31 stycznia 2012

Lekka szarlotka z migdałowo-miodową kruszonką!


Niewiele jest ciast, na które można sobie pozwolić dbając o linię. Ja bez słodkiego nie wyobrażam sobie życia, dlatego szukam zdrowych alternatyw!
Polecam wszystkim program kulinarny "rewolucja na talerzu", w którym właśnie znalazłam przepis na przepyszną szarlotkę bez mąki!. Jest to zdecydowanie najpyszniejsze ciasto jakie ostatnio jadłam. Co najważniejsze, bez wyrzutów sumienia:)



Składniki (porcja na małe naczynie żaroodporne):
3 jabłka (nieduże)
1/2 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny

kruszonka:
5 łyżek otrębów owsianych
5 łyżek mielonych migdałów
30 g masła
2 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczkę miodu


Przygotowanie:
Obieramy jabłka i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z masłem. Następnie obsypujemy cynamonem i dodajemy miód. Aby zrównoważyć słodki smak, dodajemy sok z cytryny. Zostawiamy na patelni jeszcze przez kilka minut i zabieramy się za kruszonkę!
Do miski wsypujemy otręby owsiane, zmielone migdały i cukier. Dodajemy miękkie masło i odrobinę miodu. Ugniatamy całość dłonią. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mus jabłkowy, a następnie kruszonkę na wierzch. Pieczemy w nagrzanym do 180* piekarniku przez 30minut.

Jeśli nie wyobrażacie sobie cieplutkiej szarlotki bez lodów, pokrójcie 2 bardzo dojrzałe banany i rozgniećcie widelcem, bądź zmiksujcie w malakserze. Włóżcie na czas pieczenia i ostygnięcia szarlotki do zamrażalnika i gotowe:)



2 komentarze:

  1. kruszonka na górze wygląda super;)
    ~nadzieja

    OdpowiedzUsuń