1 grudnia 2011

Placuszki bananowo-gruszkowe

Stęskniłam się za ciepłymi śniadankami więc znów przyszedł czas na placuszki:)
Tym razem w wersji bardzo owocowej przez co naturalnie słodkiej!

Pozdrawiam Panów naprawiający mi dzisiaj grzejniki w mieszkaniu; byli pod wrażeniem smaku i zapachu placuszków:)

placuszki, naleśniczki, naleśniki, śniadanie, banan, bananowe, z mąki razowej, gruszkowe, gruszka



Składniki:
1 dojrzały banan
1 gruszka
1 filiżanka mąki pszennej razowej
1 jajko
mleko

placuszki, naleśniczki, naleśniki, śniadanie, banan, bananowe, z mąki razowej, gruszkowe, gruszka

Przygotowanie:

Ugnieść banana na jednolitą masę. Gruszkę (w skórce) zetrzeć na tarce na dużych oczkach i wymieszać z bananem. Skropić delikatnie cytryną aby owoce nie ciemniały. Następnie dodać mąkę i jajko. Jeśli ciasto jest za gęste dolać mleka. Na rozgrzanej patelni formujemy dowolny kształt i smażymy bez tłuszczu obustronnie. Polecam małe placuszki, ponieważ łatwiej się je obraca, nawet jeśli trochę przywrą do patelni. Ja obsypałam moje placki niewielką ilością cukru pudru przez co wyglądały uroczo:)

placuszki, naleśniczki, naleśniki, śniadanie, banan, bananowe, z mąki razowej, gruszkowe, gruszka

3 komentarze:

  1. Zrobiłem sobie dzisiaj je na śniadanie. Obłędne:) Ja do swoich jeszcze dodałem wiórki kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie to jakiś dramat wyszedł, nie chciało się usmażyć długo, nie lepiło się ze sobą. Może to wina mąki :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdy w domu masz za dużo dojrzałych bananów i gruszek oraz fana nalesniczkow w każdej postaci �� SUPER!

    OdpowiedzUsuń