Ponieważ nie dorobiłam się jeszcze formy tortowej wpadłam na pomysł wykorzystania formy do muffinów i w rezultacie upiekłam babeczki. Te bardzo pomarańczowe mini torciki marchewkowe smakują wyśmienicie, a w dodatku wyglądają przeuroczo:)
Muszę jeszcze wspomnieć o ich dietetycznych walorach, a mianowicie nie mają w sobie ani grama tłuszczu! W dodatku do pieczenia użyłam tylko 3 łyżek mąki i 1,5 łyżki miodu czyli niezwykle mało! Zachęcam Was do pieczenia ciast z warzyw! Następne moje ciasto będzie na pewno z cukinii:D
Przepis widziałam w programie rewolucja na talerzu i po delikatnych zmianach trafił do mojej kuchni:) Oryginalny przepis jak i inne odchudzone potrawy znajdziecie tutaj.
Składniki (10 babeczek):
ok 300g marchwi3 jajka
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki mielonych migdałów
2 łyżki otrąb owsianych
1,5 łyżki miodu -czubate ;)
3cm imbiru
starta skórka z 1/2 pomarańczy
krem:
200g serka twarogowego (ja dałam śmietankowy sprzedawany w kubełkach)
sok z 1/2 pomarańczy
starta skórka z 1/2 pomarańczy
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Marchewkę
myjemy i ucieramy na tarce na małych oczkach. Odstawiamy, a po chwili
odciskamy sok. Do większej miski wbij żółtka a do drugiej mniejszej
białka i ubij je na pianę (z odrobiną soli). Do miski z żółtkami wlej
miód i utrzyj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, otręby, mielone orzechy,
proszek, tarty imbir i na końcu marchew. Wymieszaj wszystko dodając
powoli białą pianę. Masę wykładamy na papilotki zainstalowane już w
formie do muffinów i wrzucamy do rozgrzanego do 180* piekarnika na
35min.Krem:
Do miseczki wkładamy serek i mieszamy z resztą składników na jednolitą masę.
Ostygnięte już babeczki przecinamy na pół i przekładamy serowym kremem. Można dodatkowo polać na wierzch czekoladą i mini torciki są gotowe:)
aaaaale pycha :)
OdpowiedzUsuńTroche znam sie na gotowaniu wiec uwazam , ze te torciki czy raczej mufinki sa pyszne I napewno wyprobuje dzieki za przepis Janina
OdpowiedzUsuń