28 października 2012

Rolada ze szpinakiem, wędzonym łososiem i serkiem chrzanowym

Rolada ze szpinakiem, wędzonym łososiem i serkiem chrzanowym to przepis szybki, prosty i bardzo efektowny, dlatego idealnie nadaje się na przyjęcia:) Przepis dostałam od swojej kosmetyczki i podejrzewam, że już wielu z Was go próbowało:) Mnie zauroczył kolorystyką i oczywiście smakiem!:) Pycha!
Jeśli nie przepadacie za chrzanowym serkiem, możecie użyć śmietankowego. Jeśli natomiast nie macie chrzanowego w lodówce, wymieszajcie po prostu śmietankowy z chrzanem:)

Przy okazji zachęcam Was do głosowania na inny mój przepis (tutaj) biorący udział w konkursie "Kulinarny Blog 2012"

rolada, szpinak, łosoś, serek chrzanowy

Składniki (porcja na 1 roladę):
500g szpinaku mrożonego
4 jajka (4 żółtka + 4 ubite na sztywno białka)
2 ząbki czosnku  (opcjonalnie)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
świeżo mielony pieprz
łosoś wędzony w plastrach 200-300g (w zależności od upodobań)
serek chrzanowy 150-180g (może być też śmietanowy + chrzan bądź sam śmietankowy)


rolada, szpinak, łosoś, serek chrzanowy

Przygotowanie:
Szpinak usmaż na masełku i dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem. Po ostygnięciu Dodaj żółtka, mąkę, a następnie wmieszaj powoli ubite białka. Jednolite ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz w rozgrzanym do 180* piekarniku przez 15-20minut. Ciepłe upieczone ciasto zwiń wraz z pergaminem w rulon i pozostaw do ostygnięcia.
Ostygnięte ciasto rozwiń, posmaruj serkiem, ułóż na nim plastry wędzonego łososia i ponownie zroluj (tym razem ciasno i dokładnie). Roladę owiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 2godziny, aby się schłodziła. Podawaj pokrojone w plastry.

Smacznego:)

28 komentarzy:

  1. wygląda cudownie! uwielbiam to połączenie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wartość wizualna 5+, wartość zdrowotna 5+, wartość smakowa - podejrzewam, że równie dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wartość smakowa oczywiście też na 5+ ;)
      Dzięki i pozdrawiam:)

      Usuń
  3. wygląda wspaniale...uwielbiam łososia i szpinak...

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak, rolada klasyczna, ale nie można przejść obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie nie można przejść obojętnie:)

      Usuń
  5. Pięknie wyglądają :). Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może ktoś mi powie skąd i z czego to ciasto

      Usuń
  6. baaardzo fajny pomysł na łososia!
    pysznie.
    a to moja ulubiona rybka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja chyba też:P a na pewno najczęściej przyrządzana:P
      pozdrawiam:)

      Usuń
  7. A jaka duża powinna być blaszka na taką ilość "ciasta" szpinakowego i jak gruba warstwa ma byc rozłożona, czy po prostu ciasto samo się rozpłynie na pergaminie do odpowiedniej grubości?

    Wyglada przepysznie i naprawdę mam ochotę zrobić przy najbliższej okazji...

    Anna JG :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. użyłam standardową blachę płaską, która jest zawsze w zestawie razem z rusztem przy zakupie piekarnika:) Nie mogę teraz dokładnie sprawdzić wymiarów, ale podejrzewam, że ok 55x55cm. Ciasto nie jest aż tak płynne i należy go rozprowadzić po całości tak aby zakryło pergamin (bez prześwitów). Jeśli zrobisz z tej porcji, którą podałam, powinno wyjść 1 blaszka = 1 rolada.
      Pozdrawiam i życzę udanego pieczenia:)

      Usuń
  8. świetne to! zapisuję do zrobienia:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie rozumiem po co mąka bo nigdzie w przyrządzaniu potrawy nie jest podana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, mój błąd ;) Już zmieniam :)

      Usuń
  10. a świeży szpinak oczywiście potem podsmażony jak podane w przepisie też się nadaje?

    OdpowiedzUsuń
  11. co rozumiesz przez serek śmietanowy bądź chrzanowy..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serki twarogowe do smarowania kanapek, typu almette mają takie smaki

      Usuń
    2. Tak, dokładnie. Serek kanapkowy, może być almette, tartare i inne tego typu :)

      Usuń
  12. moja mama zrobiła kiedyś coś podobnego! raz z szynka parmeńską, a innym razem z surowym łososiem - serek chyba miał inny smak.. w każdym razie bardzo mi to smakowało!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam, mniam! :) Z parmeńską nie próbowałam, ale brzmi nieźle! :)

      Usuń
  13. jak zostawie ją na całą noc w lodowce bedzie ok?

    OdpowiedzUsuń