Jeśli kupicie dynię, która nie ma intensywnego pomarańczowego miąższu, dodajcie marchewkę :)
Składniki (6 porcji):
zupa krem:
ok 1,5kg dynia (pestki wydrąż, skórkę obierz, miąższ pokrój w kostkę)
2 łyżki oleju arachidowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2-3 szalotki, drobno posiekane
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1-1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 marchewka (opcjonalnie - nada kolorytu jaśniejszym odmianom dyni)
śmietana - do dekoracji
pikantne pestki dyni:
60g pestek dyni (oczyszczonych i wysuszonych)
1 łyżeczka oleju arachidowego
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1/4 łyżeczki mielonego kminku
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Zupa:
Pokrojony w kostkę miąższ z dyni przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Posyp delikatnie solą, świeżym pieprzem i odrobinką cukru. Piecz w 200*C przez koło 15-25min (do miękkości - w zależności od wielkości cząstek dyni).
W dużym garnku lub rondlu o grubym dnie podsmaż na maśle z olejem cebulkę i czosnek. Po około 5minutach smażenia dodaj kminek i kolendrę i smaż przez 1 minutę. Zalej całość bulionem, doprowadź do wrzenia, dodaj pieczoną dynię (oraz opcjonalnie marchewkę) i gotuj na małym ogniu przez ok 15minut, aż wszystkie smaki się połączą Garnek zdejmij z ognia, lekko przestudź, a następnie zmiksuj blenderem lub w malakserze. Zmiksowany krem dopraw solą i pieprzem. Podgrzej przed podaniem. Przelej w miseczki i udekoruj śmietaną oraz pestkami dyni.
Pikantne pestki dyni:
Temperaturę piekarnika zmniejsz do 180*C. Pestki dyni wymieszaj z olejem w jednej misce. W drugiej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy. Połącz zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj. Pestki wyłóż na pergamin tak aby na siebie nie nachodziły i piecz w piekarniku ok 10-15minut.
Smacznego :)
Wygląda pysznie! Uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy :>
OdpowiedzUsuńDzięki! Ja też jestem miłośniczką kremów :)
UsuńEeee... robię czasem takie pestki, ale bez skorupek - ma być w skorupkach?
OdpowiedzUsuńPS. Jak zawsze boskie zdjęcia ;)
bez skorupek ;)
Usuńwygląda świetnie:) piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńdzięki :) pozdrawiam ciepło :)
Usuńuwielbiam zupę z dyni muszę wypróbować ten przepis na pikantne pestki:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem z dyni, a twój wygląda pysznie ;)
UsuńŚwietnie to wygląda! muszę sprawdzić, jak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńależ apetyczna!
OdpowiedzUsuńwygląda ładnie ale jak te pestki się je? skoro są w łupinkach..??? ;)
OdpowiedzUsuńobiera się z łupinek :) Prawdę mówiąc lepiej byłoby obrać je przed uprażeniem, ale można zrobić to po :)
UsuńŚwietny pomysł z tymi pikantnymi pestkami, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPierwsze gotowanie z Pani blogiem i odrazu strzał w dziesiątkę :) Dodaje do ulubionych:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Justyna
Dzięki wielkie za komentarz:) Bardzo się cieszę, że smakowało :)
Usuńpozdrawiam
p.s. żadna Pani tylko Monika :)
bardzo fajny przepis, jak zawsze zresztą. co prawda od dziecka nienawidziłam kminku, ale zamknęłam oczy i sypnęłam od serca. :D smakuje pysznie, a jaki zapach roznosił się po domu podczas gotowania! :)
OdpowiedzUsuńZupy krem należą do moich ulubionych potraw i dlatego z pewnością wypróbuję Twój przepis :). W domu przyrządzam je za pomocą miksera kuchennego, który kupiłam ostatnio na https://duka.com/pl/agd/miksery. Urządzenie pozwala mi miksować zupę bezpośrednio w garnku, w czasie gotowania. Jest to nie tylko wygodne ale też mniej czasochłonne rozwiązanie. Polecam wypróbować ten sposób przyrządzania zupy.
OdpowiedzUsuńCzh można mrozic taki gotowy krem? Czy lepiej może ugotowaną dynię
OdpowiedzUsuńCzęsto tu zaglądam bo wiele przydatnych indormacji!
OdpowiedzUsuńkyrie shoes
OdpowiedzUsuńair jordan
supreme clothing
supreme new york
retro jordans
lebron shoes
birkin bag
lebron 18
curry 8
a bathing ape
goyard bag
OdpowiedzUsuństephen curry shoes
off white nike
bape shoes
palm angels hoodie
kyrie 7 shoes
jordans shoes
nike off white
supreme outlet
yeezy boost