Pyszne, pachnące i wilgotne. Takie właśnie jest jogurtowe ciasto kawałkami gorzkiej czekolady i bananami w likierze kawowym. Nie trzeba go chyba bardziej zachwalać! Musicie spróbować:)
No może jednak jeszcze trochę zachęcę. Mój M zjadł prawie całe ciasto w ciągu niespełna dwóch dni. Prawie - bo w moim przypadku, szewc wcale bez butów nie chodzi;) Z wielką przyjemnością Mu pomogłam:)
Do samego ciasta nie dodałam likieru, co oczywiście nie jest zabronione:) U mnie banany leżakowały przez dłuższy czas w alkoholu, więc postanowiłam nie przesadzać:) Poza tym, ciasto można podać z bananami w likierze lub kieliszkiem likieru. Wszystko zależy od tego czy lubicie ciasta z alkoholem.
Czekoladę można pominąć, choć uważam, że czekolada + banany to jedno z idealnych połączeń:)
Będę bardzo wdzięczna za każdy oddany na mnie głos w konkursie na Kulinarny Blog 2012. W konkursie bierze udział mój przepis na chlebek oliwkowy. TUTAJ można na niego głosować:)
Składniki (porcja na tortownicę o średnicy 23cm):
2 duże banany pokrojone w plasterki
likier kawowy (tak aby przykrył pokrojone banany)
2 szklanki mąki pszennej
250ml jogurtu
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1 tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona na kawałki
Przygotowanie:
Do płytkiego naczynia przełóż pokrojone banany i zalej likierem, tak aby owoce były zanurzone i pozostaw minimum na 20min. Formę do ciasta (u mnie tortownica 23cm), wyłóż pergaminem (nie jest to konieczne, ale z pewnością wygodne). Piekarnik rozgrzej do temperatury 180*.
W dużej misce ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj jogurt. Po uzyskaniu gładkiej masy, dodaj olej, dokładnie zmiksuj, przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę i cynamon i znów dokładnie zmiksuj. Na sam koniec dodaj czekoladę i wymieszaj łyżką. Gotową masę wlej do tortownicy. Banany wyjmuj z likieru i układaj na wierzchu ciasta ( nie musisz ich odsączać). Piecz w piekarniku (góra + dół) przez około 40minut, pod koniec kontrolując metodą suchego patyczka.
Podawaj z bananami w likierze bądź bez dodatków:)
Smacznego:)
Bardzo ciekawa propozycja :D
OdpowiedzUsuńLubię takie smaki...
OdpowiedzUsuńPyszności! I do tego piękne :)
OdpowiedzUsuńBanany w likierze kawowym? Ojej, brzmi fantastycznie!
OdpowiedzUsuńA jak fantastycznie smakuje...:D Gorąco polecam:)
UsuńŚwietne ciacho, wygląda baaardzo apetycznie i te banany w likierze coś pysznego musi być :)
OdpowiedzUsuńOwszem:) Pozdrawiam:)
UsuńMusi być pyszne!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i pewnie też tak smakuje. :)
OdpowiedzUsuńwygląda super i ja absolutnie nie rezygnowałabym z czekolady :-)
OdpowiedzUsuńO rany...i jak tu w ogóle myśleć o jakiejś rozsądnej diecie...
OdpowiedzUsuńZapisuję, do zrobienia!
No niestety ciasto nie sprzyja diecie:) Ale zawsze można sobie zrobić niedzielny odpust:)
UsuńZgadzam się, połączenie banana i czekolady jest idealne. Szkoda, że od Konina dzieli mnie ładnych parę kilometrów :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNastępnym razem Poznań;) Bliżej?:)
UsuńAleż bym zjadła taki kawałek ciasta!! Kawa i banan to ostatnio jedno z moich ulubionych połączeń :)
OdpowiedzUsuńa tak za mną coś dobrego chodzi :) chyba będę musiała znowu coś upiec
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Nasze idealne połączenie !! Ciasta z bananami są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł ze zalkoholizowaniem bananów :)
OdpowiedzUsuńbiorę się do pracy- na niedzielę pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńjak najbardziej pyszne!:)
Usuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńUpiekłam. Szybkie w wykonaniu i proste ciasto, ale bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńZapisałam do mojego notatnika. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Bardzo się cieszę, że smakowało :)
UsuńDziękuję za miły komentarz i pozdrawiam serdecznie :)
Przesmacznie wygląda:-) Myśli Pani, że jak dodam banany zwykłe. niesączone w likierze to ciasto również będzie pyszne?
OdpowiedzUsuńBędzie ok, ale banany mogą się nieco przesuszyć..
UsuńPozdrawiam :)
Przesmacznie wygląda:-) Myśli Pani, że jak dodam banany zwykłe. niesączone w likierze to ciasto również będzie pyszne?
OdpowiedzUsuńBuuuuu a mi wyszedł zakalec :< a zrobiłam krok w krok jak w przepisie .
OdpowiedzUsuńZrobiłam i jest bardzo dobre mimo braku likieru :). Dałam 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia (którego smak mi przeszkadza) i jedną płaską łyżeczkę sody. Wcześniej robiłam podobne ciasto, ale banany były dodawane do ciasta a to wymagało uwagi, wprawy i szybkości aby nie wyszedł zakalec. Takie ciasta lubią być robione tak, że suche składniki mieszamy z suchymi, mokre z mokrymi (tak ,aby proszek i soda reagowały z wodą z calą siłą dopiero w gorącym piekarniku) i jak mamy przygotowaną formę i nagrzany piekarnik to dopiero wszystko szybko energicznie i krotko mieszamy ale tak lekko od doły ku górze, aby nie zrobić glinianej breii. Nie można robić przerwy po wymieszaniu bo np dziecko , telefon albo coś innego nas odrywa ;).Pozdrawiam 3xmama
OdpowiedzUsuńJaki olej dodaje Pani do ciasta? Rzepakowy, slonecznikowy czy oliwek? Pozdrawiam Catalina
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńZważywszy na to, jakie ilości bananów zostały wykorzystane podczas przygotowywania tego ciasta, powinno ono nosić nazwę bananowego, a nie jogurtowego! Wygląda fantastycznie - chętni ego przygotuję i sprawdzę, jak smakuje!
OdpowiedzUsuńTeż bym chętnie takiego ciasta spróbowała, kusząco wygląda. Z tym, że moja kuchnia w trakcie wyposażania to jak wszystko już kupię, to będę mieć czas na gotowanie i pieczenie. Co do zakupów to namierzyłam w necie świetnie wyposażony sklep https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow/ , gdzie wiele rzeczy przydatnych wy też myślę znajdziecie.
OdpowiedzUsuńWygląda to ciasto niesamowicie! Powiem Wam szczerze, że ja akurat bardzo chętnie sięgam po takie propozycje, bo lubię łączyć banana z różnymi propozycjami na deser. Ostatnio też znalazłam fajny przepis na stronie https://najlepszewkuchni.pl/przepis/*/ ale gdzieś mi umknął i muszę znaleźć go na nowo.
OdpowiedzUsuńcurry
OdpowiedzUsuńcurry 6 shoes
supreme clothing
kobe shoes
kd 12 shoes
supreme
off white jordan 1
birkin bag
yeezy boost 350
curry shoes