29 grudnia 2012

Sakiewki z pieczonymi figami

figa, figi, przepisy, figa owoc, pieczona figa, figa z szynką, figa z boczkiem,

Kiedyś pisałam o zdarzeniu, które przysporzyło mi wielu nerwów, a mianowicie moment kiedy mój dysk odmówił posłuszeństwa i po prostu się zepsuł. Na szczęście udało mi się odzyskać wszystkie zdjęcia, które były na nim zapisane, a wczoraj przeglądałam je ponownie. Wśród nich znalazłam stare zapomniane zdjęcia fig w szynce szwarcwaldzkiej, z których byłam szalenie zadowolona w dniu kiedy je robiłam. Zarówno pod względem walorów smakowych jak i estetycznych ;) Dziś już zdjęcia mnie nie zachwycają, ale danie owszem! :) Mimo wszystko postanowiłam odtworzyć ten przepis, ponieważ zbliża się Sylwester, a w tym dniu wszelkiego rodzaju przekąski są mile widziane :) Oczywiście zdaję sobie sprawę z braku tych owoców w grudniu, aczkolwiek jestem przekonana, że z suszonymi figami przekąska ta będzie równie pyszna :)

Składniki:
2 figi
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku
4 cienkie naleśniki pszenne, złożone w pasek o szerokości ok 4cm
4 nieduże kawałki koziego sera (ok. 4 łyżeczki)
kilka listków świeżej bazylii
kiełki np. rzeżuchy
1,5 łyżki miodu
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie:
Figi umyj i osusz, przekrój na połówki lub ćwiartki, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej miodem i skrop oliwą. Tak przygotowane figi piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 12-15 minut. W tym czasie podsmaż szynkę na patelni, aby uzyskać chrupiące brzegi. Możesz do smażenia użyć trochę oliwy. Każdą połówkę figi (lub dwie ćwiartki) wraz z kozim serem i kiełkami zawiń w złożony naleśnik, a następnie w szynkę szwarcwaldzką i zepnij wykałaczką. Na wykałaczki nabij dodatkowo kilka listków bazylii. Wyłóż gotowe sakiewki na talerz i ozdób sosem powstałym z pieczenia fig. Sakiewki możesz również wyłożyć na liściach rukoli :)


Smacznego :)


figa, figi, przepisy, figa owoc, pieczona figa, figa z szynką, figa z boczkiem,
figa, figi, przepisy, figa owoc, pieczona figa, figa z szynką, figa z boczkiem,
figa, figi, przepisy, figa owoc, pieczona figa, figa z szynką, figa z boczkiem,
figa, figi, przepisy, figa owoc, pieczona figa, figa z szynką, figa z boczkiem,
figa, figi, przepisy, figa owoc, pieczona figa, figa z szynką, figa z boczkiem,
figa, figi, przepisy, figa owoc, pieczona figa, figa z szynką, figa z boczkiem,



26 komentarzy:

  1. Nie jestem pasjonatką świeżych fig ale te sakiewki zjadłabym natychmiast!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja stosunkowo niedawno zaczęłam jeść figi, ale do razu je pokochałam :)

      Usuń
  2. figi są obłędne.
    a te Twoje sakiewki.. jaa.. rozpusta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczne, właśnie myślę co podać na Sylwestra:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wyglądają, a zdjęcia naprawdę przecudne !

    OdpowiedzUsuń
  5. Te sakiewki faktycznie świetnie sprawdzą się jako przekąska na Sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
  6. figi jeszcze nie wypróbowane...ale może po tym przepisie to się zmieni :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam swieze figi! A ta propozycja jest swietna. Aha, czekam na wrazenia po Hobbicie , pozdrowienia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Dam znać po środzie ;)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Wow, jak to cudnie i apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kłaniam się nisko - wygląda przecudnie. Nie będziesz dla mnie Monią, ale inspiracją. A zdjęcia... - ach.
    Ściskam gorąco Ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo :) Przecudne uczucie czytać takie pochwały ;)
      Ściskam mocno :)

      Usuń
  10. O matko!!!!!!!!!!!!!!!!
    Toż to dzieło sztuki!:)
    Ale musi cudnie smakować!
    Uwielbiam figi, kojarzą mi się z Dzieciństwem, zawsze były w paczce od Mikołaja, którą zostawiał u Babci:)
    :)
    Pięknie i smakowicie u Ciebie, więc zostanę na dłużej, jeśli pozwolisz:)
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowało wyśmienicie :)
      Oczywiście pozwalam i gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Ta Twoja figa będzie z pewnością wdzięcznym ornamentem na sylwestrowym stole, jest tak piękna, że aż żal zjadać. Piękna gra faktur, kolorów i kształtów. Finezja w każdym calu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie żal zjadać, ale jak się zrobi wcześniej zdjęcie to już jakoś lżej ;)
      Ściskam Cię Aguś :)

      Usuń
  12. Arcydzieło na talerzu:-), uwielbiam figi i świeże i na ciepło. Bardzo ale to bardzo cieszę się, że do mnie wpadłaś bo nie miałam pojęcia o istnieniu tego bloga, zostaję tu bo jest pięknie i pysznie:-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo za tak miły komentarz :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. GENIALNE! Znalazłam ten przepis szukając jakiś przekąsek na sylwestra, niestety z braku czasu wylądował nie na stole lecz w zakładce ulubione. Dzisiaj sakiewki podałam na walentynkową kolację i był to strzał w dziesiątkę, proste w wykonaniu, efektowne i co najważniejsze przepyszne (mimo zastąpienia fig śliwkami). Dzięki za przepis i wracam do męża, który jeszcze mruczy z zachwytu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejku, ale mnie to cieszy :) Dziękuję Ci za tak miły komentarz:) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  14. Bardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń