11 lipca 2012

Pieczony łosoś z burakami i pastą z bobu


Łosoś pieczony na soli to kwintesencja smaku i zdrowia:) Zero tłuszczu podczas pieczenia, a ryba mimo to, bardzo soczysta. Wszystko za sprawą soli, która zatrzymuje łososiowe 'soki'.

Do tego przepyszna pasta z bobu, którą podkręciłam cebulką, czosnkiem i serem pecorino-pychotka!

Dodatkowo, żeby było jeszcze bardziej zdrowo i kolorowo, łososia podałam na pieczonych talarkach z buraka, które zamarynowałam oliwą, czosnkiem i odrobiną cukru.


A to wszystko skropione cytryną:)
Palce lizać!

Składniki:
ok 500g filetu z łososia
4-5 ząbki czosnku
oliwy z oliwek extra vergine marki Monini (do marynat)
masło czosnkowe (do podania)
sok z 1/2 cytryny
świeży lub suszony tymianek
świeżo mielony pieprz
1 duży burak lub 2 małe
1/2 łyżeczki brązowego cukru
sól + sól do zapiekania (ok 1 szklanka - w zależności od wielkości naczynia)

pasta z bobu (przepis tutaj)


Przygotowanie:
Przygotuj marynatę: do dużej miski wlej ok 1/4 szklanki oliwy z oliwek, wciśnij 2 ząbki czosnku, sok z 1/2 cytryny, i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Filet z łososia umyj i osusz, a następnie włóż do marynaty (skórą do góry) na ok 30-45min.
Buraki/a umyj i porządnie wyczyść szczoteczką bądź obierz ze skórki i pokrój w talarki. W małej miseczce wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, dodaj 1/2 łyżeczki brązowego cukru i 1/2 łyżeczki soli i wciśnij 1-2 ząbki czosnku i odstaw na 5min aż składniki się przegryzą. Ułóż buraczane talarki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj przygotowaną glazurą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180* na ok 25min.
Naczynie żaroodporne wysyp na dnie ok 1cm warstwą soli, a następnie wyłóż na nią łososia skórą do dołu. Natrzyj go dodatkowo 1 startym ząbkiem czosnku, posyp tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Po ok 5 min pieczenia buraków wstaw do piekarnika łososia i zapiekaj razem jeszcze przez ok 15-20min.
Na talerzu ułóż talarki buraków. Upieczonego łososia oddziel ostrożnie łopatką od skóry i ułóż na burakach (skóra przyklei się do soli i powinno pójść łatwo). Podawaj na ciepło z łyżeczką masła czosnkowego, cytryną i pastą z bobu, której przepis znajdziesz tutaj.

Smacznego!:)



7 komentarzy:

  1. Zagłosowałam!:) Wygląda wspaniale, przepis dodaję sobie do zakładek, nigdy nie robiłam łososia, a ten kusi..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja łososia robię na okrągło;) to moja ulubiona ryba...no może razem z sandaczem:P
      Pozdrawiam i dziękuję za wsparcie w konkursie:)

      Usuń
    2. Kupiłam łososia!:) Dzisiaj zrobię, muszę tylko jeszcze buraki kupić na te pyszne talarki:)

      Usuń
    3. powodzenia i smacznego:)

      Usuń
  2. Czas zacząć wykorzystywać w kuchni bób. Że też byłam wybrednym dzieciakiem i stroniłam od warzyw. Dopiero teraz odkrywam smaki :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znalazlam ten przepis dzisiaj bo wlasnie mam ochote i na lososia piecczonego i buraczki....jaki sos podac do tego dania ? Moj maz kocha sosy i obiad bez sosu dla niego nie przejdze...:/ dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podałabym cytrynowo-koperkowy na jogurcie :) idealnie pasuje do ryby i buraków :)
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń