Uwielbiam brownie. Po zrobieniu klasycznego czekoladowego brownie nie mogłam dłużej czekać, aby pokusić się na wariację tego smaku. Padło na brownie cookies / ciasteczka brownie przekładane masłem orzechowym. Słony smak masła orzechowego wspaniale podkreśla czekoladową nutę ciastek brownie, które w dodatku robi się w ekspresowym tempie. Gorąco polecam :)
Ostatnio mam bardzo mało czasu na gotowanie i jeszcze mniej na robienie zdjęć moim potrawom. Tym bardziej staram się celebrować każdą chwilę za obiektywem. Efekt jest taki, że robię trzy razy więcej zdjęć do jednej sesji, ponieważ ilość pomysłów na stylizację przerasta ilość dań ;) Może kiedyś stworzę post "nieopublikowane", a póki co mam nadzieję, że spodoba Wam się nieco inny niż do tej pory klimat fotografii z brownie.
Składniki (ok 26sztuk):
200g gorzkiej czekolady
2 duże jajka
4 czubate łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta proszku do pieczenia
50g masła
masło orzechowe
orzechy, dałam ziemne niesolone)
Przygotowanie:
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem, a następnie pozostaw do lekkiego przestudzenia. W misce zmiksuj jajka z cukrem. Po uzyskaniu gładkiej i puszystej masy dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem, a następnie proszek do pieczenia z mąką i wymieszaj na gładką masę.
Na blachę wyłożoną pergaminem lub matą do pieczenia wykładaj ciasto łyżeczką. W każdy krążek wbij kilka orzeszków (u mnie ziemnych) i piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 12-15minut, sprawdzając co jakiś czas. Upieczone ciasteczka brownie będą miękkie, ale stwardnieją po ostudzeniu.
Przestudzone ciastka dobierz w pary, smaruj jedną z połówek masłem orzechowym i składaj jak markizy.
Schrupałabym takie ciasteczko:)
OdpowiedzUsuńyummy! :)
OdpowiedzUsuńO kur....czaczki! Ale bym takie ciacho wciągnęła!
OdpowiedzUsuńCiacha dla mnie bo kocham brownie w każdej postaci:-). A zdjęcia piękne ja właśnie lubię taki lekko "zamglony" klimat:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Powoli odkrywam zamglone klimaty ;)
UsuńPodoba się i to bardzo!!! Skorzystam bo także lubię mieszać słone ze słodkim :)
OdpowiedzUsuńW takim razie na pewno Ci posmakuje :)
Usuńmniaaam :)
OdpowiedzUsuńKlimat świetny.
OdpowiedzUsuńCałkiem niedawno jadłam po raz pierwszy brownie i wpadłam...Te ciasteczka będą niedługo następne;-)
Dzięki :) Jeśli pokochałaś brownie to na pewno z ciachami nie będzie inaczej :)
UsuńPozdrawiam :)
pyszności, wszystkie moje ulubione smaki połączone w jedno:) ideał:D:D
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńświetne fotki
OdpowiedzUsuńSmak z pewnością jest fenomenalny. Już sobie wyobraziłam połączenie tych dwóch różnych smaków. Mmmm... z pewnością zagoszczą u mnie w kuchni :)
OdpowiedzUsuńboskie są !
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam masło orzechowe, te ciasteczka to cos dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia, a ciasteczka jeszcze lepsze. Ogromnie mi się podoba takie połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńsuper zdjęcia, zjadłabym wszystkie :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Będę teraz cały dzień o nich marzyła!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia i blog!
Pozdrawiam:)
masło orzechowe najlepsze jest z lidla ;) pamietaj !
OdpowiedzUsuńlub to zrobione przez siebie sama ;) a cisteczka sa swietne ja bym tam jeszcze troszke banana dodala ;) maslo orzechowe plus banan ! :)
Dziękuję Wam wszystkim za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńświetne ciasteczka, chociaż za brownie nie przepadam to za masło orzechowe dużo bym oddała :)
OdpowiedzUsuńwyglądają na przepyszne, dziękujemy za zdjęcie! :)
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚmiało mogę powiedzieć, że brownie jest moim ulubionym ciastem i jeśli tylko mogę to robię je za każdym razem. Fajny przepis jest na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ więc tak na dobrą sprawę za każdym razem wystarczy tylko mieć odpowiednie składniki.
OdpowiedzUsuńkyrie 5 spongebob
OdpowiedzUsuńkd shoes
curry 6
yeezy
supreme outlet
off white hoodie outlet
Golden Goose
supreme
yeezy
golden goose outlet