27 kwietnia 2013

Krem brokułowy


Post sponsorowany

Uwielbiam brokuły. Mogłabym je jeść codziennie :) Mimo tej wielkiej kulinarnej miłości krem brokułowy robiłam po raz pierwszy. Dzięki poradom Gordona Ramsey'a nie robiłam kremu na bulionie i powiem szczerze, że faktycznie bulion nie jest koniecznością! Wystarczy wywar z gotowania brokuł, marchewki i kalafiora! Pycha!
Aby dodać trochę pikanterii dodałam troszkę gorgonzoli, którą wręcz uwielbiam. Możecie też użyć sera koziego, który równie świetnie podkręci smak.


Składniki (dla 2óch osób):
mieszanka d'aucy - FIT MIX BROKUŁOWY 450g
wywar z gotowania warzyw (ilość zależy od pożądanej konsystencji)
3 łyżki tartego parmezanu
3 łyżeczki gorgonzoli (opcjonalnie)
kilka sztuk orzechów włoskich
1 łyżka śmietany
sól
świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Ugotuj brokuły w lekko osolonej i posłodzonej wodzie wraz z marchewką i kalafiorem al dente. Pozostaw kilka cząstek borkuł do dekoracji, a resztę warzyw zbleduj z wywarem, parmezanem, solą, pieprzem i gorgonzolą (opcjonalnie). Krem podgrzej. Na talerzu udekoruj orzechami włoskimi, łyżeczką śmietany i cząstkami brokuł.

Smacznego :)


18 komentarzy:

  1. Wygląda ślicznie... ten kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pięknie, wiosennie:-), te kolorki:-). Uwielbiam brokułową zupę a Twoja aż wyskakuje z ekranu:-) prosto na mój stół:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię brokuły, nie zestawiałam ich natomiast z serem, muszą pysznie wypadać w takim towarzystwie. pozdrowionka!!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny i też uwielbiamy, lekko i wiosennie )

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie i pięknie!
    Brokuły z serem bardzo lubię.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne i apetyczne zdjecia :) zjadlabym tej zupki chetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląd obłędnie! ma piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  8. krem brokułowy u nas często, ale zazwyczaj same brokuły, bez marchewki i kalafiora
    dodatek sera uwielbiam w zupach, a z gorgonzolą musiało smakować bosko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj smakowało :)
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  9. Świetny kolor zupy i piękne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam... co tu dużo mówić. i bez bulionu?? Aż jestem ciekawa smaku.
    Ściskam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj jak ja lubię krem brokułowy! Piękny kolorek Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń