Dorsz z maślanym sosem chilli jest dla tych, którzy nie lubią karpia, ale też dla tych, którzy chcą wprowadzić trochę wiosny na wigilijny stół :) Nie jest to może tradycyjna świąteczna potrawa, ale myślę, że śmiało może o taki tytuł powalczyć :) Dorsz jest bardzo delikatny, a sos przyjemnie pikantny :) Rybę możecie podać na mieszance sałat, z chrupiącym pieczywem lub z jednym i drugim ;) Danie lekkie, kolorowe i pyszne! Polecam :)
Składniki (na 2 os.):
filety z dorsza dla 2óch osób
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól
świeżo mielony pieprz
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka masła
1 papryczka chilli, drobno pokrojona
sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
2-3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
2 cebule dymki, drobno pokrojone
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Dorsza umyj i osusz, a następnie dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Tak doprawionego dorsza skrop obficie cytryną i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz przez około 10-15minut.
Na rozgrzaną patelnię włóż masło z oliwą i zeszklij dymki, następnie dodaj chilli, a na końcu czosnek. Dopraw solą i pieprzem i dodaj sok i skórkę z cytryny :) Sos lekko zredukuj i zestaw z ognia.
Upieczone filety wyłóż na mieszance sałat i zwieńcz je sosem :)
Smacznego :)
Ale pyszności mniam,mniam :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZdecydowanie ten przepis do mnie przemawia:) Bardzo mnie zachęciłaś:)
OdpowiedzUsuńCiszę się bardzo i ściskam świątecznie :)
UsuńPięknych, mroźnych, śnieżnych i pełnych pyszności Świąt! Niech blogowanie daje Ci nadal duuużo radości i gości wciąż nowych gości ;)
OdpowiedzUsuńPSss. Zdjęcia cudne!
Dziękuję ślicznie za wszystko! :) Również wszystkiego najlepszego na Święta :)
Usuńwspaniale podany! bez wątpienia wyśmienity
OdpowiedzUsuńDzięki śliczne :)
UsuńPozdrawiam :)
Dobry dorsz nie jest zly, a ten wyglada jakby byl bardzo dobry! :D
OdpowiedzUsuńHehehe dzięki :)
UsuńŚciskam :)
Pięknie podany! Uwielbiam dorsza!
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam :) Kocham ryby! :)
UsuńKochana, jak patrzę na te zdjęcia, to choćbym było po dziesięciu kolacjach i tak zjadłabym Twoje danie.
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacja! Ryba, jedna z moich ulubionych.
Pozdrawiam Ilona
Jejku, dziękuję Ci bardzo :) Bardzo mi miło czytać takie komentarze :)
UsuńPozdrawiam Cię ciepło :)
Pyszne smaki! uwielbiam rybę i chili!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ja też uwielbiam :)
UsuńPozdrawiam :)
Monia na 100% zagoszczą jutro u mnie na wigilijnym stole :) dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Wesołych Świąt i smacznego :)
UsuńŚwietna ryba!! Ja nie znoszę jeść karpia, ilekroć dostawaliśmy w sklepie gratisowego bidulka zawiniętego w torbę z niewybaczalnie małą ilością wody, szliśmy oswobodzić go do Kanałku Żerańskiego. Karpie są traktowane co prawda coraz lepiej ale cały czas nie wystarczająco dobrze, z tego między innymi względu wybrałabym na Święta Twojego dorsza. Poza tym powiew wiosny zawsze dobrze robi! Ściskam Cię gorąco!
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że połączenie ryby z ostrymi papryczkami musi smakować fantastycznie! Chętnie je wypróbuję! Czy w podobny sposób można przygotować łososia? Wydaje mi się, że widziałam podobny przepis do Twojego na https://mowisalmon.pl/ tylko właśnie z łososiem zamiast dorszem.
OdpowiedzUsuńmy link pop over to this web-site moved here Dolabuy Goyard Clicking Here over at this website
OdpowiedzUsuńkyrie 5 spongebob
OdpowiedzUsuńkd shoes
curry 6
yeezy
supreme outlet
off white hoodie outlet
Golden Goose
supreme
yeezy
golden goose outlet