5 lutego 2013

Naleśniki

naleśniki, przepis na naleśniki, pszenne, cienkie naleśniki, uniwersalne, do farszu, zawijane, tradycyjne naleśniki,

Dziś przepis na uniwersalne naleśniki. Uniwersalne ponieważ idealnie nadadzą się na słodkie śniadanie jak i wytrawną kolację. Ja osobiście cieniutkie naleśniki najbardziej lubię nadziewać, dlatego już wkrótce podam przepis na pyszny i pikantny farsz indyjski, ale póki co zacznę od naleśników  :)

Składniki (na ok 10 szt-cienkich):
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 duże jajko (trafiło mi się z 2 żółtkami)
3-4 łyżki wody
szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wbij jajko i wlej mleko. Wymieszaj dokładnie ,aby nie było grudek i dodaj wodę. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.
Patelnię teflonową mocno rozgrzej i dopiero wtedy wlewaj ciasto naleśnikowe. Smaż obustronnie do momentu zarumienienia.


Smacznego :)

naleśniki, przepis na naleśniki, pszenne, cienkie naleśniki, uniwersalne, do farszu, zawijane, tradycyjne naleśniki,
naleśniki, przepis na naleśniki, pszenne, cienkie naleśniki, uniwersalne, do farszu, zawijane, tradycyjne naleśniki,

42 komentarze:

  1. ...ale pysznie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. cienkie pyszne naleśniki, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię naleśniki :) Niestety ja zawsze swoje robię na tzw. oko ale wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zwykle robię na oko, ale trzeba było odmierzyć składniki, żeby podzielić się przepisem :D
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. uwielbiam...z każdym dodatkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też dziś naleśniki :) Ciekawa jestem tego farszu... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. A u Ciebie jak zwykle podwójna uczta - i dla smaku, i dla oczu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a za mną już od paru dni naleśniki chodzą...hmmmm....

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam naleśniki. Ja przed smażeniem zostawiam ciasto na 30 minut by odpoczęło, naleśniki po usmażeniu są mega delikatne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to prawda :) Jak mam czas, to też zawsze odstawiam :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. wyglądają idealnie :)
    ja chyba najbardziej z białym serem na słodko lubię ...
    ale też ze szpinakiem ...
    i syropem klonowym ...
    z musem jabłkowym własnej produkcji ...
    możliwości cała masa
    bardzo jestem ciekawa farszu indyjskiego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie potrafiłabym się zdecydować na jeden ulubiony zestaw ;)

      Usuń
  10. i na słono i na słodko - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne zdjęcie! Naleśniki to świetne danie, które można podać na różne sposoby.

    OdpowiedzUsuń
  12. tak właśnie myślałam czy by sobie na kolację dzisiaj nie zrobić naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczekaj na pyszny farsz indyjski :) Jutro będzie na blogu :)

      Usuń
  13. Jejku, cudowne są! Robisz świetne zdjęcia, na pewno jeszcze tutaj zajrzę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo dobry przepis!! wyszły dużo lepszy niż wg. przepisu mamy "na oko":)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio znalazłem na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ artykuł na temat przyrządzania idealnego ciasta na naleśniki. Odkąd stosuję się do zawartych tam wskazówek, ciasto zawsze mi wychodzi :). Podstawową rzeczą o której należy pamiętać to odpowiednia kolejność mieszania składników. Ciasto powinno być jednolite i nie zawierać grudek.

    OdpowiedzUsuń
  16. Genialnie proste te naleśniki w Twoim wykonaniu. Ja znalazłem ciekawy wpis blogowy na tej stronie https://www.gastrro.pl/blog/nalesnikarka_gastronomiczna_czy_patelnia_idealne_nalesniki_w_twoim_lokalu sprawdźcie może też przerzucicie się na naleśnikarkę zupełnie tak jak ja.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jaka mąka, typ...
    Pozdrawiam,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
  18. Też jestem zdania, że tutaj wybór odpowiedniego mleka jest najważniejszy. Ja robię naleśniki na mleku 3,2% z https://najlepszewkuchni.pl/produkty. Wtedy wychodzą najsmaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto na naleśniki jest doskonałe, smaży się je bez problemu.

    OdpowiedzUsuń
  20. Prezentuje się wyśmienicie! :) Nie mogę się doczekać, aby przetestować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń