2 kwietnia 2012

Krokiety z mięsno-serowym farszem w sezamowo-orzechowej panierce


Zawsze wydawało mi się, że z krokietami jest strasznie dużo roboty, dlatego głównie jadłam je w wersji bardzo tradycyjnej na imprezach rodzinnych ;P
Jednak nie ma nic bardziej mylnego! Krokiety nie są wcale takie pracochłonne:) Wszystko zależy od farszu! Jeśli podsmażymy na patelni warzywa, bądź jak w tym przypadku kurczaka to farsz mamy praktycznie z głowy:)
Użyjcie do swojego farszu ulubionych produktów:)




Składniki (6 krokietów):
2 małe piersi z kurczaka
3 łyżki gorgonzoli
natka pietruszki
sól, pieprz
(przyprawa do gyrosa)

naleśniki:
3/4 szklanki mąki pszennej razowej
1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
białko jaja

panierka:
żółtko jaja + sól i pieprz
ok 1/4 szklanki sezamu
ok 1/4 szklanki mielonych orzechów


Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyj i oczyść, a następnie pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oliwy jak gyros. Dopraw do smaku. Następnie przygotuj ciasto naleśnikowe i usmaż naleśniki na blado złocisty kolor. W dwóch naczyniach przygotuj osobno roztrzepane żółtko i sezam z orzechami.
Usmażone już naleśniki faszeruj kurczakiem, rozkruszonym serem gorgonzola i sporą ilością posiekanej natki pietruszki. Naleśnikowe zawiniątka zamocz w żółtku, a następnie obtocz w zdrowej panierce:) Powstałe krokiety wyłóż na blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180* na 15min.

Danie możesz udekorować tym co masz w kuchni (ja użyłam kiełków rzodkiewki i jeszcze więcej natki pietruszki!)

Smacznego! :)

2 komentarze: