W dodatku, nie jadam obiadów dwudaniowych, więc zupa, jako samodzielny posiłek, musi być sycąca. Pewnie dlatego jestem wierną fanką kremów, niekoniecznie zabielanych śmietaną!
Do połączenia marchewki z soczewicą zainspirował mnie przepis Maggie:)
Przepis jest nieco inny niż zwykle, ponieważ zamiast gotować marchewkę w bulionie, upiekłam ją wcześniej w foli. Dlaczego? Marchewka wieżo wyjęta z pieca pięknie pachnie i piekąc więcej sztuk można część wykorzystać jako dodatek do obiadu, a z części zrobić krem:)
Niestety padł mi dysk ze wszystkimi moimi zdjęciami, ale mam nadzieję, że pomiędzy rozpaczaniem uda mi się w szybkim czasie stworzyć nowe przepisy. Jeśli ktoś ma jakieś porady dotyczące samodzielnego odzyskiwania danych z dysku zewnętrznego, namiary na sprawdzonych informatyków, informacje dotyczące kosztów przywrócenia danych itp to proszę o kontakt:)
Składniki (na 2 porcje):
6 marchewek
1 puszka soczewicy w zalewie (400g razem z zalewą)
5cm imbiru (utartego)
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżka masła (do smażenia)
ok 400ml bulionu
szczypta płatków chilli
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kurkumy (opcjonalnie)
sól, pieprz
200g serka śmietankowego o aksamitnej konsystencji
do przybrania: zioła, tarty parmezan, prażone ziarna dyni i inne
Przygotowanie:
Marchewkę umyj i obierz, skrop oliwą, dodaj kilka gałązek tymianku i zawiń w folię aluminiową. Piecz w nagrzanym do 180* piekarniku przez około 30 minut.
W garnka z grubym dnem podsmaż na maśle cebulkę z czosnkiem, a następnie dodaj pokrojoną upieczoną marchewkę wraz z soczewicą i zalej bulionem. Gotuj przez chwilę, dodaj przyprawy i serek, zestaw z ognia i zmiksuj blenderem. Gładką masę ponownie podgrzej i gotowe:)
Podawaj gorący krem, przybrany ziołami, tartym parmezanem, ziarnami (niekoniecznie wszystko jednocześnie) i chrupiącym pieczywem.
Smacznego:)
A jak Pani robi ten bulion? A.
OdpowiedzUsuńNa ok 1,5litra bulionu: zalewam włoszczyznę wodą (1-2 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, kawałek pora), dodaje 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, kilka ziarenek pieprzu i gotuje do miękkości (nie mniej niż 30minut). Dla wyraźniejszego smaku można dodać surową lub opaloną cebulę. Taki wywar jest najszybszy, pomijając niezbyt zdrowe kostki rosołowe. W przypadku tej zupy użyłam akurat wywaru warzywno-mięsnego. Do składników powyżej należy dodać ok 300g mięsa i gotować od 40min do nawet 3godzin, w zależności od rodzaju mięsa. Bulion można użyć prosto z garnka, albo zamrozić w kostkach, co jest bardzo przydatne. Postaram się zrobić kiedyś wpis na ten temat, a póki co mam nadzieje, że pomogłam:)
Usuńpozdrawiam:)
Dziękuję bardzo!:)
Usuńmoże w końcu się skuszę na zrobienie jakiejkolwiek zupy. :)
Jaki ma cudowny kolor! Musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńPyszna :)
OdpowiedzUsuńOj tak, robiłam tą zupę wraz z Maggie i potwierdzam, że jest pyszna :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam kem z marchewki. ogólnie kremy to najpyszniejsza część jesieni.
OdpowiedzUsuńzgadzam się w 100%:)
UsuńUwielbiam geste i rozgrzewające zupy:)) z soczewicy to moja ulubiona.
OdpowiedzUsuńgolden goose
OdpowiedzUsuńair jordan
bape
Golden Goose Deluxe Brand
off white outlet
kyrie irving
kd shoes
a bathing ape
nike dunks
off-white
golden goose
OdpowiedzUsuńpalm angels outlet
off white shoes
golden goose
off white
air jordan travis scott
goyard
goyard bag
goyard online store
Jordan Travis Scott
ntj0fw21g1
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet