9 listopada 2012

Ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady i bananami w likierze kawowym

ciasto, jogurt, przepis, banany, cynamon, likier, czekolada

Pyszne, pachnące i wilgotne. Takie właśnie jest jogurtowe ciasto  kawałkami gorzkiej czekolady i bananami w likierze kawowym. Nie trzeba go chyba bardziej zachwalać! Musicie spróbować:)

No może jednak jeszcze trochę zachęcę. Mój M zjadł prawie całe ciasto w ciągu niespełna dwóch dni. Prawie - bo w moim przypadku, szewc
wcale bez butów nie chodzi;) Z wielką przyjemnością Mu pomogłam:)

Do samego ciasta nie dodałam likieru, co oczywiście nie jest zabronione:) U mnie banany leżakowały przez dłuższy czas w alkoholu, więc postanowiłam nie przesadzać:) Poza tym, ciasto można podać z bananami w likierze lub kieliszkiem likieru. Wszystko zależy od tego czy lubicie ciasta z alkoholem.


Czekoladę można pominąć, choć uważam, że czekolada + banany to jedno z idealnych połączeń:)

Będę bardzo wdzięczna za każdy oddany na mnie głos w konkursie na Kulinarny Blog 2012. W konkursie bierze udział mój przepis na chlebek oliwkowy. TUTAJ można na niego głosować:)

ciasto, jogurt, przepis, banany, cynamon, likier, czekolada
ciasto, jogurt, przepis, banany, cynamon, likier, czekolada
ciasto, jogurt, przepis, banany, cynamon, likier, czekolada
ciasto, jogurt, przepis, banany, cynamon, likier, czekolada
ciasto, jogurt, przepis, banany, cynamon, likier, czekolada
ciasto, jogurt, przepis, banany, cynamon, likier, czekolada

Składniki (porcja na tortownicę o średnicy 23cm):
2 duże banany pokrojone w plasterki

likier kawowy (tak aby przykrył pokrojone banany)
2 szklanki mąki pszennej
250ml jogurtu
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1 tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona na kawałki

Przygotowanie:
Do płytkiego naczynia przełóż pokrojone banany i zalej likierem, tak aby owoce były zanurzone i pozostaw minimum na 20min. Formę do ciasta (u mnie tortownica 23cm), wyłóż pergaminem (nie jest to konieczne, ale z pewnością wygodne). Piekarnik rozgrzej do temperatury 180*.
W dużej misce ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj jogurt. Po uzyskaniu gładkiej masy, dodaj olej, dokładnie zmiksuj, przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę i cynamon i znów dokładnie zmiksuj. Na sam koniec dodaj czekoladę i wymieszaj łyżką. Gotową masę wlej do tortownicy. Banany wyjmuj z likieru i układaj na wierzchu ciasta ( nie musisz ich odsączać). Piecz w piekarniku (góra + dół) przez około 40minut, pod koniec kontrolując metodą suchego patyczka.
Podawaj z bananami w likierze bądź bez dodatków:)



Smacznego:)


 

28 komentarzy:

  1. Pyszności! I do tego piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Banany w likierze kawowym? Ojej, brzmi fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak fantastycznie smakuje...:D Gorąco polecam:)

      Usuń
  3. Świetne ciacho, wygląda baaardzo apetycznie i te banany w likierze coś pysznego musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda i pewnie też tak smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda super i ja absolutnie nie rezygnowałabym z czekolady :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany...i jak tu w ogóle myśleć o jakiejś rozsądnej diecie...
    Zapisuję, do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety ciasto nie sprzyja diecie:) Ale zawsze można sobie zrobić niedzielny odpust:)

      Usuń
  7. Zgadzam się, połączenie banana i czekolady jest idealne. Szkoda, że od Konina dzieli mnie ładnych parę kilometrów :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem Poznań;) Bliżej?:)

      Usuń
  8. Ależ bym zjadła taki kawałek ciasta!! Kawa i banan to ostatnio jedno z moich ulubionych połączeń :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a tak za mną coś dobrego chodzi :) chyba będę musiała znowu coś upiec
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Nasze idealne połączenie !! Ciasta z bananami są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Podoba mi się pomysł ze zalkoholizowaniem bananów :)

    OdpowiedzUsuń
  12. biorę się do pracy- na niedzielę pyszne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Upiekłam. Szybkie w wykonaniu i proste ciasto, ale bardzo smaczne.
    Zapisałam do mojego notatnika. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :)
      Dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  14. Przesmacznie wygląda:-) Myśli Pani, że jak dodam banany zwykłe. niesączone w likierze to ciasto również będzie pyszne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie ok, ale banany mogą się nieco przesuszyć..
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  15. Przesmacznie wygląda:-) Myśli Pani, że jak dodam banany zwykłe. niesączone w likierze to ciasto również będzie pyszne?

    OdpowiedzUsuń
  16. Buuuuu a mi wyszedł zakalec :< a zrobiłam krok w krok jak w przepisie .

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam i jest bardzo dobre mimo braku likieru :). Dałam 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia (którego smak mi przeszkadza) i jedną płaską łyżeczkę sody. Wcześniej robiłam podobne ciasto, ale banany były dodawane do ciasta a to wymagało uwagi, wprawy i szybkości aby nie wyszedł zakalec. Takie ciasta lubią być robione tak, że suche składniki mieszamy z suchymi, mokre z mokrymi (tak ,aby proszek i soda reagowały z wodą z calą siłą dopiero w gorącym piekarniku) i jak mamy przygotowaną formę i nagrzany piekarnik to dopiero wszystko szybko energicznie i krotko mieszamy ale tak lekko od doły ku górze, aby nie zrobić glinianej breii. Nie można robić przerwy po wymieszaniu bo np dziecko , telefon albo coś innego nas odrywa ;).Pozdrawiam 3xmama

    OdpowiedzUsuń