7 września 2013

Krem z dyni z pikantnymi pestkami

dynia, przepisy, zupa, krem, obiad, pieczona dynia,

Kolejna zupa zadowoliła moje podniebienie, a jest nią dyniowy krem z pikantnymi pestkami. Pyszny i w dodatku bardzo pożywny! Przepis pochodzi z książki Kate McMillan "Smaczne Zupy" i został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Zupę jadłam 3 dni z rzędu i wcale mi się nie znudziła, dlatego już szykuję się do przygotowywania kolejnych wersji.
Jeśli kupicie dynię, która nie ma intensywnego pomarańczowego miąższu, dodajcie marchewkę :)


Składniki (6 porcji):
zupa krem:
ok 1,5kg dynia (pestki wydrąż, skórkę obierz, miąższ pokrój w kostkę)
2 łyżki oleju arachidowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2-3 szalotki, drobno posiekane
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1-1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 marchewka (opcjonalnie - nada kolorytu jaśniejszym odmianom dyni)
śmietana - do dekoracji


pikantne pestki dyni:

60g pestek dyni (oczyszczonych i wysuszonych)
1 łyżeczka oleju arachidowego
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1/4 łyżeczki mielonego kminku
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Zupa:
Pokrojony w kostkę miąższ z dyni przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Posyp delikatnie solą, świeżym pieprzem i odrobinką cukru. Piecz w 200*C przez koło 15-25min (do miękkości - w zależności od wielkości cząstek dyni).
W dużym garnku lub rondlu o grubym dnie podsmaż na maśle z olejem cebulkę i czosnek. Po około 5minutach smażenia dodaj kminek i kolendrę i smaż przez 1 minutę. Zalej całość bulionem, doprowadź do wrzenia, dodaj pieczoną dynię (oraz opcjonalnie marchewkę) i gotuj na małym ogniu przez ok 15minut, aż wszystkie smaki się połączą Garnek zdejmij z ognia, lekko przestudź, a następnie zmiksuj blenderem lub w malakserze. Zmiksowany krem dopraw solą i pieprzem. Podgrzej przed podaniem. Przelej w miseczki i udekoruj śmietaną oraz pestkami dyni.

Pikantne pestki dyni:

Temperaturę piekarnika zmniejsz do 180*C. Pestki dyni wymieszaj z olejem w jednej misce. W drugiej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy. Połącz zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj. Pestki wyłóż na pergamin tak aby na siebie nie nachodziły i piecz w piekarniku ok 10-15minut.

Smacznego :)

dynia, przepisy, zupa, krem, obiad, pieczona dynia,
dynia, przepisy, zupa, krem, obiad, pieczona dynia,
dynia, przepisy, zupa, krem, obiad, pieczona dynia,



22 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! Uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Ja też jestem miłośniczką kremów :)

      Usuń
  2. Eeee... robię czasem takie pestki, ale bez skorupek - ma być w skorupkach?
    PS. Jak zawsze boskie zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetnie:) piękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam zupę z dyni muszę wypróbować ten przepis na pikantne pestki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam krem z dyni, a twój wygląda pysznie ;)

      Usuń
  6. Świetnie to wygląda! muszę sprawdzić, jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda ładnie ale jak te pestki się je? skoro są w łupinkach..??? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obiera się z łupinek :) Prawdę mówiąc lepiej byłoby obrać je przed uprażeniem, ale można zrobić to po :)

      Usuń
  8. Świetny pomysł z tymi pikantnymi pestkami, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierwsze gotowanie z Pani blogiem i odrazu strzał w dziesiątkę :) Dodaje do ulubionych:)

    Pozdrawiam
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie za komentarz:) Bardzo się cieszę, że smakowało :)
      pozdrawiam
      p.s. żadna Pani tylko Monika :)

      Usuń
  10. bardzo fajny przepis, jak zawsze zresztą. co prawda od dziecka nienawidziłam kminku, ale zamknęłam oczy i sypnęłam od serca. :D smakuje pysznie, a jaki zapach roznosił się po domu podczas gotowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupy krem należą do moich ulubionych potraw i dlatego z pewnością wypróbuję Twój przepis :). W domu przyrządzam je za pomocą miksera kuchennego, który kupiłam ostatnio na https://duka.com/pl/agd/miksery. Urządzenie pozwala mi miksować zupę bezpośrednio w garnku, w czasie gotowania. Jest to nie tylko wygodne ale też mniej czasochłonne rozwiązanie. Polecam wypróbować ten sposób przyrządzania zupy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Czh można mrozic taki gotowy krem? Czy lepiej może ugotowaną dynię

    OdpowiedzUsuń
  13. Często tu zaglądam bo wiele przydatnych indormacji!

    OdpowiedzUsuń