Nie często robiłam chleb, ponieważ moje wcześniejsze próby kończyły się bardzo różnie:P Z braku doświadczenia, zwykle ślepo polegałam na przepisach znalezionych w sieci i to był chyba błąd. Nie twierdzę, że z przepisami było coś nie tak, tylko widocznie zabrakło mi intuicji, która jest bardzo potrzebna, nawet przy sprawdzonych przepisach:) Przepis w każdych rękach wychodzi nieco inaczej:)
Tym razem zabrałam się za pieczenie chleba o 1:00 w nocy w samej bieliźnie i może właśnie w takich okolicznościach chleb wychodzi najlepiej;) Dodałam swoje ulubione produkty, które akurat miałam w lodówce i jestem zachwycona efektem:) Mięciutki, wilgotny, pachnący i wyrazisty w smaku w pysznej chrupiącej skórce:) Mam nadzieję, że i Wam posmakuje:)
Chlebuś ma tak bogate wnętrze, że smakuje cudownie nawet z najskromniejszymi dodatkami.
Powyżej kilka moich ulubionych propozycji:)
Przepis bierze udział w konkursie "Kulinarny Blog 2012". Zachęcam Was wszystkich do głosowania:) KLIK
Składniki:
200g mąki (ja zmieszałam pszenną zwykłą i razową + żytnią razową)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
50g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
3 jajka
1/2 szklanki startego parmezanu
2 łyżki odsączonych kaparów
3/4 szklanki pokrojonych w plasterki oliwek zielonych lub czarnych
1 cebula pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę
2 łyżki ziaren słonecznika
sól, pieprz
suszony tymianek
Przygotowanie:
Mąkę z sodą i proszkiem wsyp do miski, dodaj jajka i mleko, a następnie wyrabiaj przez chwilę do czasu połączenia się składników. Dodaj roztopione masło i oliwę, jeszcze chwilkę wyrabiaj. Dodaj parmezan, oliwki, kapary, cebulę i czosnek, zostawiając po trochu wszystkiego do obsypania wierzchu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jednolite ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem (u mnie keksówka) i posyp resztą składników. Naczynie wstaw do rozgrzanego do 190* piekarnika i piecz przez 40-45minut. Najlepiej kontrolować pod koniec metodą suchego patyczka. Upieczony chleb wyłóż z foremki i połóż na kratce do ostygnięcia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Pyszny nawet z samym masłem!:)
Smacznego:)
Obłędny, a nadziewana oliwka w przekroju oczarowała mnie zupełnie. Robisz znakomite zdjęcia i pięknie celebrowałaś chlebowe święto.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miłe słowa:)
UsuńPozdrawiam:)
Zdjęcia przepiękne, chleb wygląda bardzo apetycznie - mmmm zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńWonderful loaf and stunning photos! Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.
OdpowiedzUsuńzapisuję! wygląda obłędnie i już się nie mogę doczekać smaku :)
OdpowiedzUsuńWszystko bardzo apetycznie wygląda...może by Pani coś otworzyła własnego ? - Chętnie bym odwiedził..., a ten chlebek - już czuję smak. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak ciepły komentarz:) Bardzo mi miło:)
UsuńZ otwieraniem czegoś swojego niestety nie jest tak łatwo... Może kiedyś:)
Pozdrawiam!:)
trochę zaskakujący skład ??? soda , proszek do pieczenia, masło , oliwa ??? trochę nietypowo ???
OdpowiedzUsuńHehehe, można użyć samej oliwy :) Ja po prostu lubię maślane smaki :)
Usuńczy można zrobic ten chleb bez mleka? czego wtedy wiecej dodac (ile?)
OdpowiedzUsuńtak, możesz dodać tyle samo wody :)
Usuńi jeszcze jedno pytanko-chcialabym zrobic też wersje tego chleba dla mojej mamy, ona jest na diecie bezglutenowej, nie je tez ryzu i kukurydzy (nietolerancja pokarmowa) i nie wiem jakiej mąki moglabym użyc? z ciecierzycy? gryczanej? co byś polecala?sklep ze zdrową żywnością mam za rogiem, wiec moge kupić każdy rodzaj mąki :)
UsuńNie jestem znawcą kuchni bezglutenowej, ale uwielbiam piec na mące gryczanej :) Jest miałka i bardzo puszysta, więc powinna się sprawdzić przy chlebie :) jeśli jej użyjesz, to koniecznie daj znać jak wyszło! :)
UsuńTo będę próbować na gryczanej 😃
Usuńsupreme
OdpowiedzUsuńjordan 13
hermes bag
supreme hoodie
bape clothing
yeezy boost 700
kyrie 8 shoes
bape outlet
yeezy boost 350
jordan shoes