22 grudnia 2012

Dorsz z maślanym sosem chilli

dorsz, pieczony dorsz, w sosie, sos maślany, sos chilli, ryba w sosie, ryba wigilijna, potrawa wigilijna, świąteczny dorsz,

Dorsz z maślanym sosem chilli jest dla tych, którzy nie lubią karpia, ale też dla tych, którzy chcą wprowadzić trochę wiosny na wigilijny stół :) Nie jest to może tradycyjna świąteczna potrawa, ale myślę, że śmiało może o taki tytuł powalczyć :) Dorsz jest bardzo delikatny, a sos przyjemnie pikantny :) Rybę możecie podać na mieszance sałat, z chrupiącym pieczywem lub z jednym i drugim ;) Danie lekkie, kolorowe i pyszne! Polecam :)

Składniki (na 2 os.):
filety z dorsza dla 2óch osób
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól
świeżo mielony pieprz
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka masła

1 papryczka chilli, drobno pokrojona
sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
2-3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
2 cebule dymki, drobno pokrojone
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Dorsza umyj i osusz, a następnie dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Tak doprawionego dorsza skrop obficie cytryną i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz przez około 10-15minut.
Na rozgrzaną patelnię włóż masło z oliwą i zeszklij dymki, następnie dodaj chilli, a na końcu czosnek. Dopraw solą i pieprzem i dodaj sok i skórkę z cytryny :) Sos lekko zredukuj i zestaw z ognia.
Upieczone filety wyłóż na mieszance sałat i zwieńcz je sosem :)


Smacznego :)

dorsz, pieczony dorsz, w sosie, sos maślany, sos chilli, ryba w sosie, ryba wigilijna, potrawa wigilijna, świąteczny dorsz,
dorsz, pieczony dorsz, w sosie, sos maślany, sos chilli, ryba w sosie, ryba wigilijna, potrawa wigilijna, świąteczny dorsz,


22 komentarze:

  1. Ale pyszności mniam,mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie ten przepis do mnie przemawia:) Bardzo mnie zachęciłaś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciszę się bardzo i ściskam świątecznie :)

      Usuń
  3. Pięknych, mroźnych, śnieżnych i pełnych pyszności Świąt! Niech blogowanie daje Ci nadal duuużo radości i gości wciąż nowych gości ;)
    PSss. Zdjęcia cudne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie za wszystko! :) Również wszystkiego najlepszego na Święta :)

      Usuń
  4. wspaniale podany! bez wątpienia wyśmienity

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobry dorsz nie jest zly, a ten wyglada jakby byl bardzo dobry! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana, jak patrzę na te zdjęcia, to choćbym było po dziesięciu kolacjach i tak zjadłabym Twoje danie.
    Przepis rewelacja! Ryba, jedna z moich ulubionych.
    Pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejku, dziękuję Ci bardzo :) Bardzo mi miło czytać takie komentarze :)
      Pozdrawiam Cię ciepło :)

      Usuń
  7. Pyszne smaki! uwielbiam rybę i chili!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Monia na 100% zagoszczą jutro u mnie na wigilijnym stole :) dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Wesołych Świąt i smacznego :)

      Usuń
  9. Świetna ryba!! Ja nie znoszę jeść karpia, ilekroć dostawaliśmy w sklepie gratisowego bidulka zawiniętego w torbę z niewybaczalnie małą ilością wody, szliśmy oswobodzić go do Kanałku Żerańskiego. Karpie są traktowane co prawda coraz lepiej ale cały czas nie wystarczająco dobrze, z tego między innymi względu wybrałabym na Święta Twojego dorsza. Poza tym powiew wiosny zawsze dobrze robi! Ściskam Cię gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem pewna, że połączenie ryby z ostrymi papryczkami musi smakować fantastycznie! Chętnie je wypróbuję! Czy w podobny sposób można przygotować łososia? Wydaje mi się, że widziałam podobny przepis do Twojego na https://mowisalmon.pl/ tylko właśnie z łososiem zamiast dorszem.

    OdpowiedzUsuń