7 września 2013

Krem z dyni z pikantnymi pestkami

dynia, przepisy, zupa, krem, obiad, pieczona dynia,

Kolejna zupa zadowoliła moje podniebienie, a jest nią dyniowy krem z pikantnymi pestkami. Pyszny i w dodatku bardzo pożywny! Przepis pochodzi z książki Kate McMillan "Smaczne Zupy" i został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Zupę jadłam 3 dni z rzędu i wcale mi się nie znudziła, dlatego już szykuję się do przygotowywania kolejnych wersji.
Jeśli kupicie dynię, która nie ma intensywnego pomarańczowego miąższu, dodajcie marchewkę :)


Składniki (6 porcji):
zupa krem:
ok 1,5kg dynia (pestki wydrąż, skórkę obierz, miąższ pokrój w kostkę)
2 łyżki oleju arachidowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2-3 szalotki, drobno posiekane
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1-1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 marchewka (opcjonalnie - nada kolorytu jaśniejszym odmianom dyni)
śmietana - do dekoracji


pikantne pestki dyni:

60g pestek dyni (oczyszczonych i wysuszonych)
1 łyżeczka oleju arachidowego
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1/4 łyżeczki mielonego kminku
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Zupa:
Pokrojony w kostkę miąższ z dyni przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Posyp delikatnie solą, świeżym pieprzem i odrobinką cukru. Piecz w 200*C przez koło 15-25min (do miękkości - w zależności od wielkości cząstek dyni).
W dużym garnku lub rondlu o grubym dnie podsmaż na maśle z olejem cebulkę i czosnek. Po około 5minutach smażenia dodaj kminek i kolendrę i smaż przez 1 minutę. Zalej całość bulionem, doprowadź do wrzenia, dodaj pieczoną dynię (oraz opcjonalnie marchewkę) i gotuj na małym ogniu przez ok 15minut, aż wszystkie smaki się połączą Garnek zdejmij z ognia, lekko przestudź, a następnie zmiksuj blenderem lub w malakserze. Zmiksowany krem dopraw solą i pieprzem. Podgrzej przed podaniem. Przelej w miseczki i udekoruj śmietaną oraz pestkami dyni.

Pikantne pestki dyni:

Temperaturę piekarnika zmniejsz do 180*C. Pestki dyni wymieszaj z olejem w jednej misce. W drugiej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy. Połącz zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj. Pestki wyłóż na pergamin tak aby na siebie nie nachodziły i piecz w piekarniku ok 10-15minut.

Smacznego :)

dynia, przepisy, zupa, krem, obiad, pieczona dynia,
dynia, przepisy, zupa, krem, obiad, pieczona dynia,
dynia, przepisy, zupa, krem, obiad, pieczona dynia,



17 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Ja też jestem miłośniczką kremów :)

      Usuń
  2. Eeee... robię czasem takie pestki, ale bez skorupek - ma być w skorupkach?
    PS. Jak zawsze boskie zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetnie:) piękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam zupę z dyni muszę wypróbować ten przepis na pikantne pestki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam krem z dyni, a twój wygląda pysznie ;)

      Usuń
  6. Świetnie to wygląda! muszę sprawdzić, jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda ładnie ale jak te pestki się je? skoro są w łupinkach..??? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obiera się z łupinek :) Prawdę mówiąc lepiej byłoby obrać je przed uprażeniem, ale można zrobić to po :)

      Usuń
  8. Świetny pomysł z tymi pikantnymi pestkami, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierwsze gotowanie z Pani blogiem i odrazu strzał w dziesiątkę :) Dodaje do ulubionych:)

    Pozdrawiam
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie za komentarz:) Bardzo się cieszę, że smakowało :)
      pozdrawiam
      p.s. żadna Pani tylko Monika :)

      Usuń
  10. bardzo fajny przepis, jak zawsze zresztą. co prawda od dziecka nienawidziłam kminku, ale zamknęłam oczy i sypnęłam od serca. :D smakuje pysznie, a jaki zapach roznosił się po domu podczas gotowania! :)

    OdpowiedzUsuń