Jeśli nie przepadacie za chrzanowym serkiem, możecie użyć śmietankowego. Jeśli natomiast nie macie chrzanowego w lodówce, wymieszajcie po prostu śmietankowy z chrzanem:)
Przy okazji zachęcam Was do głosowania na inny mój przepis (tutaj) biorący udział w konkursie "Kulinarny Blog 2012"
Składniki (porcja na 1 roladę):
500g szpinaku mrożonego
4 jajka (4 żółtka + 4 ubite na sztywno białka)
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
świeżo mielony pieprz
łosoś wędzony w plastrach 200-300g (w zależności od upodobań)
serek chrzanowy 150-180g (może być też śmietanowy + chrzan bądź sam śmietankowy)
Przygotowanie:
Szpinak usmaż na masełku i dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem. Po ostygnięciu Dodaj żółtka, mąkę, a następnie wmieszaj powoli ubite białka. Jednolite ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz w rozgrzanym do 180* piekarniku przez 15-20minut. Ciepłe upieczone ciasto zwiń wraz z pergaminem w rulon i pozostaw do ostygnięcia.
Ostygnięte ciasto rozwiń, posmaruj serkiem, ułóż na nim plastry wędzonego łososia i ponownie zroluj (tym razem ciasno i dokładnie). Roladę owiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 2godziny, aby się schłodziła. Podawaj pokrojone w plastry.
Smacznego:)
wygląda cudownie! uwielbiam to połączenie
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam:)
UsuńWartość wizualna 5+, wartość zdrowotna 5+, wartość smakowa - podejrzewam, że równie dobrze:)
OdpowiedzUsuńWartość smakowa oczywiście też na 5+ ;)
UsuńDzięki i pozdrawiam:)
wygląda wspaniale...uwielbiam łososia i szpinak...
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam:)
Usuńo tak, rolada klasyczna, ale nie można przejść obojętnie :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie nie można przejść obojętnie:)
UsuńPięknie wyglądają :). Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńmoże ktoś mi powie skąd i z czego to ciasto
Usuńbaaardzo fajny pomysł na łososia!
OdpowiedzUsuńpysznie.
a to moja ulubiona rybka.
moja chyba też:P a na pewno najczęściej przyrządzana:P
Usuńpozdrawiam:)
A jaka duża powinna być blaszka na taką ilość "ciasta" szpinakowego i jak gruba warstwa ma byc rozłożona, czy po prostu ciasto samo się rozpłynie na pergaminie do odpowiedniej grubości?
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie i naprawdę mam ochotę zrobić przy najbliższej okazji...
Anna JG :)
użyłam standardową blachę płaską, która jest zawsze w zestawie razem z rusztem przy zakupie piekarnika:) Nie mogę teraz dokładnie sprawdzić wymiarów, ale podejrzewam, że ok 55x55cm. Ciasto nie jest aż tak płynne i należy go rozprowadzić po całości tak aby zakryło pergamin (bez prześwitów). Jeśli zrobisz z tej porcji, którą podałam, powinno wyjść 1 blaszka = 1 rolada.
UsuńPozdrawiam i życzę udanego pieczenia:)
świetne to! zapisuję do zrobienia:))
OdpowiedzUsuńNie rozumiem po co mąka bo nigdzie w przyrządzaniu potrawy nie jest podana.
OdpowiedzUsuńFaktycznie, mój błąd ;) Już zmieniam :)
Usuńa świeży szpinak oczywiście potem podsmażony jak podane w przepisie też się nadaje?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że się nadaje :)
Usuńco rozumiesz przez serek śmietanowy bądź chrzanowy..?
OdpowiedzUsuńserki twarogowe do smarowania kanapek, typu almette mają takie smaki
UsuńTak, dokładnie. Serek kanapkowy, może być almette, tartare i inne tego typu :)
Usuńmoja mama zrobiła kiedyś coś podobnego! raz z szynka parmeńską, a innym razem z surowym łososiem - serek chyba miał inny smak.. w każdym razie bardzo mi to smakowało!! :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam! :) Z parmeńską nie próbowałam, ale brzmi nieźle! :)
Usuńjak zostawie ją na całą noc w lodowce bedzie ok?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej :)
Usuńpycha
OdpowiedzUsuńsupreme shirt
OdpowiedzUsuńggdb
off white
yeezy 500
off white hoodie
yeezy shoes
fear of god outlet
yeezy
supreme new york
goyard bag
curry shoes
OdpowiedzUsuńsupreme
off white jordan