4 lipca 2013

Pesto z bazylii

pesto, przepis, sos, z bazylii, bazyla, zielone pesto, green pesto, przepis na pesto,

Pesto jest stałym bywalcem w mojej kuchni, ale rzadko robię go w pełnej wersji, bo albo nie mam orzeszków pinii, albo nie dodaję czosnku, żeby nie 'pachnieć' w pracy itp ;) Tym razem pesto zrobiłam ze wszystkim składnikami i z przewagą orzeszków oraz sera czyli tak jak lubię najbardziej :)
Jeśli robisz pesto jako dodatek, może być ono bardziej gęste. Natomiast jeśli jest jedynym towarzystwem makaronu, polecam dodać więcej oliwy.



Składniki:
1 pęczek/ doniczka bazylii (same listki)
2-3 łyżki tartego sera pecorino lub parmezan
2-3 łyżki orzeszków pinii
oliwa z oliwek, ilość zależy od pożądanej konsystencji
1-2 ząbki czosnku (można pominąć jeśli będzie stosowany do kanapek)
sól
świeżo mielony pieprz

Z tej porcji wyjdzie pesto, które będzie idealne do makaronu dla 2óch osób.

Przygotowanie:Wszystkie składniki (bazylię, ser, orzeszki pinii i oliwę) wraz z przyprawami (sól, pieprz, czosnek) zmiksuj na gładką masę w malakserze/blenderze.


Smacznego :)


pesto, przepis, sos, z bazylii, bazyla, zielone pesto, green pesto, przepis na pesto,
pesto, przepis, sos, z bazylii, bazyla, zielone pesto, green pesto, przepis na pesto,
pesto, przepis, sos, z bazylii, bazyla, zielone pesto, green pesto, przepis na pesto,
pesto, przepis, sos, z bazylii, bazyla, zielone pesto, green pesto, przepis na pesto,

pesto, przepis, sos, z bazylii, bazyla, zielone pesto, green pesto, przepis na pesto,




33 komentarze:

  1. nie no genialne te foteczki! podziwiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię pesto:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. na 100% wypróbuję ;)

    zapraszam również do siebie
    http://cooking-is-my-passion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie!
    Pesto klasyczne,najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pesto bazyliowe!
    Cudne zdjęcia, a gif na końcu wymiata!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne foty Monia, mimo natłoku spraw wciąż się rozwijasz blogowo - podziwiam a pesto kocham miłością najszczerszą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się jak mogę :) Dzięki Aguś :) Ściskam :)

      Usuń
  7. To, że uwielbiam pesto to żadna nowina, ale od dziś uwielbiam również Twoje zdjęcia:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pesto i robię z różnorakiej zieleniny jaką mam pod ręką :) Jak zwykle zachwyciłaś mnie zdjęciami, a dodatkowo rewelacyjnym "filmikiem" na końcu :) Super.
    Ściskam Ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też wykorzystuję każdą zieleninę jaka wpadnie mi w ręce ;)
      Dzięki i pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Foty jak marzenie... I pesto też!

    OdpowiedzUsuń
  10. Próbowałam z różnym zielskiem, ale bazyliowe to jest No1 :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam już kilkukrotnie, jak dla mnie idealne do caprese :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pesto wiadomo pyszne, a na Twoich fotach jeszcze bardziej apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Raz, dwa, trzy i gotowe? Dlaczego pesto nie gości jeszcze u mnie w kuchni ;) ;) taki prosty przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. super przepisy! zakochałam sie w zdjęciach makaronów i dzis testowałam Carbonarę:) pychota! chciałam tylko zapytać o pesto...czy można robić z purpurowej bazylii? ile czasu od przyrządzenia może stac w lodówce? i czy można je mrozic? z góry dziekuję za poradę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mam duzo bazylii w ogródku musze w końcu zrobic takie domowe pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis tylko mam problem z dostaniem orzechów;(

    OdpowiedzUsuń
  18. witam. zamiast orzechów pinii użyłem nerkowca (chyba szerzej dostępny) i dodałem odrobinę soku z limonki. pycha. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj kochana, ale mi narobilas smaka ;) Jutro wyprobuje Twoj przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobilam, zjadlam i bardzo smakowalo :) Dziekuje za przepis, na pewno skorzystam jeszcze nie raz w przyszlosci ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam to pesto z makaronem i do tego podpieczone pomidorki koktajlowe

    OdpowiedzUsuń
  22. sprubójcie pesto z innych składników nie tylko z bazylii ale tańszych odpowiedników moze wam nawet bardziej posmakuje, ja mam robocika mycook koheresen i pełno przepisów poznjadywałem. Ładne fotki swoją droga

    OdpowiedzUsuń
  23. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Polecam tego bloga, jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  25. warto było zajrzec na tego bloga

    OdpowiedzUsuń
  26. wiele tutaj fajnych wpisów i inspiracji!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda smacznie, spróbuje użyć takiej do bruschetty.

    OdpowiedzUsuń
  28. replica bags wholesale navigate to this site u1t42t8s39 replica bags nyc replica nappy bags fake gucci x0g61d4i75 replica bags paypal click over here now o6x47b7i26 buy replica bags online replica bags china

    OdpowiedzUsuń