29 lutego 2012

Zapiekanka z kiełbaską CHORIZO, macrhewką, cebulką i jajkiem


Nie mogłam wrócić z hiszpańskich wysp bez cudownej kiełbasy chorizo!
W dodatku dziś potrzebowałam bardzo sycącego śniadania-obiadu, wiec połączenie chorizo z jajkami wydało mi się idealne:)
Nigdy nie łączyłam tej pikantnej kiełbaski z marchewką, ale biorąc pod uwagę, że rzadko planuje moje potrawy z wyprzedzeniem tylko marchewkę miałam w lodówce:P
Wyszło lepiej niż się spodziewałam:D Pikantne chorizo i słodkawa marchewka zadziwiająco dobrze współgrają w jajecznej zalewie. Ten mięsny posiłek na pewno posmakuje też mężczyźnie:)


Składniki (porcja dla porządnego łasucha):
ok 15cm chorizo 'pikante'
2 jajka
1 marchewka
1 mała cebulka
sól, pieprz
zioła
1/3 kulki mozzarelli (light 10% tłuszczu)


Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę cebulkę wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę z odrobiną masła i smażymy aż się zeszkli. Solimy i pieprzymy. Następnie odkrawamy kilka plasterków chorizo a resztę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Czekamy aż wytopi się tłuszczyk, a kiełbaska stanie się chrupiąca. Marchewkę ścieramy na grubych okach i odstawiamy w miseczce. Następnie roztrzepujemy 2 jajka doprawione solą i pieprzem. Została nam mozzarella, którą kroimy w cienkie plasterki.
Do małego naczynia żaroodpornego (wysmarowanego odrobiną oliwy) wkładamy 1/2 startej marchewki, mieszankę chorizo i cebulki, następnie znowu warstwę marchewki i zalewamy całość masą jajeczną. Wkładamy do rozgrzanego do 150* piekarnika i pieczemy 6 minut. Po tym czasie układamy na wierzchu mozzarellę i posypujemy ziołami (ja użyłam suszonych ziół prowansalskich). Układamy również plasterki chorizo. Naczynie znów wędruję do piekarnika na 5 minut ale temperaturę zwiększamy do 180*.
Zapiekankę możemy jeść z bagietką, którą możemy maczać w jajecznym sosie:)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz