25 stycznia 2012

Omlet ze szpinakiem, fetą, pomidorami i kiełkami


Uwielbiam robić i jeść omlety:) Są bardzo sycące i dzięki warzywnym dodatkom bardzo zdrowe i kolorowe!
To świetne danie na śniadanie, ale i obiad, gdyż dużo ilość białka sprawia, że jesteśmy długo syci:)





Składniki:
2 jajka
świeży szpinak (ok 80g)
feta
1/2 pomidora
kiełki rzodkiewki
czosnek
sól, pieprz


Przygotowanie:
Umyty i osuszony szpinak lekko poszatkuj. Fetę pokrój w kostkę. Roztrzep w misce 2 jajka i wciśnij do nich 1 ząbek czosnku. Następnie ok. 40g szpinaku dodaj do jajek i dopraw całość solą i pieprzem (ilość szpinaku zależy od Ciebie; w mojej wersji jest go bardzo dużo).
Na rozgrzaną patelnie z oliwą z oliwek wlej masę i na dużym ogniu smaż ok 2min na każdej stronie. W tym czasie pokrój pomidora w kostkę. Obustronnie wysmażony omlet wyłóż na talerz i ułóż resztę szpinaku, fetę i pomidora. Złóż na pół i ozdób kiełkami:)

Smacznego!:)


2 komentarze:

  1. widze ze juz praktyczne po sesji, takie dobre sniadanka jesz;)
    ~nadzieja

    OdpowiedzUsuń
  2. to był akurat obiad:D ale fakt teraz jest nieco luźniej na uczelni:)(czyli bardzo ciężko, ale bywało gorzej:P)

    OdpowiedzUsuń