Łosoś pieczony na soli to kwintesencja smaku i zdrowia:) Zero tłuszczu podczas pieczenia, a ryba mimo to, bardzo soczysta. Wszystko za sprawą soli, która zatrzymuje łososiowe 'soki'.
Do tego przepyszna pasta z bobu, którą podkręciłam cebulką, czosnkiem i serem pecorino-pychotka!
Dodatkowo, żeby było jeszcze bardziej zdrowo i kolorowo, łososia podałam na pieczonych talarkach z buraka, które zamarynowałam oliwą, czosnkiem i odrobiną cukru.
A to wszystko skropione cytryną:)
Palce lizać!
Składniki:
ok 500g filetu z łososia
4-5 ząbki czosnku
oliwy z oliwek extra vergine marki Monini (do marynat)
masło czosnkowe (do podania)
sok z 1/2 cytryny
świeży lub suszony tymianek
świeżo mielony pieprz
1 duży burak lub 2 małe
1/2 łyżeczki brązowego cukru
sól + sól do zapiekania (ok 1 szklanka - w zależności od wielkości naczynia)
pasta z bobu (przepis tutaj)
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę: do dużej miski wlej ok 1/4 szklanki oliwy z oliwek, wciśnij 2 ząbki czosnku, sok z 1/2 cytryny, i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Filet z łososia umyj i osusz, a następnie włóż do marynaty (skórą do góry) na ok 30-45min.Buraki/a umyj i porządnie wyczyść szczoteczką bądź obierz ze skórki i pokrój w talarki. W małej miseczce wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, dodaj 1/2 łyżeczki brązowego cukru i 1/2 łyżeczki soli i wciśnij 1-2 ząbki czosnku i odstaw na 5min aż składniki się przegryzą. Ułóż buraczane talarki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj przygotowaną glazurą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180* na ok 25min.
Naczynie żaroodporne wysyp na dnie ok 1cm warstwą soli, a następnie wyłóż na nią łososia skórą do dołu. Natrzyj go dodatkowo 1 startym ząbkiem czosnku, posyp tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Po ok 5 min pieczenia buraków wstaw do piekarnika łososia i zapiekaj razem jeszcze przez ok 15-20min.
Na talerzu ułóż talarki buraków. Upieczonego łososia oddziel ostrożnie łopatką od skóry i ułóż na burakach (skóra przyklei się do soli i powinno pójść łatwo). Podawaj na ciepło z łyżeczką masła czosnkowego, cytryną i pastą z bobu, której przepis znajdziesz tutaj.
Smacznego!:)
Zagłosowałam!:) Wygląda wspaniale, przepis dodaję sobie do zakładek, nigdy nie robiłam łososia, a ten kusi..:)
OdpowiedzUsuńJa łososia robię na okrągło;) to moja ulubiona ryba...no może razem z sandaczem:P
UsuńPozdrawiam i dziękuję za wsparcie w konkursie:)
Kupiłam łososia!:) Dzisiaj zrobię, muszę tylko jeszcze buraki kupić na te pyszne talarki:)
Usuńpowodzenia i smacznego:)
UsuńCzas zacząć wykorzystywać w kuchni bób. Że też byłam wybrednym dzieciakiem i stroniłam od warzyw. Dopiero teraz odkrywam smaki :):)
OdpowiedzUsuńZnalazlam ten przepis dzisiaj bo wlasnie mam ochote i na lososia piecczonego i buraczki....jaki sos podac do tego dania ? Moj maz kocha sosy i obiad bez sosu dla niego nie przejdze...:/ dziekuje
OdpowiedzUsuńPodałabym cytrynowo-koperkowy na jogurcie :) idealnie pasuje do ryby i buraków :)
UsuńPozdrawiam ciepło :)
lubię łososia, chętnie więcej dań poznam
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie i do tego ciekawe dodatki naprawdę. A dania z łososiem są idealną propozycją na zdrowy obiad, zobaczcie na takie połączenie https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-pieczony-curry-z-sosem-i-ryz-z-makaronem/ ten sos robi wrażenie. A łosoś przyrządzony w punkt na pewno zasmakuje każdemu.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTravis Scott Jordan
OdpowiedzUsuńjordan
kyrie shoes
fear of god essentials
fear of god clothing
supreme clothing
bape
kyrie shoes
off white outlet
kevin durant shoes
kyrie 9
OdpowiedzUsuńnike travis scott
curry 9
bape hoodie
kd shoes
palm angels clothing
goyard bags
off white
kyrie irving shoes
hermes birkin bag