Placki owsiane to baza którą można urozmaicać wg uznania (dodać kiełki, różne przyprawy, warzywa itp:)
2 łyżki otrąb owsianych (znalazłam takie z 19% błonnika!)
1 łyżka otrąb pszennych
1 łyżka jogurtu naturalnego 1%
1 jajko
sól, pieprz
twaróg chudy
mleko
1 ząbek czosnku
pietruszka/ szczypiorek
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny
2-3 plastry wędzonego łososia
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki do placków (otręby, jogurt, jajko) i dopraw wg uznania:)
Następnie uformuj masę na patelni i smaż bez tłuszczy obustronnie aż się zarumienią.
Kostkę twarogu ugnieć w drugiej miseczce z dodatkiem mleka (ok. 4 łyżek). Wciśnij do tego czosnek i sok z cytryny, dodaj poszatkowany szczypiorek i dopraw do smaku. (Jeśli masz ochotę dodaj również rzodkiewkę)
Ciepłe placuszki wyłóż na talerz. Następnie na chmurce z twarogu połóż plasterki wędzonego łososia i gotowe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz