8 grudnia 2011

Makaron z tuńczykiem i czerwoną fasolką w pomidorach


Obiad szybki i zdrowy choć może stać się niebezpiecznie kaloryczny jeśli dodamy nieodpowiednich składników:P




Składniki:
1 filiżanka makaronu pełnoziarnistego penne
1 duży pomidor
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
kilka czerwonych fasolek (z puszki)
1 duży ząbek czosnku
4 łyżeczki jogurtu naturalny 1%
2 łyżeczki serka philadelphia light
parmezan
serek blue
sól, pieprz
bazylia
1 łyżeczka oliwy z oliwek


Przygotowanie:
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu:P Jeśli nie wiesz jaki makaron kupić, wybierz ten który ma najdłuższy czas gotowania na opakowaniu (rada od rodowitego Włocha)
Pokrój drobno czosnek i pomidora. Na rozgrzaną patelnie wlej odrobinę oliwy i wrzuć czosnek. Chwilę duś go na małym ogniu. Następnie dodaj tuńczyka, pomidora i czerwoną fasolę, a także trochę serka blue i również chwilę potrzymaj na ogniu. W tym samym czasie wymieszaj w miseczce jogurt z  philadelphią, później wlej na patelnie. Dopraw do smaku i obsyp parmezanem. Makaron możesz wrzucić na patelnie i wymieszać ze wszystkim, bądź włożyć prosto na talerz i na niego nałożyć gorącą mieszankę:) Jeśli zostało Ci troszkę jogurtowej mikstury możesz zużyć jej do dekoracji:)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz