Kochani, mam dla Was obiecany konkurs! :)
Wraz z firmą Ballarini mamy dla Was patelnię ceramiczną COMO Ø24cm. Przetestowałam ją już kilkukrotnie i jest naprawdę świetna :) Na zachętę przedstawiam ostatnie śniadanie przygotowane na patelni COMO - jajecznicę z rzeżuchą :)
Jeśli nie macie jeszcze w swoich kuchennych szafkach patelni ceramicznej to tym bardziej zachęcam do wzięcia udziału w zabawie! :)
Wszelakie info na temat patelni COMO znajdziecie na stronie firmy Ballarini.
REGULAMIN KONKURSU:
1. Sponsorem konkursu jest firma Ballarini - www.ballarini.pl
2. Zadaniem konkursowym jest rozwinięcie zdania: "Moje ulubione danie z patelni to....."
3. Rozwinięcie zdania (pkt 2.) należy zostawić w komentarzu na blogu, pod postem konkursowym.
4. Konkurs trwa od 6 kwietnia 2013 do 13 kwietnia 2013 do godz 23:59
5. Zwycięzcę konkursu wybiorę ja, a wyniki opublikuję na blogu 16 kwietnia 2013 :)
EDIT: wyniki pojawią się 18 kwietnia 2013.
6. Nagrodą w konkursie jest patelnia Ballarini z serii COMO
7. Wysyłką nagrody zajmuje się firma Ballarini
8. Na dane Zwycięzcy do wysyłki, które następnie przekażę firmie Ballarini, czekam do 23 kwietnia 2013.
EDIT: na dane czekam do 25 kwietnia 2013.
WAŻNA UWAGA:
Anonimy, proszę zostawcie po sobie jakiś znak, abym mogła Was zidentyfikować :)
Zapraszamy serdecznie do wzięcia udziału w konkursie i życzymy powodzenia! :)
Ballarini i Monia (Kuchenne Fantazje)
Serwus!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie z patelni to... fantazja i zachcianka zmieszane z tym, co moje ręce wybiorą z lodówki podyktowane głosem moich kubków smakowych :).
Naleśniki! Do przygotowania proste i szybkie. I baaardzo smaczne, wszak dodatków do nich co niemiara ... czasem na słodko, bo radość wypełnia me serce ... czasem pikantnie, bo potrzebuję energii do działania ... czasem kwaśne aż szczypie za uszami ... przesolić też się zdarzy, bo jestem zakochana ;)
OdpowiedzUsuńemill1@op.pl
Schabowe... bo tym najłatwiej zaspokoić głód mojego męża :-D
OdpowiedzUsuńAle z patelni w sensie, że wyjadać wprost? ;) To jajecznicę oczywiście, taką z pomidorami, albo szczypiorkiem...
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie z patelni to KREWETKI! Podsmażone koniecznie na masełku z garścią pietruszki i sporą dawką czosnku! Do tego bagietka podsmażone na suchej patelni i skropiona oliwą. PYSZNOŚCI :)
OdpowiedzUsuń....delikatnie zeszklona cukróweczka, z czosneczkiem i na to rozgniecione małe obrane ze skórki pomidorki koktailowe. Taki zestaw potrzebuje dosłownie kilku minut na patelni, odrobina soli, sosik powstaje, rach ciach i wrzucam wyjęty z wody makaron. Mieszu mieszu i pałaszuję. (ja chcę lata!!!)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie z patelni to brązowy ryż podsmażony na maśle orzechowym podany z plasterkami banana i orzechami nerkowca lub bakaliami! UWIELBIAM!
OdpowiedzUsuńjak z patelni to jednak jajecznica, ale koniecznie z szyneczką i czymś zielonym np z rukolą !! o tak!! taką sobie właśnie zrobię jutro na śniadanie
OdpowiedzUsuńi oczywiście z jaj od sąsiadowych kurek, taka smakuje najlepiej :)
Jajko sadzone na maśle... świeżo zmielona sól i pieprz. Mniam! Smak dzieciństwa na patelni!
OdpowiedzUsuń"Jajko sadzone na maśle... świeżo zmielona sól i pieprz. Mniam! Smak dzieciństwa na patelni!"
OdpowiedzUsuńOj oj... ;) Zapomnieliśmy o znaku identyfikacyjnym, nie mam pojęcia co za "znak" spełniłby wymogi identyfikacji - ale niech będzie to początek adresu e-mail: agatawidera@
Z patelni to ja lubie, wrecz kocham wile potraw. Ciezko wybrac ta jedyna. Ale skoro musze wyroznic to makaron z brokulami w sosie serowym. To dosc czesty obiad w moim domu. Prosty, szybki, smaczny i z patelni. A o ceramicznej marze od lat. Choc w konkursach szanse mam zerowe, postanowilm napisac. Sciskam Ilona.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie z patelni? Odpowiedź nasuwa się sama - naleśniki. Czy to nasze, tradycyjne, podane z serem lub dżemem, czy też wykwintne francuskie crepes, amerykańskie pancakes i szwedzkie owsiane wariacje... To nieważne, bo smak każdych jest dla nie niezwykły. Uwielbiam naleśniki za ich uniwersalność i zachwyca mnie, że na pozornie nudne, zwykłe placki istnieje tyle kompletnie różniących się od siebie przepisów, które można wykorzystywać przy okazji każdej pory dnia, roku. Nieważne, czy chce się przygotować śniadanie na leniwy poranek, słodki obiad w letni dzień czy też urządzić wspaniałą kolację dla dwojga - zawsze znajdzie się przepis i kompozycja, która idealnie dopasuje się do danej okoliczności. Poza tym, nie można zapomnieć o dzieciństwie, które w moim przypadku od strony smakowej było częściowo podporządkowane słodkim naleśnikom z cukrem pudrem bądź domową konfiturą z czereśni, które rosły przed naszym domem. Wspominam popołudnia, kiedy to wracałam z dworu, a w domu czekała na mnie porcja właśnie takich, jeszcze letnich, rumianych naleśników i czuję, że lekko się uśmiecham. Ot - niby tylko potrawa, niby tylko "jakieś placki". A jednak się uśmiecham.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie z patelni to ostro przyprawiona hiszpańska tortilla z ziemniakami, pomidorami i kiełbasą chorizo. Cenie ją za to, że robi się ją bardzo szybko, a danie jest niezwykle smaczne i efektowne. Idealny obiad do pracy :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze z patelni są JAJA bezwzględnie!
OdpowiedzUsuńMogą być sadzone, albo rozbełtane, z których szybciutko jajówa powstanie.
Rano dają kopa i energii ciut, bo to zdecydowanie mój comfort food.
Pozdrawiam Julia(julka82@op.pl)
Moje ulubione danie z patelni to placuszki z cukini i ziemniaków, które najlepiej smakują zdjęte prosto z patelni. Jeszcze takie cieplutkie podane dowolnie z cukrem, ketchupem, śmietaną smakują wybornie o każdej porze dnia.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie z patelni to... makaron ryżowy smażony z imbirem, chili, czosnkiem i dymką z dodatkiem pieczonego łososia. Mój ukochany azjatycki smak, przywodzi mi na myśl daleki podróże, o których marzę gotując.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie z patelni to leczo z cukinii
OdpowiedzUsuńhttp://magielkuchenny.pl/leczo-z-cukinii,pid,54.html
a także naleśniki
http://magielkuchenny.pl/nalesniki,pid,64.html
uwielbiam również podsmażane na patelni pierogi. Mniam
Pozdrawiam,
KasiekK kontakt@magielkuchenny.pl
Pierwsza myśl - używam patelni non stop! A to śniadanko (jajecznica, omlet), coś na słodko (naleśniki) czy podczas obiadu. Z patelni lubię dosłownie wszystko :) Jednak moim ulubionym daniem z patelni jest zdecydowanie pokrojona w kostkę pierś kurczaka z makaronem (wstążeczki), całość zatopiona w sosie śmietanowo-ziołowym i doprawiona świeżymi ziołami, mmm! Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie hiszpańska paella. Najlepsza to ta z owocami morza. Krewetki, małże, kalmary i ośmiorniczki. Najlepiej smakuje w niedzielne, leniwe popołudnie wraz z ukochanym lub znajomymi. Ale również jest idealna na romantyczną kolację z ukochaną osobą, gdyż owoce morza to znakomity afrodyzjak.
OdpowiedzUsuńA jeśli chodzi o polską kuchnię to ryż z jabłkiem, cynamonem i słodką śmietanką. Taki smak pamiętam z dzieciństwa. Babcia nasz rozpieszczała.
Paulina, salsa132@wp.pl
No cóż, nie da się ukryć, że moja kuchnia bez patelni po prostu nie mogłaby funkcjonować :) Moje ulubione danie z pateli, to oczywiście pancakes, które zjadam kilka razy w tygodniu, zarówno na śniadanie, jak i na obiad :) Wychodzę z założenia, że bez nich dzień jest stracony (nie, wcale nie jestem uzależniona!) Czekam teraz już tylko na lato i świeże owoce, z którymi będę podawać moje naleśniki :) Mam już przed oczami stosik malutkich naleśników z musem truskawkowym z dodatkiem wanilii, raj dla kubków smakowych :)
OdpowiedzUsuńagata.pachla@onet.pl
Moje ulubione danie z patelni to makaron z sosem pomidorowym i podsmażonymi plasterkami cukinii. Uwielbiam zwłaszcza w lecie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie z patelni to jajecznica z kurkami robiona przez Tatę (:
OdpowiedzUsuńwszystko :), bardzo lubię smażyć mięsa, ale na patelni robię też frytki i popcorn, a i makaron z patelni jest super, jabłuszko z ryżem też na patelni, mogłabym tak wymieniać , dalej bo patelnia to naczynie uniwersalne :).
OdpowiedzUsuńZ patelni można zjeść tyle smacznych rzeczy... Naleśniki, racuchy, jajecznica, cebulka na maśle, curry... I jak mam się zdecydować? Po długim zastanowieniu, najbardziej lubię odsmażane pierogi mojej Babci. Najbardziej te słodkie, z twarogiem i rodzynkami, którego było więcej niż samego ciasta. Te pierogi, dawno już nie robione przez Nią, pamiętam jak nic innego. Cieniutkie, mięciutkie ciasto, dużo słodkiego farszu, który pachniał wanilinowym, sztucznym aromatem. Nigdy nie jedliśmy ich po ugotowaniu. Czekaliśmy aż ostygną, po czym babcia rozgrzewała starą, żeliwną patelnię na swojej kuchni kaflowej, rozpuszczała masło i kładła pierogi. Trzymała je na niej tak długo, aż robiły się złocisto-brązowe, miejscami nawet dostawały czarnych plamek. Wrzucała je po parę sztuk każdemu do miseczki, przykrywała kopiastą łyżką świeżej, gęstej śmietany i posypywała cukrem. Takich obiadów na werandzie u Babci na wsi się nie zapomina. Odsmażanych pierogów też nie :-)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie z patelni to - zupa kalafiorowa. Wiem, brzmi to co najmniej dziwnie ale taka jest prawda, mało tego, jestem przekonana, że członkowie mojej rodziny podpiszą się pod tą opinią. Przygotowanie zupy ropozczynam od podsmażenia składników, gdy zrobią się lekko brązowe i uwolnią cudowne aromaty dolewam bulion, dodaję przyprawy i śmietankę. Potem zupa w spokoju bulgocze sobie w patelni na małym ogniu. Raz próbowałam zrobić ją w garnku, była pozbawiona wszystkiego co najlepsze. Kalafiorowa tylko z patelni, bez dwóch zdań!!!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie z patelni to... gulasz "siedmiu przypraw" - danie, które zaserwowałam niedawno mojej rodzinie. Jako kobieta w stanie błogosławionym mam teraz naprawdę wyczulony, wrażliwy smak i ten gulasz smakuje rewelacyjnie. Nazwa wzięła się od siedmiu przypraw, które wyczuwa się w smaku w odpowiednich proporcjach, ale nie są to za każdym razem te same. Dlatego też potrawa motywuje do kolejnych prób i odkryć smakowych. Mój ulubiony koszyczek przypraw, to: sól, pieprz kolorowy, pieprz ziołowy, curry, papryka ostra, papryka słodka, majeranek.
OdpowiedzUsuńmaja.kozuchowska
Moje ulubione danie z patelni to spaghetti, przyprawione dobrym humorem moich dzieci i pustą patelnią już po spałaszowaniu :)
OdpowiedzUsuńDorota
moje ulubione danie z patelni to naleśniki ze szpinakiem cudnie zielone i nawet mój syn niejadek wcina je ze smakiem
OdpowiedzUsuńZdecydowanie steki wołowe, które po prostu uwielbiam!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie z patelni to... schabowy!
OdpowiedzUsuńKotlet przepyszny do zjedzenia gotowy.
Porzadnie rozbity i pysznie przyprawiony,
W jajku i bulce solidnie obtoczony.
Na patelni cermaicznej przysmazony z sercem,
Czasami tak dobry, ze zjadam go w rece.
Taki schabowy z sekunde znika!
"I co teraz?" jak zniknie, cos w srodku Cie pyta...
Ja jako fan odpowiadam "co z tego!"
Choc jestem na diecie... to zjem nastepnego! :D
Moje ulubione danie to tosty francuskie!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie z patelni... to pierś kurczaka po burgundzku, czyli swobodna wariacja nt znanego boeuf bourguignon złożona z kurczaka pokrojonego w kostkę, potalarkowanej marchewki i podsmażonej na złocisto cebulki w towarzystwie dorodnych pieczarek, hojnie oprószona tymiankiem, pieprzem i czosnkiem, zalana odrobiną czerwonego wina... i niech nikt mi nie mówi, że brak piekarnika wyklucza z naszego menu pieczone potrawy! Dla chcącego - nic trudnego! :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione danie z patelni to bezapelacyjnie risotto! z grzybami, pomidorami, cukinią, szpinakiem, serem, kurczakiem, boczkiem, owocami morza, czy też w wersji na słodko, na przykład z owocami - każda wersja pyszna, a możliwości kombinacji smaków jest bez liku
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie z patelni to oczywiście ponad czasowe naleśniki! To smak dzieciństwa, młodzieńcze -studenckie lata , czas spędzony przy wspólnym stole ze swoją rodziną. Te wykwintne, wytrawne lub po prostu swojskie domowe, któż z nas ich nie lubi. Można nawet powiedzieć, że ile różnych ludzi na świecie tyle wariacji na ich temat. Jednak moim zdaniem, najlepsze to właśnie te tradycyjne, klasyczne z owocami i dżemorem, a na słono z serem, szynką i keczupem :)
OdpowiedzUsuńkarolincia4@op.pl :)
Moje ulubione danie z patelni to najlepsze na świecie francuskie Crêpes Suzette z bitą śmietaną :)
OdpowiedzUsuńSmażona śląska z cebulką, szybkie proste i smaczne ;)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie na jeden palnik i koniecznie z patelni to leczo. Połączenie smaku smażonej kiełbasy i cebulki - czyli swojskiego polskiego dania, z podduszonymi: cukinią, paprykami i pomidorami tworzy coś jednocześnie orientalnego i domowego. Jest to dobre sycące danie, którego wartość można było szczególnie docenić w ciągu tych ostatnich zimnych miesięcy :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie z patelni związane jest z dzieciństwem - sadzone jajko podawane na patelni jakie serwowała mi moja babcia.Babcia smażyła jajka na grubej,żeliwnej patelni na starej węglowej kuchni.Potem rozcielała na stole gazetę na której stawiała gorącą patelnie z jajkiem.Do tego gruba pajda świeżego chleba , bo jajko wyjadało się chlebem zaczynając od żółtka,a potem oblizywało się paluchy......
OdpowiedzUsuńANNA RAK.
Moje ulubione danie z patelni to od dzisiaj (zainspirowana od Ciebie) jajecznica z rzeżuchą, (i trochę ode mnie...) cebulą, czosnkiem i kurkami. Dzięki za inspirację.
OdpowiedzUsuńLucy
... absolutnie wszystko co da się usmażyć tak żeby było ze smakiem!
OdpowiedzUsuńola koszalska
..."obiad typu jajko" (jak mawia mój mężczyzna), czyli jajko sadzone z płynnym pysznym żółtkiem, którym kiedyś zawsze raczył mnie mój tata, a teraz mój K. Nie wiem dlaczego, ale mi rzadko wychodzi "idealne", a jemu zawsze wychodzi pyszne! Do tego najlepiej młode ziemniaczki i brokuł gotowany! Niby proste, ale bez patelni (w przypadku jajka) nie da rady - stąd pierwsze skojarzenie które przyszło mi na myśl ;))))
OdpowiedzUsuńTatti.
Moim ulubionym daniem z patelni są odgrzewane na drugi dzień pierogi. Chrupiące, z cebulką i nabierające zupełnie innego smaku, niż te z wody.
OdpowiedzUsuńPaulina Śliwińska
Moim ulubionym daniem z patelni jest... Zdecydowanie nie jestem w stanie podać tylko jednego dania! Jak mogłabym nie wspomnieć o wszelkich wersjach omletów (z warzywami, z serami, z szynką dojrzewającą, z grillowanymi warzywami?), a omlety biszkoptowe z owocami? A tortille hiszpańskie z ziemniaczkami? Jak mogłabym nie wspomnieć o wszystkich racuszkach? Takich tradycyjnych drożdżowych, czy moich wariacjach ze skórką cytrynową z sosem z malin i z syropem z płatków róży! Jak mogłabym zapomnieć o wszystkich placuszkach śniadaniowych? Z karmelizowanymi owocami?! Puszyste i delikatne jak chmurki! Jak mogłabym zapomnieć o wspaniałych naleśnikach?! Cieniuteńkich - takie lubimy najbardziej - i delikatnych, przy których smażeniu zawsze okropnie się stresuje - przełożone naszymi ulubionymi dodatkami! Jak mogłabym nie wspomnieć o wszelkich risottach - ulubione z grzybami, czy z kalafiorem, dynią, bobem... mogłabym wymieniać do jutra! Jak nie wspomnieć o wszelkich pastach z przesmażonymi warzywami!?! Jak nie wspomnieć o wspaniałych mięsach? O piersiach kurczaka w sosie śmietanowym z pesto i dużą ilością zielonych szparagów?! Jak mogłabym zapomnieć o ulubionych glazurowanych marchewkach?! Jak zapomnieć o karmelizowanych owocach! Jak zapomnieć o samym karmelu, a o solonym?
OdpowiedzUsuńPatelnia to mój przyjaciel, a o dobrym przyjacielu można długo mówić :)
Pozdrawiam bardzo serdecznie :)
Moje ulubione danie z patelni to naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem. :)
OdpowiedzUsuńMarta Wójcik / marwoj30@wp.pl
Moje ulubione danie z patelni to... odgrzewane, słodkie ciasto drożdżowe. Niezwykle prosty "deser", który ma niewiarygodne właściwości - już jeden kęs przenosi Cię w słodki, beztroski świat dzieciństwa i babcinej kuchni. A wystarczy tylko naciąć kromkę ciasta, włożyć do środka kawałek ulubionej czekolady, namoczyć kromkę w mleku, roztrzepanym jajku, a następnie smażyć na maśle z obu stron na złoty kolor. Na chwilę znikają wszystkie smutki i troski. Takie słodkie czary mary na patelni;-)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie z patelni to kurczak:
OdpowiedzUsuń- Udka z kurczaka smażone na patelni tak jak moja mama to robiła 20 lat temu, na maśle, posypane słodką papryką w proszku, przykryte pokrywką i długo duszone, a po usmażeniu posypane drobno pokrojoną natką świeżej, zielonej pietruszki;
- Piersi z kurczaka najlepiej smakują usmażone właśnie na patelni. Smażę je na oliwie z oliwek i dla smaku dodaję trochę masła. Dodaję do nich rozmaryn albo tymianek, czasami trochę soku z cytryny lub limonki;
- od jakiegoś czasu hitem w mojej kuchni są roladki z filetów z kurczaka zawinięte w cienkie plasterki szynki parmeńskiej lub schwarzwaldzkiej, nadziane różnymi pysznymi dodatkami, takimi jak szpinak, suszone pomidory, ser mozzarella, feta lub Camembert. Do tego świeże zioła i pyszne danie gotowe.
Pozdrawiam
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Dziękuję Wam wszystkim za bardzo ciekawe odpowiedzi :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło! :)