16 czerwca 2013

Pstrąg pieczony w ziołach ze szparagami

pstrąg, przepisy, pieczony, przepisy na pstrąga, pstrąg pieczony w folii

Pieczona ryba to idealna propozycja na szybkie, łatwe i zdrowe danie. Dziś do piekarnika trafił pstrąg, który jest łatwo dostępny i nie obciąża portfela. Pieczenie go z ziołami i cytryną jest chyba najbardziej popularnym sposobem na pyszny i aromatyczny obiad. Najlepszymi towarzyszami pstrąga na blasze będą sezonowe warzywa. U mnie są nimi szparagi.
Możecie również piec pstrąga w folii z warzywami, a w trakcie sezonu grillowego rybkę możecie wrzucić  na ruszt :)



pstrąg, przepisy, pieczony, przepisy na pstrąga, pstrąg pieczony w folii

Składniki:
2 wypatroszone i oczyszczone pstrągi
ok 500g zielonych szparagów
1/2 dużej cebuli
1 cytryna
garść świeżego rozmarynu
garść świeżego tymianku
3 ząbki czosnku
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek do posmarowania blaszki

Przygotowanie:
Cytrynę pokrój na mniejsze cząstki lub plastry, połóż na suchą rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. W tym czasie pokrój połówkę cebuli w pióra oraz czosnek w plasterki. Po zarumienieniu cytryny, na patelnię dorzuć cebulę i czosnek, dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż jeszcze 2 minuty. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
Na blaszkę do pieczenia wyłóż pergamin i posmaruj oliwą, a następnie obsyp delikatnie solą. Piekarnik ustaw na 190*C w funkcji góra+dół.
Wypatroszone i oczyszczone pstrągi posól delikatnie wewnątrz i nafaszeruj przestygniętym farszem z cebuli, czosnku i cytryny. Dodaj zioła do środka i połóż na blaszce. Posyp skórę solą i pieprzem, skrop 1 cząstką cytryny i piecz w piekarniku przez około 20 minut.
Po  minutach pieczenia rozłóż na tej samej blaszce szparagi i piecz jeszcze 10 minut.
Upieczone pstrągi podawaj na ciepło ze szparagami.

Smacznego :)

pstrąg, przepisy, pieczony, przepisy na pstrąga, pstrąg pieczony w folii
pstrąg, przepisy, pieczony, przepisy na pstrąga, pstrąg pieczony w folii
pstrąg, przepisy, pieczony, przepisy na pstrąga, pstrąg pieczony w foliipstrąg, przepisy, pieczony, przepisy na pstrąga, pstrąg pieczony w foliipstrąg, przepisy, pieczony, przepisy na pstrąga, pstrąg pieczony w folii

16 komentarzy:

  1. Wytypowałam Twoją stronę do Liebster Blog Award. Pytania znajdziesz tu: http://domowa-cukiernia.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html Mam nadzieję, że weźmiesz udział w zabawie:) Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za nominację:) Postaram się jak najszybciej odpowiedzieć na pytania:) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Heh:) Też miałam pstrąga na obiad:) Tyle, że bez szparagów i z grilla :) Twoja wygląda smakowicie.
    Mniam
    Pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie sobie uświadomiłam, że nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam smażoną rybę... Pieczona najlepsza, a jeszcze ze szparagami!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna ryba, cudne dodatki. Pstrąg jest znakomitą opcją obiadową, a gdy to opcja pieczona to już mamy niebo w paszczy gwarantowane. Ściskam Monia!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne zdjęcia i smakowicie wyglądająca potrawa. Nie ma to jak świeża aromatyczna ryba.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, ryba na grillu, od dawna się przymierzam, ale póki co tylko mięsiwo się na nim grzało :) No i warzywka na szaszłyku ;) Rybka wygląda apetycznie i jeszcze szparagi, same pyszności. Fajnie, że jesteś, dość długo Cię nie było na blogu :) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie za wszystkie ciepłe słowa:) Niestety nie zawsze udaje mi się znaleźć czas na blogowanie, choć bardzo się staram! :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. wygląda wspaniale, bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam narobiłaś mi smaczku ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Monia, this trout recipe with herbs and asparagus is truly delicious! I loved the way you presented this wonderful dish!!

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda pysznie :) muszę w końcu wybrać się do jakiegoś porządnego sklepu rybnego, u mnie w okolicy nie ma ...a te z supermarketów do mnie nie przemawiają...a zjadłabym pstrąga chętnie :)
    pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś wypróbuje Twój przepis ;) muszę się wybrać na zakupy po szparagi (mam nadzieję że znajdę w sklepie), no i chyba świeżych ziółek nie znajdę.

    OdpowiedzUsuń
  12. To akurat ja bardziej preferuję świeże ryby - mam w pobliżu sklep rybny, więc staram się ich nie mrozić. Obecnie, zachwycam się łososiem - uwielbiam go! Szukając przepisów go wykorzystujących natknąłem się na stronę internetową https://mowisalmon.pl/przepisy/ - czy kiedykolwiek mieliście okazję z niej skorzystać?

    OdpowiedzUsuń
  13. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń