12 stycznia 2013

Spaghetti bolognese

przepis, spaghetti, bolognese, makaron, sos bolognese, czosnek, cebula, pomidory, mięso, wino, parmezan, wołowina

Jak przystało na makaroniarę, muszę i chcę co jakiś czas 'serwować' na blogu moje ulubione makaronowe dania. Spaghetti bolognese to zaraz obok carbonary najbardziej popularne włoskie danie makaronowe. Jeśli coś jest bardzo popularne, to zapewne nie bez powodu!
Nie przestraszcie się ilością składników! Czasami robię sos bolognese w okrojonej wersji, czyli bez marchewki, selera i wina, ale postanowiłam przedstawić Wam pełen przepis, taki który lubię najbardziej. Eliminację poszczególnych składników (o ile w ogóle) pozostawiam Waszej kulinarnej intuicji. Wierzę jednak i mam nadzieję, że chociaż raz spróbujecie się poświęcić i wykorzystacie wszystkie produkty :) Trzymam kciuki!

Moje rady:
1. Podsmaż mięso na rumiany kolor, tzn nie zalewaj go winem lub pomidorami dopóki nie zrobi się lekko brązowe. Szare mięso nie smakuje tak dobrze i nie wygląda apetycznie.
2. Wspomniany seler i marchewka nadają daniu chrupkości. Tekstura potrawy jest naprawdę ważna.

Składniki (2 porcje):
200g makaronu spaghetti
200-250g mielonego mięsa wołowego
400-500g przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki*
1 średnia marchewka, pokrojona w kostkę
1/2 łodygi selera naciowego, pokrojoną w kostkę
1/2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego **
1 duża szalotka, drobno posiekana
1-2 łyżeczki cukru ***
2 ząbki czosnku, posiekanego w plasterki
2 łyżeczki suszonych ziół: oregano + bazylia
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka papryki ostrej (jeśli chcesz aby sos był pikantny)
2 łyżki oliwy z oliwek
starty ser parmezan lub pecorino do posypania
listki świeżej bazylii

* ilość zależy od ilości mięsa i pożądanej konsystencji sosu.
** dodatek wina sprawi, że sos będzie nieco ciemniejszy.
** próbuj, próbuj i jeszcze raz próbuj! Pomidor pomidorowi nie jest równy.

Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente, zwykle nieco krócej niż wskazuje instrukcja na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnie wlej oliwę i podsmaż szalotkę, a chwilę później dodaj czosnek. Jeśli chcesz aby bolognese było pikantne, dodaj paprykę. Zwiększ ogień i wrzuć na patelnię mielone mięso. Smaż do uzyskania rumianego koloru. Następnie zalej całość winem i poczekaj aż alkohol wyparuje, a sos się zredukuje (o ok. 1/3 objętości). Zmniejsz ogień, dodaj przecier pomidorowy, marchewkę i selera. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i suszonymi ziołami. Gotuj na małym ogniu, aż marchewka i seler nieco zmiękną. Ugotowany makaron odcedź i przełóż na patelnie i wymieszaj porządnie, aby każda nitka była zamoczona w sosie. Wyłóż na talerz, posyp serem i udekoruj listkami świeżej bazylii.


Smacznego :)
przepis, spaghetti, bolognese, makaron, sos bolognese, czosnek, cebula, pomidory, mięso, wino, parmezan, wołowina
przepis, spaghetti, bolognese, makaron, sos bolognese, czosnek, cebula, pomidory, mięso, wino, parmezan, wołowina
 przepis, spaghetti, bolognese, makaron, sos bolognese, czosnek, cebula, pomidory, mięso, wino, parmezan, wołowina
 przepis, spaghetti, bolognese, makaron, sos bolognese, czosnek, cebula, pomidory, mięso, wino, parmezan, wołowina




52 komentarze:

  1. Pysznie wygląda....:) no i dodatek wina...i warzywka...super:) My też makaronowi, więc na pewno wypróbuję:) Dobrej nocki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak winko podnosi walor potrawy :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. nie robiłam jeszcze spaghetti z takimi dodatkami :) ale takie apetyczne zdjęcia, że chyba zrobię :p pysznie wygląda, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu :) Pozdrawiam Cię ciepło :)

      Usuń
  3. ok. Miesiąca temu skończył w zamrażalniku mój żelazny zapas tego sosu. narobiłam sobie znów ochoty oglądając te "pachnące" zdjęcia.
    Czas zrobić nowy gar ragu`, a potem hulaj dusza, piekła nie ma :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehe, mi zostało niewiele sosu, ale oczywiście też poszło do zamrażalnika :)
      Dziękuję Wam i pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  4. Moja pierwsza myśl po zobaczeniu posta na FB :) Klasyk, ale za to w wersji allinclusive :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 'Klasyk w wersji all inclusive' - podoba mi się :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. najlepszy makaron na świecie :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli jego popularność nie jest przypadkowa :D

      Usuń
  6. spaghetti bolognese to nadal moje ulubione danie. Tak proste i smaczne. Zawsze szukam ciekawych nowych możliwości przygotowania.

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasyka jest dla mnie niezbędna.
    Zapraszam się!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klasyka to obowiązkowy punkt kulinarnych podbojów ;)
      Proszę, proszę :)

      Usuń
  8. Ja też jestem makaroniarą. I uwielbiam bolognese:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznosci. Musze koniecznie zrobic wg Twojego przepisu. Jak zawsze wyglada apetycznie.
    Sciskam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam spaghetti bolognese! Chociaż ja niestety muszę robić bez marchewki i selera, bo mój chłopak ich nie znosi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz chociaż spróbować z winem ;)

      Usuń
    2. W moim przepisie marchewkę trze się na tarce i podsmaża na początku z czosnkiem. Spróbuj - chłopak na pewno się nie zorientuje ;-) że wcina ze smakiem marchewkę...

      Usuń
    3. Mozna ten sos "potraktować" blenderem, wtedy nie ma kulek mięsa tylko małe grudki. Wazne zeby robić to z wyczuciem i nie zrobić z tego przecieru/papki dla niemowlat;)

      Usuń
  11. odkąd zrobiłam wersję full, czyli z winem i warzywami - bolognese już zawsze jest czymś więcej niż tylko sosem pomidorowym z mięsem :) choć mam swój sprawdzony przepis (bardzo podobny), to z ciekawością czytam wszystkie inne pomysły na udoskonalenie tej znanej potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, to już nie jest tylko sos pomidorowy z mięsem :) Trzeba znaleźć swój najlepszy sposób na klasyk :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. uwielbiam!:) proste, szybkie i klasyczne danie, które zawsze się sprawdzi:)

    OdpowiedzUsuń
  13. To chyba moja ulubiona wersja makaronu :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja na pewno jedna z ulubionych :)

      Usuń
  14. Co tu do Ciebie nie wejdę to widzę jakiś nowy, pyszny makaron, który potem za mną chodzi :) Ten też uwielbiam, ale przyznam szczerze, że rzadko chce mi się robić w takiej full wersji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehe, często wrzucam makarony, bo bardzo często je zjadam :) Ja też czasem robię w wersji okrojonej :)

      Usuń
  15. bardzo prosze mi podrzucić taki obiad na dzisiejsza kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  16. o raaanyyyyy !!!!!! mam ślinotok:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehe, dokładnie tak samo działa na mnie makaron ;)

      Usuń
  17. Ja nie wiem co w tej włoskiej kuchni jest że ja ją tak lubię?!:)
    Pycha wygląda..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wiem :) Pyszne smaki i prostota :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  18. pięknie podane ale jakie pyszne musi być :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej pyszne :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  19. Właśnie niedługo siadamy do stołu. Spaghetti jest przepyszne !!!! DODAJĘ PRZEPIS DO ULUBIONYCH! SUPER WARZYWKA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę, że spaghetti smakuje :) Smacznego! :)

      Usuń
  20. Jest szybkie do zrobienia jak nie mam co zrobić na obiad to to się nadaje cała rodzina uwielbia spaghetti

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziś wypróbowane i dziś znajdzie się na moim blogu www.gotujebochce.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Właśnie jestem po zrobieniu i zjedzeniu;-) Pyyyycha!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  23. Od dawana przymierzam się do zrobienia porządnego sosu bolognese, na winie i z wszystkimi dobrociami. I od razu chciałabym sobie zrobić zapas. Czy można go zapakować do słoików i np zapasteryzować czy lepiej np zamrozić, jak pisałaś wcześniej? I jak długo może wtedy stać? Bardzo apetyczny Blog:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pasteryzowałam sosu, ale wydaje mi się, że nie będzie z tym problemu :) Ja zwykle mrożę tego typu sosy i trzymam w zamrażalniku od 1 do 3 miesięcy.
      Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  24. Ugotowany makaron ma stać w wodzie przez te dwie godziny, kiedy sos sie dusi? LOL

    OdpowiedzUsuń
  25. Mój ulubiony blog kulinarny :) Twoje spaghetti bolognese i kurczak curry goszczą na moim stole przynajmniej raz w miesiącu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie! Bardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam :)

      Usuń