9 października 2012

Cupcake "Marzi" czyli pyszne urodzinowe babeczki

cupcake, babeczki, przepis na cupcake, przepis na babeczki

Amerykański cupcake, a dla nas po prostu babeczka, to nie lada deser. Wygląda obłędnie, smakuje obłędnie i niestety jest obłędnie kaloryczny. Ale jeśli babeczki są robione na specjalną okazję, tak jak u mnie, to nie musicie się przejmować, że zostaniecie z tymi kaloriami sami:) Mam nadzieję, że mojej Jubilatce smakowały:) Jakby ktoś się zastanawiał: "Marzi" to właśnie Jubilatka.
Babeczki choć z założenia były robione jako prezent urodzinowy, to jak najbardziej sprawdzą się również na walentynki! :)

Już dawno w ferworze zakupów internetowych zamówiłam dekoracje cukiernicze i z dziecięcą niecierpliwością czekałam kiedy w końcu będę mogła ich użyć:) Wiadomą sprawą było, że przeglądając te wszystkie małe i kolorowe cudeńka nie poprzestałam na zakupie jednego woreczka z różowymi serduszkami. Możecie się więc spodziewać, że tak przyozdobione babeczki będą się pojawiać częściej na blogu:)
Poza tym, zachęcam Was wszystkich do przyozdabiania swoich deserów, ponieważ to naprawdę niezła frajda!



cupcake, babeczki, przepis na cupcake, przepis na babeczki

Składniki (na 12 szt):
babeczki:
175g (1 szklanka i 2,5 łyżki) mąki pszennej
1/2 szklanki oleju roślinnego
180g jogurtu naturalnego
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
2 jajka
3/4 tabliczki białej czekolady rozdrobnionej na kawałki

pierzynka:
60g masła (można zmniejszyć bądź pominąć)
400g serka śmietankowego o smaku waniliowym
cukier puder (ilość zależy od upodobań - zalecam sprawdzać w trakcie mieszania:))

cupcake, babeczki, przepis na cupcake, przepis na babeczki

Przygotowanie:
Papilotki umieść w metalowym stelażu do muffinek, a piekarnik nagrzej do temperatury 170* (termoobieg ok 150*).
Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj jogurt, olej, i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj całość łyżką.  Jednolite ciasto umieść w papilotkach i wstaw do piekarnika na ok 20minut. Po upieczeniu ostudź na kratce.
W czasie pieczenia przygotuj pierzynkę. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób ostudzone już babeczki. Aby jeszcze nieco osłodzić efekt końcowy, dodaj róże ozdoby cukiernicze.
Przed podaniem najlepiej schłodzić:)

Smacznego:)

16 komentarzy:

  1. Cudeńka!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym sobie teraz taką babeczkę do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie :) i pięknie przyozdobione!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, czy serek śmietankowy to znaczy taki typu homogenizowanego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam serka twarogowego śmietankowego o smaku waniliowym, który kupuje się w kubełkach np 500g. Podejrzewam, że homogenizowany nie będzie na tyle sztywny.

      Usuń
  5. ile babeczek wychodzi? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne sllodkosci mam pytanie odnośnie tej pierzynki ;) czy mogę uzyc do tego serka mascarpone?

    OdpowiedzUsuń