Pesto jest stałym bywalcem w mojej kuchni, ale rzadko robię go w pełnej wersji, bo albo nie mam orzeszków pinii, albo nie dodaję czosnku, żeby nie 'pachnieć' w pracy itp ;) Tym razem pesto zrobiłam ze wszystkim składnikami i z przewagą orzeszków oraz sera czyli tak jak lubię najbardziej :)
Jeśli robisz pesto jako dodatek, może być ono bardziej gęste. Natomiast jeśli jest jedynym towarzystwem makaronu, polecam dodać więcej oliwy.
Składniki:
1 pęczek/ doniczka bazylii (same listki)
2-3 łyżki tartego sera pecorino lub parmezan
2-3 łyżki orzeszków pinii
oliwa z oliwek, ilość zależy od pożądanej konsystencji
1-2 ząbki czosnku (można pominąć jeśli będzie stosowany do kanapek)
sól
świeżo mielony pieprz
Z tej porcji wyjdzie pesto, które będzie idealne do makaronu dla 2óch osób.
Przygotowanie:Wszystkie składniki (bazylię, ser, orzeszki pinii i oliwę) wraz z przyprawami (sól, pieprz, czosnek) zmiksuj na gładką masę w malakserze/blenderze.
Smacznego :)
nie no genialne te foteczki! podziwiam! :D
OdpowiedzUsuńdzięki Elizka :*
Usuńbardzo lubię pesto:) mniam:)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńna 100% wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam również do siebie
http://cooking-is-my-passion.blogspot.com/
Pięknie!
OdpowiedzUsuńPesto klasyczne,najlepsze.
Uwielbiam pesto bazyliowe!
OdpowiedzUsuńCudne zdjęcia, a gif na końcu wymiata!:)
Cudne foty Monia, mimo natłoku spraw wciąż się rozwijasz blogowo - podziwiam a pesto kocham miłością najszczerszą.
OdpowiedzUsuńStaram się jak mogę :) Dzięki Aguś :) Ściskam :)
UsuńTo, że uwielbiam pesto to żadna nowina, ale od dziś uwielbiam również Twoje zdjęcia:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pesto i robię z różnorakiej zieleniny jaką mam pod ręką :) Jak zwykle zachwyciłaś mnie zdjęciami, a dodatkowo rewelacyjnym "filmikiem" na końcu :) Super.
OdpowiedzUsuńŚciskam Ilona
Też wykorzystuję każdą zieleninę jaka wpadnie mi w ręce ;)
UsuńDzięki i pozdrawiam :)
Foty jak marzenie... I pesto też!
OdpowiedzUsuńPróbowałam z różnym zielskiem, ale bazyliowe to jest No1 :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już kilkukrotnie, jak dla mnie idealne do caprese :)
OdpowiedzUsuńPesto wiadomo pyszne, a na Twoich fotach jeszcze bardziej apetyczne!
OdpowiedzUsuńRaz, dwa, trzy i gotowe? Dlaczego pesto nie gości jeszcze u mnie w kuchni ;) ;) taki prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńsuper przepisy! zakochałam sie w zdjęciach makaronów i dzis testowałam Carbonarę:) pychota! chciałam tylko zapytać o pesto...czy można robić z purpurowej bazylii? ile czasu od przyrządzenia może stac w lodówce? i czy można je mrozic? z góry dziekuję za poradę :)
OdpowiedzUsuńmam duzo bazylii w ogródku musze w końcu zrobic takie domowe pesto :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis tylko mam problem z dostaniem orzechów;(
OdpowiedzUsuńwitam. zamiast orzechów pinii użyłem nerkowca (chyba szerzej dostępny) i dodałem odrobinę soku z limonki. pycha. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOj kochana, ale mi narobilas smaka ;) Jutro wyprobuje Twoj przepis :)
OdpowiedzUsuńZrobilam, zjadlam i bardzo smakowalo :) Dziekuje za przepis, na pewno skorzystam jeszcze nie raz w przyszlosci ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to pesto z makaronem i do tego podpieczone pomidorki koktajlowe
OdpowiedzUsuńsprubójcie pesto z innych składników nie tylko z bazylii ale tańszych odpowiedników moze wam nawet bardziej posmakuje, ja mam robocika mycook koheresen i pełno przepisów poznjadywałem. Ładne fotki swoją droga
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńPolecam tego bloga, jest świetny!
OdpowiedzUsuńwarto było zajrzec na tego bloga
OdpowiedzUsuńwiele tutaj fajnych wpisów i inspiracji!
OdpowiedzUsuńświetny wpis
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, spróbuje użyć takiej do bruschetty.
OdpowiedzUsuńreplica bags wholesale navigate to this site u1t42t8s39 replica bags nyc replica nappy bags fake gucci x0g61d4i75 replica bags paypal click over here now o6x47b7i26 buy replica bags online replica bags china
OdpowiedzUsuń