Bez dodatku tłuszczu i cukru! Łatwe do zrobienia, a przy tym smaczne i zdrowe:)
Cukinia ma w sobie dużo cukru, dlatego grzechem byłoby nie wykorzystać jej do wypieków!
W dodatku mnie zachwyca kolor i zapach ciasta. Bajeczny!
2 cukinie
1,5 szklanki tartych orzechów (migdały plus orzechy laskowe)
3 łyżeczki mąki pszennej
4 jajka
tarta skórka z 1 cytryny
garść pistacji
garść migdałów
3 łyżki sezamu
2 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
40min wyjmij ciacho i poczekaj aż ostygnie. Jeśli lubisz polewy, a ciasto wyda Ci się za mało słodkie możesz oblać je czekoladą.
Ja przygotowałam sos czekoladowo-cytrynowy składający się z:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1-2 łyżek mleka
soku z 1/3 cytryny
1/2łyżeczki miodu
Pysznie i pachnąco!
Smacznego!!!
Jakiej wielkości powinny być cukinie, czy może Pani podać mniej więcej ile wagowo powinno być samej cukinii? Z góry dziękuję :)
OdpowiedzUsuń