6 grudnia 2011

Naleśniczki na maślance z truskawkami

Naleśniki o poranku to scenariusz idealny:P Prawie idealny, bo nikt mi śniadania do łóżka nie przyniósł:P Ale, jeśli czerpiesz przyjemność z gotowania to właściwie nie ma znaczenia:)
Zakochałam się w tej wersji naleśnikowej od pierwszego wejrzenia!
Zachwycają mnie swoją prostotą i cudownym wyglądem!

W świątecznych kolorach wyglądają bajecznie:)


Składniki:
1 filiżanka mąki razowej (pszennej lub żytniej)
1 filiżanka maślanki
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
mleko
(parafina ciekła/olej)

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wsyp do miski, a następnie zalej maślanką i wbij jajko. Jeśli ciasto jest za gęste dolej odrobinę mleka. Łyżką formuj na patelni małe placuszki. Smaż obustronnie.
Świeże lub mrożone truskawki umieść w rondelku. Rondelek włóż do większego garnka z wodą. Doprowadź wodę w garnku do wrzenia i trzymaj na ogniu tak aby truskawki w rondelku wypuścił sok (jeśli są mrożone, naturalnie proces będzie dłuższy).
Ułóż na talerzu naleśniczki z truskawkami i polej sokiem z owoców. Całość możesz obsypać cukrem pudrem:)

Smacznego!



1 komentarz:

  1. swiatecznie wygladalyby z mandarynkami;)
    ~nadzieja

    OdpowiedzUsuń