1 kwietnia 2012

Kurczak w pistacjach


Piersi z kurczaka w pistacjach to zdecydowanie najpyszniejsza wersja panierki jaką do tej pory jadłam!
Pistację mogą się przysłużyć jako panierka nie tylko do kurczaka, ale także do indyka czy schabu:) Najważniejsze by zastąpić kaloryczną bułę tartą czymś dużo zdrowszym i bardziej wykwintnym:)




Składniki:
2 piersi z kurczaka

3/4 szklanki pistacji
1 jajko
sól, pieprz

marynata:
sok z 2 cytryn
starta skórka z 1 cytryny
4cm imbiru
2 łyżki miodu
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek


Przygotowanie:
Na początek zabierz się za marynatę. Do miski wciśnij sok z 2 cytryn, dodaj skórkę otartą z jednej cytryny i 4cm imbiru, który wcześniej zetrzyj. Następnie dodaj 2 łyżki miodu i jedną oliwy z oliwek. Dopraw solą, pieprzem i gotowe:) Zanurz w przygotowanej miksturze umyte i przygotowane piersi z kurczaka i odstaw do lodówki na 1godzinę. W tym czasie możesz przygotować np surówkę:)

Po godzinie wyjmij piersi i zacznij je panierować. Do jednego głębokiego talerza wbij jajko i roztrzep z solą i pieprzem. Do drugiego natomiast wsyp rozdrobnione wcześniej pistacje*. Każdą pierś pojedynczo zanurzaj w jajku, a później w pistacjach i układaj na blaszce bądź innym naczyniu przeznaczonym do zapiekania w piekarniku (ja użyłam patelni grillowej)
Naczynie wstaw do rozgrzanego do 190* piekarnika i piecz przez 15min co jakiś czas kontrolując.


* Aby pistacje trzymały się mięsa należy je dosyć mocno rozdrobnić. Ja swoje tylko trochę roztłukłam i wiele z nich odpadło w trakcie pieczenia.


8 komentarzy:

  1. Świetne! bardzo lubię orzechowe panierki, świetna alternatywa dla tych z bułki tartej, nie dość że zdrowsza to także smaczniejsza ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie zdrowsza i smaczniejsza:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne danko! Świetnie się sprawdziło na imprezie (ja wg tego przepisu kawałki indyka smażyłam na patelni). Pistacje polecam zmielić w blenderze - wychodzi super panierka. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że smakowało:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo chcę zrobić to danie, ale nie mam zielonego pojęcia CO do niego podać... ziemniaki? same warzywa? ryż?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podałabym z lekką sałatką na bazie sałat z dressingiem i opcjonalnie z purée ziemniaczanym.

      Usuń
  6. Podałam z grillowanymi warzywami w końcu... Wszystkim smakowało ^^ bardzo dobre, orzeźwiające :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda lepiej niż smakuje, wyżarło mi pół podniebienia. Pozdrawiam, Mariusz.

    OdpowiedzUsuń