16 października 2012

Szybki chleb wielozbożowy z oliwkami na Światowy Dzień Chleba

chleb, ciasta, pieczywo, chleb przepis, pieczenie chleba, domowy chleb, chleb wielozbożowy, chleb oliwkowy, szybki chlebek, bez ugniatania, Światowy Dzień Chleba, chleb na proszku do pieczenia, oliwki, kapary, parmezan, czosnek, cebula,
Dziś Światowy Dzień Chleba, więc nie mogło się obyć bez tego pysznego składnika codzienności:)
Nie często robiłam chleb, ponieważ moje wcześniejsze próby kończyły się bardzo różnie:P Z braku doświadczenia, zwykle ślepo polegałam na przepisach znalezionych w sieci i to był chyba błąd. Nie twierdzę, że z przepisami było coś nie tak, tylko widocznie zabrakło mi intuicji, która jest bardzo potrzebna, nawet przy sprawdzonych przepisach:) Przepis w każdych rękach wychodzi nieco inaczej:)
Tym razem zabrałam się za pieczenie chleba o 1:00 w nocy w samej bieliźnie i może właśnie w takich okolicznościach chleb wychodzi najlepiej;) Dodałam swoje ulubione produkty, które akurat miałam w lodówce i jestem zachwycona efektem:) Mięciutki, wilgotny, pachnący i wyrazisty w smaku w pysznej chrupiącej skórce:)  Mam nadzieję, że i Wam posmakuje:)

chleb, ciasta, pieczywo, chleb przepis, pieczenie chleba, domowy chleb, chleb wielozbożowy, chleb oliwkowy, szybki chlebek, bez ugniatania, Światowy Dzień Chleba, chleb na proszku do pieczenia, oliwki, kapary, parmezan, czosnek, cebula,

Chlebuś ma tak bogate wnętrze, że smakuje cudownie nawet z najskromniejszymi dodatkami.
Powyżej kilka moich ulubionych propozycji:)

Przepis bierze udział w konkursie "Kulinarny Blog 2012". Zachęcam Was wszystkich do głosowania:) KLIK


chleb, ciasta, pieczywo, chleb przepis, pieczenie chleba, domowy chleb, chleb wielozbożowy, chleb oliwkowy, szybki chlebek, bez ugniatania, Światowy Dzień Chleba, chleb na proszku do pieczenia, oliwki, kapary, parmezan, czosnek, cebula,
chleb, ciasta, pieczywo, chleb przepis, pieczenie chleba, domowy chleb, chleb wielozbożowy, chleb oliwkowy, szybki chlebek, bez ugniatania, Światowy Dzień Chleba, chleb na proszku do pieczenia, oliwki, kapary, parmezan, czosnek, cebula,

Składniki:
200g mąki (ja zmieszałam pszenną zwykłą i razową + żytnią razową)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
50g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
3 jajka
1/2 szklanki startego parmezanu
2 łyżki odsączonych kaparów
3/4 szklanki pokrojonych w plasterki oliwek zielonych lub czarnych
1 cebula pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę
2 łyżki ziaren słonecznika
sól, pieprz
suszony tymianek

chleb, ciasta, pieczywo, chleb przepis, pieczenie chleba, domowy chleb, chleb wielozbożowy, chleb oliwkowy, szybki chlebek, bez ugniatania, Światowy Dzień Chleba, chleb na proszku do pieczenia, oliwki, kapary, parmezan, czosnek, cebula,

Przygotowanie:
Mąkę z sodą i proszkiem wsyp do miski, dodaj jajka i mleko, a następnie wyrabiaj przez chwilę do czasu połączenia się składników. Dodaj roztopione masło i oliwę, jeszcze chwilkę wyrabiaj. Dodaj parmezan, oliwki, kapary, cebulę i czosnek, zostawiając po trochu wszystkiego do obsypania wierzchu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jednolite ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem (u mnie keksówka) i posyp resztą składników. Naczynie wstaw do rozgrzanego do 190* piekarnika i piecz przez 40-45minut. Najlepiej kontrolować pod koniec metodą suchego patyczka. Upieczony chleb wyłóż z foremki i połóż na kratce do ostygnięcia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Pyszny nawet z samym masłem!:)

chleb, ciasta, pieczywo, chleb przepis, pieczenie chleba, domowy chleb, chleb wielozbożowy, chleb oliwkowy, szybki chlebek, bez ugniatania, Światowy Dzień Chleba, chleb na proszku do pieczenia, oliwki, kapary, parmezan, czosnek, cebula,
chleb, ciasta, pieczywo, chleb przepis, pieczenie chleba, domowy chleb, chleb wielozbożowy, chleb oliwkowy, szybki chlebek, bez ugniatania, Światowy Dzień Chleba, chleb na proszku do pieczenia, oliwki, kapary, parmezan, czosnek, cebula,

Smacznego:)

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

15 komentarzy:

  1. Obłędny, a nadziewana oliwka w przekroju oczarowała mnie zupełnie. Robisz znakomite zdjęcia i pięknie celebrowałaś chlebowe święto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miłe słowa:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Zdjęcia przepiękne, chleb wygląda bardzo apetycznie - mmmm zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wonderful loaf and stunning photos! Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  4. zapisuję! wygląda obłędnie i już się nie mogę doczekać smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko bardzo apetycznie wygląda...może by Pani coś otworzyła własnego ? - Chętnie bym odwiedził..., a ten chlebek - już czuję smak. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak ciepły komentarz:) Bardzo mi miło:)
      Z otwieraniem czegoś swojego niestety nie jest tak łatwo... Może kiedyś:)
      Pozdrawiam!:)

      Usuń
  6. trochę zaskakujący skład ??? soda , proszek do pieczenia, masło , oliwa ??? trochę nietypowo ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehe, można użyć samej oliwy :) Ja po prostu lubię maślane smaki :)

      Usuń
  7. czy można zrobic ten chleb bez mleka? czego wtedy wiecej dodac (ile?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, możesz dodać tyle samo wody :)

      Usuń
    2. i jeszcze jedno pytanko-chcialabym zrobic też wersje tego chleba dla mojej mamy, ona jest na diecie bezglutenowej, nie je tez ryzu i kukurydzy (nietolerancja pokarmowa) i nie wiem jakiej mąki moglabym użyc? z ciecierzycy? gryczanej? co byś polecala?sklep ze zdrową żywnością mam za rogiem, wiec moge kupić każdy rodzaj mąki :)

      Usuń
    3. Nie jestem znawcą kuchni bezglutenowej, ale uwielbiam piec na mące gryczanej :) Jest miałka i bardzo puszysta, więc powinna się sprawdzić przy chlebie :) jeśli jej użyjesz, to koniecznie daj znać jak wyszło! :)

      Usuń
    4. To będę próbować na gryczanej 😃

      Usuń