4 października 2012

Gnocchi w sosie pomidorowym

Gnocchi w sosie pomidorowym

Nie ma się co rozpisywać, gnocchi w sosie pomidorowym jest jednym z tych włoskich dań, których nie trzeba zachwalać:) Jest pyszne i sycące!
Przepis pochodzi z książki Bottari Cristiny "MammaMia".

Gnocchi w sosie pomidorowym

Składniki (porcja dla 4 osób):
gnocchi:
1kg ziemniaków
200g mąki pszennej
1 jajko

sos pomidorowy:
400g przecieru pomidorowego
bazylia, oregano

1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
cukier
płatki chilli
sól, pieprz

tarty parmezan

Gnocchi w sosie pomidorowym

Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj (do miękkości). Następnie jeszcze gorące rozgnieć na purée bądź poczekaj, aż ostygną i przepuść przez praskę. Purée pozostaw do całkowitego ostygnięcia i wymieszaj z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiaj tak długo, aż powstanie elastyczne ciasto. Podziel na mniejsze kule, z każdą z nich zroluj w wałeczek i pokrój na kawałki o długości ok. 2cm. Aby nadać kluskom fakturę, odciśnij na nich wzór widelca oprószonego mąką.
Przygotuj sos. Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek (później go wyjmij). Dodaj przecier pomidorowy i dopraw resztą składników. Gotuj na małym ogniu tak długo, aż sos zgęstnieje.
Gnocchi ugotuj w osolonej wodzie. Zaraz jak wypłyną na powierzchnię przełóż je łyżką cedzakową na patelnię z sosem. Całość smaż przez chwilę na średnim ogniu. Podawaj z listkami bazylii i startym parmezanem.

Gnocchi w sosie pomidorowym


Przepis bierze udział w akcji:

10 komentarzy:

  1. bardzo ładne zdjęcia.
    gnocchi w tej wersji z pewnością by mi posmakowały! ja bym dała jeszcze więcej sosu, posypała serem i zapiekła ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapiekane gnocchi brzmi super:)
      pozdrawiam:)

      Usuń
  2. No ok, danie na pewno smaczne ale jak patrze na ostatnie zdjęcie to przypomina mi się... mydło "biały jeleń"

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbaim1 A domowej roboty to juz bajka...

    OdpowiedzUsuń
  4. Zajkoś, zawsze masz jakieś "ale"...
    "Biały jeleń" był pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kupiłam już nawet dynię, żeby zrobić gnocchi dyniowe. I co? Dynię wykorzystałam, a gnocchi jak nie było, tak nadal nie ma ;) Twoje wygklądają przepysznie i mam nadzieję, że w weekend uda mi się je w końcu zrobić!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie robiłam nigdy z dyni;P będę zaglądać:)
      pozdrawiam:)

      Usuń
  6. nie znam tej potrawy! - ale wygląda znakomicie i na pewno również dobrze smakuję! koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń