6 lutego 2013
Pączki z powidłami
Choć od pączków zdecydowanie wolę sernik lub ciasto marchwiowe, to bardzo chętnie zjadam je w Tłusty Czwartek :) Raz do roku chyba można sobie pozwolić na te puchate pyszności, prawda? Pączki piekłam, a właściwie smażyłam wczoraj w nocy po raz pierwszy w życiu. Wyszły bardzo smaczne, aczkolwiek trochę popękane i bez białej obwódki, co oznacza, że prawdopodobnie powinnam jeszcze bardziej napowietrzyć ciasto. Nie mam robota kuchennego i ciasto wyrabiałam ręcznie. Po 20 minutach zagniatania byłam zmęczona ale i bardzo dumna, że ciasto nie klei się już do palców, bo samo w sobie jest dosyć luźne. Przepis natomiast jest niejednokrotnie sprawdzony - moja Babcia za każdym razem rozpieszcza nas tymi właśnie pączkami :)
A Wy już upiekliście słodkości na Tłusty Czwartek?
Składniki (ok 35szt):
1 kg mąki pszennej
100g drożdży
1/2 szklanki cukru białego
1/2l mleka (używam 2%)
9 żółtek
1 jajko
100g masła
5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
50ml wódki lub spirytusu
ulubione nadzienie (użyłam domowych powideł śliwkowych)
3l oleju do smażenia (można smażyć 2x w tym samym oleju)
cukier puder do obsypania
do smażenia najlepiej użyć dużego, ale niezbyt głębokiego garnka, dużej i głębokiej patelni lub frytkownicy (temp 170*C).
Przygotowanie:
W misce wymieszaj ze sobą drożdże, ciepłe mleko (nie za gorące) i trochę cukru. Zagęść mąką, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Rozrób i odstaw do wyrośnięcia.
W kolejnym garnuszku zagrzej mleko, 5 łyżek oleju i masło pokrojone na kawałki. W tym czasie (aż mleko się nagrzeje, a tłuszcz się rozpuści) ubij jajka z cukrem.
Do dużej miski wsyp szklankę mąki i sól, a następnie zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj najpierw łopatką, a później rękoma. Ugniataj ręką dodając kolejno ubite jajka i resztę mąki. Na samym końcu dodaj wyrośnięcie drożdże i znów wyrabiaj. Ciasto musi być dość gęste i napowietrzone. Po wyrobieniu jest elastyczne i nie klei się do rąk. Na sam koniec dodaj 50ml wódki lub spirytusy, co jeszcze bardziej podziała na wyrastanie drożdży. Wyrabiać jeszcze przez chwilę, a następnie pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno potroić swoją objętość (ok 40minut).
Wyrośnięte ciasto wyjmij delikatnie z miski i podziel na mniejsze kawałki, np łyżką. Formuj pączuszki i pozostaw na chwilę na blacie do wyrośnięcia (pod czystą i suchą ściereczką).
W tym czasie rozgrzej olej do 17*C. Najlepiej sprawdzić czy olej jest nagrzany, wrzucając kawałek ciasta lub surowego ziemniaka - od razu powinien się opiekać. Jeśli temperatura będzie za niska - pączki za bardzo opiją się tłuszczem, jeśli za wysoka - zbyt szybką się przypieką, a środek będzie surowy.
Pączki smaż z obu stron. Pod koniec sprawdź patyczkiem czy środek nie jest już surowy.
Pączki wykładaj na ręcznik papierowy i pozostaw do odsączenia.
Lekko przestygnięte nadziewaj szprycą cukierniczą. Możesz pączki nadziewać przed smażeniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale puszyste :) cudownie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńwyglądają cudnie, puszyście - jak za dawnych lat...
OdpowiedzUsuńdzięki :) Pączek zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem :)
UsuńChociaż wszędzie teraz są pączki - to na Twoje mam wyjątkową ochotę - wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńJej, czuję się wyróżniona :) Dziękuję :)
UsuńSmakowite ;) Jutro będę smażyć, takie dla NieAlergków, może podmienię swój wypróbowany przepis na Twój :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia jutro :) Daj znać jak wyszły :)
UsuńJakie idealne!
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńuwielbiam !!! mogę jednego zjeść od Ciebie?
OdpowiedzUsuńpewnie ;)
UsuńWspaniałe pączusie:-)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Monia, czekam jutro na jednego! :)
OdpowiedzUsuńTo ten jeden czeka na Ciebie ;) inaczej, dawno już byłby pożarty ;)
UsuńPączki jak to pączki...poproszę jednego na jutro:) ale ta filiżanka....cudna:) i szybciutko mi tu powiedz co to za zawieszki tam widać? takie metalowe, malutkie?
OdpowiedzUsuńbuźka:)
hehehe, już nawet nie pamiętam skąd te zawieszki. Zapewne znak firmowy, który był przypięty do któregoś z zakupów, ale naprawdę już się pogubiłam do którego :P
UsuńDzięki Monia, buziaki :)
Zdjęcia są boskie !!!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńcudowny blog! wszystko jest przejrzyste i poukładane, a co do pączków wyglądają przepysznie!! zapraszam do mnie;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
UsuńNa pewno zajrzę :) Pozdrawiam :)
piękne pączusie :) aż chce się zjeść :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie ciężko się powstrzymać ;)
UsuńWyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Są pyszne :)
Usuńświetnie wyglądają a jak najpierwszy raz to rewelacja. Ja też nie mam robota i zawsze wyrabiam drożdżowe ciasto ręcznie, mordęga ale potem jak smakuje:D:D
OdpowiedzUsuńTo prawda, połączony z kulinarną satysfakcją smakuje jeszcze lepiej :)
UsuńDziękuję i pozdrawiam ciepło :)
Zdjęcia zrobiłaś tak śliczne i apetyczne, że się chce te pączki podkraść przez monitor. Filiżanka cudna. :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :)
UsuńŚciskam :)
Wzorowe pączuchy! :)
OdpowiedzUsuńTwój blog jest bardzo profesjonalny! Jestem tu pierwszy raz i jestem zachwycona. Dodaję do zakładek. Na pewno będę wpadać. Cudo! SMACZNEGO :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Basiu za ciepłe słowa :) Zapraszam :)
UsuńPrezentują się pięknie :)
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńale one smakowicie wyglądają! Ja niestety takich talentów nie mam, więc muszę się zadowolić kupnym :)
OdpowiedzUsuńNie zaszkodzi spróbować ;)
UsuńDziękuję i pozdrawiam :)
No, no!!! Brawa i czapki z głów! Ja się nie biorę za pączuchy i ta tradycja pączkowania jakoś zupełnie nie robi na mnie wrażenia. Smażyć mi się nie chce, kupować gdy widzę długaśne kolejki do uznanych cukierni tym bardziej nie. Nie zaliczyłam dziś więc ani jednego, gdybyś była bliżej zwinęłabym od Ciebie, bo pięknie Ci wyszły ;)
OdpowiedzUsuńNa mnie wielkiego ważenia też nie robi :) Wczoraj zjadłam jednego, a dzisiaj tylko małego gryza do kawy :) Ale samo 'robienie' pączków było super! :)
UsuńDzięki Aga! Pozdrawiam :)
looks delicious!
OdpowiedzUsuńxx
www.aroundlucia.com
www.aroundlucia.com
Thanks a lot :)
UsuńHowever, please don't leave any links in your comments :)
ale extra pączuchy !!!
OdpowiedzUsuńa ta filiżanka! piękna!
Usuńgolden goose
OdpowiedzUsuńoffwhite
jordan shoes
100% real jordans for cheap
curry 6
kyrie 7 shoes
birkin bag
lebron james shoes
off white
air jordan