Hummus to banalnie prosta i bardzo zdrowa przekąska z cieciorki. Jak tylko mam czas, zawsze robię domowe pasty i polecam to każdemu. Nie ważne czy jest ona z ryb, jajek czy cieciorki, ważne że z ulubionych składników i bez konserwantów:)
Na zdjęciach, hummus podałam z plackiem z ciecierzycy, więc było podwójnie zdrowo!:)
Składniki:
1 puszka cieciorki w zalewie (400g)
3 łyżki zalewy z ww puszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
60ml tahini- pasta z sezamu (jeśli nie możesz zdobyć, dodaj 3 łyżki sezamu)
sól, pieprz
zioła (u mnie tymianek i rozmaryn)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładką masę. Mówiłam, że banalnie proste:)
Smacznego:)
Uwielbiam hummus w każdej postaci :D
OdpowiedzUsuńja też:) następny będzie z orzechami włoskimi:)
Usuńpozdrawiam:)