16 marca 2013

Ciasteczka brownie z masłem orzechowym


brownie, przepis, przepisy, ciastka brownie, ciasteczka, brownie cookies


Uwielbiam brownie. Po zrobieniu klasycznego czekoladowego brownie nie mogłam dłużej czekać, aby pokusić się na wariację tego smaku. Padło na brownie cookies / ciasteczka brownie przekładane masłem orzechowym. Słony smak masła orzechowego wspaniale podkreśla czekoladową nutę ciastek brownie, które w dodatku robi się w ekspresowym tempie. Gorąco polecam :)

Ostatnio mam bardzo mało czasu na gotowanie i jeszcze mniej na robienie zdjęć moim potrawom. Tym bardziej staram się celebrować każdą chwilę za obiektywem. Efekt jest taki, że robię trzy razy więcej zdjęć do jednej sesji, ponieważ ilość pomysłów na stylizację przerasta ilość dań ;) Może kiedyś stworzę post "nieopublikowane", a póki co mam nadzieję, że spodoba Wam się nieco inny niż do tej pory klimat fotografii z brownie.


Składniki (ok 26sztuk):
200g gorzkiej czekolady
2 duże jajka
4 czubate łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta proszku do pieczenia
50g masła
masło orzechowe
orzechy, dałam ziemne niesolone)

Przygotowanie:
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem, a następnie pozostaw do lekkiego przestudzenia. W misce zmiksuj jajka z cukrem. Po uzyskaniu gładkiej i puszystej masy dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem, a następnie proszek do pieczenia z mąką i wymieszaj na gładką masę.
Na blachę wyłożoną pergaminem lub matą do pieczenia wykładaj ciasto łyżeczką. W każdy krążek wbij kilka orzeszków (u mnie ziemnych) i piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 12-15minut, sprawdzając co jakiś czas. Upieczone ciasteczka brownie będą miękkie, ale stwardnieją po ostudzeniu.
Przestudzone ciastka dobierz w pary, smaruj jedną z połówek masłem orzechowym i składaj jak markizy. 

Smacznego :)



brownie, przepis, przepisy, ciastka brownie, ciasteczka, brownie cookies
brownie, przepis, przepisy, ciastka brownie, ciasteczka, brownie cookies

brownie, przepis, przepisy, ciastka brownie, ciasteczka, brownie cookies

brownie, przepis, przepisy, ciastka brownie, ciasteczka, brownie cookies

brownie, przepis, przepisy, ciastka brownie, ciasteczka, brownie cookies

28 komentarzy:

  1. Schrupałabym takie ciasteczko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kur....czaczki! Ale bym takie ciacho wciągnęła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacha dla mnie bo kocham brownie w każdej postaci:-). A zdjęcia piękne ja właśnie lubię taki lekko "zamglony" klimat:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Powoli odkrywam zamglone klimaty ;)

      Usuń
  4. Podoba się i to bardzo!!! Skorzystam bo także lubię mieszać słone ze słodkim :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Klimat świetny.
    Całkiem niedawno jadłam po raz pierwszy brownie i wpadłam...Te ciasteczka będą niedługo następne;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Jeśli pokochałaś brownie to na pewno z ciachami nie będzie inaczej :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. pyszności, wszystkie moje ulubione smaki połączone w jedno:) ideał:D:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Smak z pewnością jest fenomenalny. Już sobie wyobraziłam połączenie tych dwóch różnych smaków. Mmmm... z pewnością zagoszczą u mnie w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam masło orzechowe, te ciasteczka to cos dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne zdjęcia, a ciasteczka jeszcze lepsze. Ogromnie mi się podoba takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. super zdjęcia, zjadłabym wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne! Będę teraz cały dzień o nich marzyła!
    Przepiękne zdjęcia i blog!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. masło orzechowe najlepsze jest z lidla ;) pamietaj !
    lub to zrobione przez siebie sama ;) a cisteczka sa swietne ja bym tam jeszcze troszke banana dodala ;) maslo orzechowe plus banan ! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję Wam wszystkim za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetne ciasteczka, chociaż za brownie nie przepadam to za masło orzechowe dużo bym oddała :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wyglądają na przepyszne, dziękujemy za zdjęcie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  17. Śmiało mogę powiedzieć, że brownie jest moim ulubionym ciastem i jeśli tylko mogę to robię je za każdym razem. Fajny przepis jest na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ więc tak na dobrą sprawę za każdym razem wystarczy tylko mieć odpowiednie składniki.

    OdpowiedzUsuń