27 marca 2013
Babka cytrynowa
Powoli zbliża się Wielkanoc czyli czas mojego ulubionego wypieku :) Jako dziecko uwielbiałam babkę i nic się do tej pory nie zmieniło. Pokazywałam Wam już Wielkanocną babkę piaskową z
Baileysem tutaj i kawową tutaj. Teraz przyszedł czas na prawdziwy klasyk wśród wielkanocnych bab czyli babka cytrynowa. Przepis na tę pyszną, puszystą i wilgotną babkę dostałam od Mamy M. i muszę przyznać, że to jedna z lepszych piaskowych bab jakie jadłam :) Gorąco polecam! :)
Składniki (na formę Ø 25cm z kominem):
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny
Przygotowanie:
Jajka ubij z cukrem aż podwoją swoją objętość. Stopniowo dodawaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj skórkę otartą z cytryny, olej i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie mikserem lub trzepaczką. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą lub otrębami owsianymi, a następnie napełnij ciastem. Babkę piecz w temperatzurze 180*C (góra+dół) przez około 40min, sprawdzając metodą suchego patyczka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wspaniała:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię babkę, ale wstyd się przyznać nigdy jej sama nie robiłam... na te święta planuję zadebiutować, ale z babką piaskową, bo to moja ulubiona. mam nadzieję, że się uda :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!!
To jest babka piaskowa :)
UsuńŻyczę udanego debiutu :)
Mam nadzieję, że coś mi zostawisz!;)
OdpowiedzUsuńHmmmm.... no to jaka w końcu jest ta babka - cytrynowa, czy pomarańczowa? :-) Na liście składników figurują sok i skórka otarta z pomarańczy, a w opisie wykonania dodajemy sok i skórkę z cytryny......:-))))))))). Bez względu na smak wygląda przepysznie. Jestem wielką amatorką babek wszelkiej maści.
OdpowiedzUsuńCytrynowa jak w tytule:) Dziękuję i już poprawiam składniki :)
UsuńTa babka mówi do mnie: "Zjedz mnie!"
OdpowiedzUsuńo jaka ładna:)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia! ; )
OdpowiedzUsuńspodobało mi się tutaj!
Dzięki :)
UsuńNic dodać nic ująć, jest przepiękna!!!
OdpowiedzUsuńSuper!!! też zamierzam upiec babę, tylko właśnie się zastanawiam czy cytrynową czy pomarańczową :) Pozdrowionka....:)
OdpowiedzUsuńBaba cytrynowa to podstawa i jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńBabka jak malowana :)
OdpowiedzUsuńta babka wygląda cudownie !!
OdpowiedzUsuńpiekna ... ;)
OdpowiedzUsuńzapisuję przepis! wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :) Cytrynowe to moje ulubione babki :)
OdpowiedzUsuńPiękna babka... i choć cytrynę lubię tylko w herbacie, Twoja babka wygląda tak apetycznie, że muszę się skusić.
OdpowiedzUsuńŚciskam Ilona
Koniecznie wypróbuj :)
UsuńŚciskam :)
Jejku, ale śliczna ta babeczka, uwielbiam cytrynową :) Monia, wesołych świąt Ci życzę :)
OdpowiedzUsuńbabka cytrynowa jest moja ulubioną babką. Twoja prezentuje się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńWESOŁYCH I POGODNYCH ŚWIĄT
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie :)
Usuńspóźnione bo już ich koniec ale na ich koniec chociaż życzę by były nadal świąteczne i rodzinne pełne zapachów:)
OdpowiedzUsuńLubie babke cytrynowa :) Wprawdzie mam podobny przepis, to jednak twoj chetnie wyprobuje :)
OdpowiedzUsuńwygląda doskonale, jak wszystko u Ciebie :) pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńJest pyszna!! polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńRewelacyjna...dawno nie jadłam takiej dobrej babki.....polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za opinię :)
UsuńPozdrawiam :)
Upiekłam babkę według Twojego przepisu już kilka razy. Za każdym razem goście zachwyceni jej smakiem. Polecam wszystkim ten przepis. Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper. Wszędzie margaryna, a tu olej! Hurrah! ;D
OdpowiedzUsuńZamierzam upiec, wygląda pysznie.
A moja chyba sie nie uda :( pieke w keksowce i malo co wyrosla :(
OdpowiedzUsuńA jednak sie udala :) i rzeczywiscie jest pyszna! Super przepis :)pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńupiekłam i wyszła przepyszna polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńTo jest zdecydowanie najlepszy przepis na babkę cytrynową jakiego próbowałam. Pierwszy raz nie wyszedł mi zakalec :) Dziękuje!
OdpowiedzUsuńzrobiłam wczoraj i szybko zniknęła z tekstem: "obłędna" :D babka wyszła puszysta, lekka i wilgotna - idealna, dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńprzyjemność po mojej stronie ;)
UsuńCzy moge z tego ciasta zrobic muffiny? Czy beda dobre ?i czy po dodaniu kakao moge zrobic czekoladowe? Babke robilam - swietna !;)
OdpowiedzUsuńJasne:) Muffiny powinny się piec ok. 15minut, ale najlepiej sprawdzać suchym patyczkiem :) Kakao jak najbardziej możesz oddać :)
UsuńWczoraj zrobiłam tę babkę i jest przepyyyyysznaaaaaaa :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała :)
UsuńBabka wygląda smacznie więc postanowiłam ja upiec. Pierwszy raz zzrobił mi się zakalec w babce. Piekłem wg przepisu góra dół 180 stopni ok 50 min. Żałuję że nie piekłem jak zawsze w termoobiegu, może babka nie wylądowałaby w koszu :(
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńBardzo mi przykro, że babka się nie udała. Winy szukałabym raczej w przygotowywaniu, a nie piekarniku. Ja zawsze piekę bez termoobiegu (który bardzo wysusza ciasto) i nigdy z tego przepisu nie wyszedł mi zakalec...W każdym razie powodzenia przy następnym razie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Właśnie zrobiłam. Pyszna.! Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńBabka bardzo smaczna :) Zawsze się udaje :) Robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi pyszna :) Polecam ten przepis, jest super, za chwilę będzie po raz kolejny :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna babka - najlepsza jaką piekłam:) Wszystkim bardzo smakowała. Jest puszysta i wilgotna jak w opisie - po prostu rozpływa się w ustach:) Brawo za genialny przepis!
OdpowiedzUsuńWitam.Mam pytanie czy zamiast cytryny mozna dodać ekstrat z wanilii lub czym można to zastąpić?Ja ją uwielbiam ale córka nie lubi cytryn :(
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam.
Babka jest PRZEPYSZNA! Koniecznie musicie ja zrobić!
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo prosty a efekt wspaniały, pięknie wyrosła i smacznie wygląda
OdpowiedzUsuń