2 grudnia 2011

Frittata ze szpinakiem, pieczarkami, wędzonym łososiem i serem blue


Frittata to bardzo szybki i pożywny obiad dlatego bardzo często gości na moim stole:)
To również dobry sposób na pozbycie się resztek z lodówki;)
Jeśli masz więcej czasu rano, to również świetny przepis na początek dnia.






 Składniki:
1 duży ugotowany ziemniak (w mundurku) lub 2 mniejsze
3 jajka
oliwa
sól, pieprz

reszta składników wg. uznania
ja dałam: pieczarki, szpinak, łososia wędzonego, serek blue


Przygotowanie:

Na patelni podsmaż na oliwie plastry ziemniaków. Dodaj wszystkie warzywa i smaż do zarumienienia się. Dopraw do smaku. W miseczce roztrzep 3 jajka, dopraw solą i pieprzem. Możesz również dodać chilli:) Zalej warzywa masą jajeczną i pozwól aby jajko się ścięło. Na wierzchu ułóż plastry łososia i ser. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 10min aby górna strona również się upiekła.
Jeśli nie chcesz korzystać z piekarnika, wszystkie składniki wrzuć na patelnie przed zalaniem ich masą jajeczna. Później jak już jedna strona się zetnie obróć frittatę na drugą stronę używając do tego talerza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz