5 marca 2013

Brownie

brownie, brownie przepis, brownie przepisy, ciasto brownie, przepis na brownie, ciasto czekoladowe, zakalec

Czy też jesteście przeszczęśliwi kiedy wielkanocna babka ma zakalec? Ja już będąc małą dziewczynką pokochałam zakalec, a w mojej rodzinie przyjęło się powiedzenie, że babka bez zakalca nie jest prawdziwą babką ;)
Zaczęłam od zakalca, ponieważ brownie to kwintesencja 'nieudanego' ciasta. Cudowne bo szybkie i nie ma prawa nie wyjść.  Jestem zakochana w brownie i jestem też przekonana, że posmakuje wszystkim zakalcowym fanom. To klasyczne brownie jest bardzo czekoladowe, wilgotne i przede wszystkim uzależniające! Podstawowy przepis na brownie możecie wzbogacić orzechami, owocami lub jeszcze większą dawką czekolady, ale na początek polecam klasyczną wersję :)

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
250g gorzkiej czekolady (2,5 tabliczki)
200g masła
1 szklanka cukru
6 jaj
szczypta soli
1-2 łyżki cukru dekoracyjnego (o dużych kryształkach) - opcjnalnie

Przygotowanie:
Czekoladę i masło rozpuść razem w kąpieli wodnej. Po dokładnym połączeniu się składników zestaw z ognia do przestygnięcia. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę z solą, a następnie przestudzoną masę czekoladową. Całość dokładnie wymieszaj i wylej na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch masy posyp opcjonalnie gruboziarnistym cukrem, który stworzy bardzo chrupiącą skórkę. Piecz w nagrzanym do 200*C piekarniku przez ok 20minut (180*C - termoobieg).


Smacznego :)

brownie, brownie przepis, brownie przepisy, ciasto brownie, przepis na brownie, ciasto czekoladowe, zakalec

brownie, brownie przepis, brownie przepisy, ciasto brownie, przepis na brownie, ciasto czekoladowe, zakalec

brownie, brownie przepis, brownie przepisy, ciasto brownie, przepis na brownie, ciasto czekoladowe, zakalec




22 komentarze:

  1. Wiesz, robiłam ostatnio ciasto drożdżowe i przypomniałam sobie, że jako dziecko uwielbiałam by w środku był częściowy zakalec ;) Mnie wyszło bez zakalca ale i tak pyszne - inni mówili bo ja na diecie. Brownie jest cudownie zbite w środku, też je uwielbiam, bije na głowę murzynka.W Twojej wersji podoba mi się słony element na szczycie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczycie akurat spoczywa gruboziarnisty cukier, ale za to szczypta soli w cieście :) Choć bardzo lubię słone smaki w słodkościach, to rzadko pozwalam sobie na takie szaleństwa ze względu na innych zjadaczy ;)
      Podziwiam za wytrwałość w diecie! Ja na pewno spróbowałabym drożdżowca :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. No proszę, co za zmyłka ;) Sól w cieście czy na wierzchu nie ma znaczenia, ważne, że podbija smak czekolady w sposób niezaprzeczalny. Drożdżowe zrobię jeszcze nie raz, wszak to przepis dla mnie wyjątkowy. Napiszę o tym kiedyś. Póki co szlaban na ciasta i pieczywo, co zrobić!! Całuskuję!

      Usuń
  2. koniecznie spróbuję zrobić! - ale dopiero po poście - bo mam postanowienie 'żadnych słodyczy!' :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Brownie...tu tego u mnie wszędzie dużo, takie angielskie;)
    a ja myślałam, ze mi ostatnio się nie udało...a to po prostu mi też brownie wyszło:) dobrze, ze cyknęłam zdjęcia to może wrzucę na bloga, dodałam kawałki moreli namoczonej w amaretto...córka prawie całe sama zjadła tak jej smakowało:)
    ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wiem,y teraz zabiegana, ale w wolnej chwili zerknij do mnie po nominację:)
      miłego weekendu:)

      Usuń
  4. Musi być dobre! Kiedyś wykonam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem brownieholiczką:-), Twoje wygląda rewelacyjnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. I dla mnie zakalec nie jest tragedią, nawet z nim ciacho smakuje dobrze :)
    A Twoje brownie kusi , ojjj kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też uwielbiam zakalcowate ciasta:) Brownie ma wszystko co trzeba - zakalec i czekoladę:D Ciasto idealne:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowicie Pani fotografuje swoje kulinarne dzieła!! Zawsze odpowiednio ułozone w kadrze, odpowiednio oswietlone, a musze przyznac, że z kilku przepisów skorzystałem i wyszło super!! Jakże "proste" jest połączenie fotografii i dobrej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie za przemiły komentarz :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Witam. A jaka wielkość blachy Pani zastosowała??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam blachy 32x25cm, ale może być nieco mniejsza - wtedy brownie będzie wyższe :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. oj skosztowałabym kawałeczek :)
    tyle przepisów jeszcze przede mną ...

    OdpowiedzUsuń
  11. Zakalce bywają przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie jadam kakaa ale brownie zawsze mnie kusi. Niby proste, ale nie każde wychodzi tak jak należy. Twoje wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę w końcu skusić się na domowe i własnoręczne brownie, bo to aż wstyd, żeby przy tak mało pracochłonnym wykonaniu kupować je gotowe :)

    OdpowiedzUsuń