10 lutego 2012

Pomidory faszerowane wołowiną i porem


Jeśli masz ochotę na mięsny, ale jednocześnie bardzo lekki obiad to faszerowane pomidorki są idealnym wyborem:) Proponowaną przeze mnie wersję farszu można dowolnie wzbogacać o inne warzywa np cukinię, papryczkę chilli etc. Również ryż możemy zastąpić brązowym bądź kaszą kuskus.


Składniki (porcja na 2os):
120g mielonego mięsa wołowego
1/2 pora
3 pomidorki "gruszki"
100g ryżu (1 saszetka)
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej cebuli


Przygotowanie:
Pokrój drobno czosnek i wrzuć na rozgrzaną oliwę na patelni. Następnie dodaj drobno poszatkowaną cebulkę i poczekaj aż się zeszkli. W tym czasie pokrój drobno pora. Na patelnie dorzuć mięso mielone, rozdrobnij i smaż przez chwilę.
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Do mięsa dodaj poszatkowany por, dopraw do smaku solą i pieprzem, i duś na patelni pod przykryciem ok 5-7min.
Przekrój każdego pomidora na pół i wydrąż miąższ. Następnie ułóż połówki na blaszce posmarowanej oliwą z oliwek. Lekko obsyp środek pomidorów solą i napełnij mięsnym farszem. Wstaw do nagrzanego do 180* piekarnika i piecz przez 10min, aby pomidory zmiękły.
Z wydrążonego miąższu z pomidorów zrób sos do ryżu. Na patelni z oliwą z oliwek smaż pomidory aż się rozpuszczą, a następnie lekko zgęstnieją. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Ryż wyłóż na talerz, polej sosem pomidorowym i wyłóż delikatnie faszerowane pomidorki. Możesz przyozdobić porem i posypać parmezanem bądź mozzarellą i gotowe!





2 komentarze:

  1. Bardzo podobają mi się Twoje przepisy, są bardzo gustowne, ale i proste, takie codzienne w fajnej wersji :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję bardzo:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń