Nie ma się co rozpisywać, gnocchi w sosie pomidorowym jest jednym z tych włoskich dań, których nie trzeba zachwalać:) Jest pyszne i sycące!
Przepis pochodzi z książki Bottari Cristiny "MammaMia".
Składniki (porcja dla 4 osób):
gnocchi:
1kg ziemniaków
200g mąki pszennej
1 jajko
sos pomidorowy:
400g przecieru pomidorowego
bazylia, oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
cukier
płatki chilli
sól, pieprz
tarty parmezan
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj (do miękkości). Następnie jeszcze gorące rozgnieć na purée bądź poczekaj, aż ostygną i przepuść przez praskę. Purée pozostaw do całkowitego ostygnięcia i wymieszaj z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiaj tak długo, aż powstanie elastyczne ciasto. Podziel na mniejsze kule, z każdą z nich zroluj w wałeczek i pokrój na kawałki o długości ok. 2cm. Aby nadać kluskom fakturę, odciśnij na nich wzór widelca oprószonego mąką.
Przygotuj sos. Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek (później go wyjmij). Dodaj przecier pomidorowy i dopraw resztą składników. Gotuj na małym ogniu tak długo, aż sos zgęstnieje.
Gnocchi ugotuj w osolonej wodzie. Zaraz jak wypłyną na powierzchnię przełóż je łyżką cedzakową na patelnię z sosem. Całość smaż przez chwilę na średnim ogniu. Podawaj z listkami bazylii i startym parmezanem.
Przepis bierze udział w akcji:
bardzo ładne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńgnocchi w tej wersji z pewnością by mi posmakowały! ja bym dała jeszcze więcej sosu, posypała serem i zapiekła ;p
zapiekane gnocchi brzmi super:)
Usuńpozdrawiam:)
No ok, danie na pewno smaczne ale jak patrze na ostatnie zdjęcie to przypomina mi się... mydło "biały jeleń"
OdpowiedzUsuńUwielbaim1 A domowej roboty to juz bajka...
OdpowiedzUsuńZajkoś, zawsze masz jakieś "ale"...
OdpowiedzUsuń"Biały jeleń" był pyszny:)
o taaak, w końcu dziczyzna :P
Usuńmmm, pycha:)
OdpowiedzUsuńKupiłam już nawet dynię, żeby zrobić gnocchi dyniowe. I co? Dynię wykorzystałam, a gnocchi jak nie było, tak nadal nie ma ;) Twoje wygklądają przepysznie i mam nadzieję, że w weekend uda mi się je w końcu zrobić!;)
OdpowiedzUsuńnie robiłam nigdy z dyni;P będę zaglądać:)
Usuńpozdrawiam:)
nie znam tej potrawy! - ale wygląda znakomicie i na pewno również dobrze smakuję! koniecznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńhermes outlet
OdpowiedzUsuńhermes outlet
jordan shoes
palm angels
hermes bag
hermes outlet
goyard handbags
off white outlet
jordan travis scott
off white outlet