przystawkę, jak również podawać jako element dania głównego. Są pyszne, zdrowe i pięknie wyglądają:)

Przepis na te cudowne roladki znalazłam w programie kulinarnym "rewolucja na talerzu".

Składniki:
bakłażan
orzechy włoskie
feta (12% tłuszczu)
zioła np. prowansalskie
por (do ozdobnego związania roladek)


Przygotowanie:
Bakłażana umyj i osusz. Następnie pokrój go wzdłuż w dosyć cienkie paski. Włóż warzywne paski do durszlaka, posól i ostaw na 20min aby sól wyciągnęła z bakłażana gorycz. W tym czasie pokrój fetę w kostkę lub paski, a orzechy włoskie delikatnie posiekaj.
Po 20 minutach umyj bakłażana pod bieżącą wodą aby zmyć sól i gorycz, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
Pojedyncze paski smaż z obu stron na grillowej patelni aż się zarumienią i zmiękną.Na bakłażana nałóż fetę, orzechy i posyp ziołami, a następnie zwiń i nabij na ozdobną wykałaczkę, bądź tak jak ja zwiąż paskami z pora.

Smacznego :)

Roladki z bakłażana nadziewane fetą, orzechami włoskimi i ziołami

Roladki z bakłażana nadziewane fetą, orzechami włoskimi i ziołami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz